Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odmicanje od europskog projekta

EU se previše miješa u život

President of the Euro group Luxembourg's Prime Minister Jean-Claude Juncker (L) chats with German Federal Chancellor Angela Merkel (R)   at the start of the EU Summit at EU council headquarters in Brussels, Belgium on 18.10.2012 France and Germany were se
Foto: Reuters/PIXSELL
24.04.2016.
u 00:08

Bizarni europski propisi o zakrivljenosti banana, krastavaca, etikete za ulje... neke su od besmislenijih zabrana koje živciraju ljude

Europska unija previše se miješa u privatni život građana i to je jedan od razloga zbog kojih se građani odmiču od europskog projekta, poručio je ovoga tjedna predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

Dodao je da se EU ne miješa previše samo u privatne živote građana nego i u “mnoge domene gdje su države članice u boljoj poziciji da nešto učine”, a ta je njegova izjava odmah dočekana u britanskim euroskeptičnim tabloidima kao “zapanjujuće priznanje neuspjeha” EU.

Euroskeptici likuju

Juncker je izjavu dao u Europskom parlamentu, odgovarajući na pitanje o britanskom referendumu o ostanku ili izlasku iz EU-a. Možda je htio pomoći britanskom premijeru Davidu Cameronu koji vodi kampanju za ostanak, no britanski euroskeptici koji vode kampanju za izlazak iz EU-a reagirali su na Junckerovu izjavu kao na dokaz da je točno ono što oni odavno govore.

– Čak i eurokrati priznaju da EU nije dobra za Europu – komentirao je Matthew Elliott, direktor kampanje pod nazivom “Glasaj za izlazak”.

Neki od najpoznatijih primjera nepotrebnog miješanja EU u privatni život i navike građana bili su bizarni europski propisi o zakrivljenosti banana i krastavaca ili prijedlog koji je Komisija iznijela 2013. prema kojem bi se restoranima zabranilo da na stolovima drže bočice maslinova ulja koje nemaju etikete. Zabrana točenja ulja iz neoznačenih bočica bila je jedna od najbesmislenijih, ali i najkraćih zabrana jer je preživjela, kao prijedlog, samo tjedan dana. EK ga je povukla čim je postao predmet zgražanja i ismijavanja.

Što se pak tiče miješanja u poslove koje bolje obavljaju nacionalne države, tu se vodi vječita rasprava o supsidijarnosti. Supsidijarnost je jedan od temeljnih principa Unije i ona nalaže da se EU treba baviti samo onim stvarima kojima se države članice ili ne mogu baviti same ili gdje zajedno mogu biti učinkovitije nego pojedinačno. No granice supsidijarnosti znaju biti nejasne jednako kao što je običnim građanima nejasno samo značenje tog pojma.

– Treba ostaviti supsidijarnost jer smo kao države članice preheterogeni, prerazličiti da bismo sve rješavali na razini EU – smatra Dubravka Šuica, HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu.

Poštovati specifičnosti

– Ne samo obrazovanje, zdravstvo i slična područja, nego i teme poput seksualnih reproduktivnih prava, abortusa i sličnog trebaju ostati teme za nacionalnu razinu. Vrlo često dolazimo u nezgodnu situaciju da u EP-u liberali i socijalisti to žele progurati kao europske teme. A mi smatramo da je svaka zemlja specifična s obzirom na tradiciju i kulturu te da treba ostaviti nacionalnim državama da o tim temama odlučuju – zaključuje Šuica. 

>>Juncker uoči Brexita: EU se previše miješa u ljudske živote

>>Juncker Erdoganu poručio da ne može utišati europske medije

Komentara 7

OB
obivankenobi
07:01 24.04.2016.

Eu je sama po sebi besmislena takva kakva je sada.

VU
vulica
10:41 26.04.2016.

"Europska unija previše se miješa u privatni život građana i to je jedan od razloga zbog kojih se građani odmiču od europskog projekta poručio je ovoga tjedna predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker".Jean Clade Juncker je licemjerni, lažljivi,izopačeni bandit. Europska Masonska Kaljuža nas ubija polako i sigurno.Ako se iz te masonske nadnacionalne tvorevine čim prije ne izvučemo nema nam spasa.Jozi Rdošu i ostalim hrvatskim političkim banditima u EU parlamentu poručujemo. Prestanite se baviti političkom pedagogijom i veličanjem krvnika inače će biti građanskog rata. Banditi, oslobodite nam Hrvatsku.

RO
rotšild
12:15 02.05.2016.

Eurointegracija u prvom redu znači kolonizacija. gore od toga je asimilacija.. Banditi oslobodite nam Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije