Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO ĆE SE DOGODITI

3 scenarija nakon referenduma u Grčkoj

Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
29.06.2015.
u 22:07

U nedjelju birači na referendumu odlučuju o nečemu što je već gotova stvar

Grčka će već preksutra postati prva država eurozone i EU koja ne vraća dug MMF-u jer bez programa pomoći nema novca da plati dospjele rate od 1,54 milijarde eura. U nedjelju birači na referendumu odlučuju o nečemu što je već gotova stvar (program pomoći već će biti prošlost) i što njihova vlada nije mogla odlučiti proteklih pet mjeseci.

1. Scenarij "da"

Grci se na referendumu izjašnjavaju protiv reformi koje su bile preduvjet za program pomoći EU i MMF-a, nakon čega ostaju samo dvije mogućnosti. Prva, da je "ne" shvaćeno i kao "ne" eurozoni i Europi te Grčka klizi van. Druga, manje vjerojatna, da vjerovnici potpuno promijene svoje stavove i pristanu na sve što Tsipras traži.

2. Scenarij "ne"

Grci se na referendumu izjašnjavaju za. Tsiprasova vlada tvrdi da će u tom slučaju poslušati volju naroda i primijeniti sve što traži Trojka. No, izglednije je da će referendumsko "da" značiti i pad Tsiprasove vlade koja je tražila "ne". U tom slučaju moguća je tehnička vlada do novih izbora i ponovno otvaranje pregovora o pomoći.

3. Scenarij "kaos"

Moguće je da Grčka toliko brzo potone u kaos da stvari postanu nepopravljive te da grčka vlada bude primorana uvesti paralelnu valutu za isplatu plaća i mirovina. Jedna je mogućnost da Grčka nastavi koristiti euro, ali kao Crna Gora, koja nije članica eurozone i iza koje ne stoji Europska središnja banka.

>> Banke zatvorene, s bankomata se može dići 60 eura dnevno

>> Grčka neće isplatiti dug, građani prosvjeduju pred parlamentom

Koji će se scenarij prema vašem mišljenju dogoditi?

Komentara 47

Avatar dmitarX
dmitarX
22:58 29.06.2015.

Uopće me ne zanima niti jedan scenarij. Zanima me Hrvatski scenarij,koji nije daleko od gore spomenutog. Ljudi, probudimo se...ako netko misli da smo daleko od svega ovoga, vara se. Dovoljno mi je da vidim cerekavog Grčaića, i da shvatim kolikoiko nas laže u svezi cijele situacije. Ova zemlja, naša Hrvatska, svela se na ponudumilijardu apartmana, sezonu od 35 dana, i zimu bez posla i depresiju nemilu. Proizvodnje nema, investicija nema, izvoza nema. Mi smo banana..to me zanima više. Ajmo mi kopati naš red krumpira, a Grci nek se xxx...

Avatar El Indio
El Indio
23:31 29.06.2015.

Vise me brine naglo zaduzivanje Hrvatske

AN
ANM
22:56 29.06.2015.

Tipična (ne)kvaliteta vl-a, šta je pod 1 ili 2 da ili ne ? A tekst o tri scenarija je ideja koju je novinar dobio dok je kupovao grincajg !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije