Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski izvori

EU će podržati ukidanje viza za turske državljane

Europska unija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.05.2016.
u 14:50

U skladu s dogovorom svi novi migranti koji stignu na grčke otoke bit će vraćeni u Tursku, uključujući i tražitelje azila.

Europska komisija u srijedu će dati uvjetno odobrenje za ukidanje viza za turske državljane, što je jedan od uvjeta Ankare za nastavak primjene sporazuma o migrantima dogovorenog s EU-om, izvijestili su u utorak europski izvori, kako javljaju BBC i AFP. 

Turska ipak mora još ispuniti kriterije EU-a, a dogovor mora odobriti i Europski parlament i zemlje članice, navodi BBC kako bi se ukidanje viza za kraće boravke njezinih građana u Schengenskom prostoru realiziralo. 

Ankara je u posljednjih nekoliko tjedana pojačala pritisak, prijeteći da više neće primjenjivati svoj dio sporazuma o migrantima dogovoren 18. ožujka, ukoliko se ne realizira europsko "obećanje" o ukidanju viza. 

U skladu s dogovorom svi novi migranti koji stignu na grčke otoke bit će vraćeni u Tursku, uključujući i tražitelje azila. 

U kombinaciji sa zatvaranjem balkanske migracijske rute, sporazum je pridonio slabijem priljevu migranata na grčke otoke i u zemlje Europske unije. 

Komisija je izvijestila da će "predložiti plan kojim će se Turska uključiti na popis zemalja čiji državljani ne trebaju vize za ulazak u zemlje EU-a" te pojasnila da su "64 kriterija od ukupno 72 ispunjena", kao i to da još nije ostalo previše uvjeta koje treba ispuniti, rekao je za AFP neimenovani europski izvor. 

Kriteriji idu od jamstava o sigurnosti osobnih dokumenata preko poštovanja temeljnih prava do izjednačavanja viznog režima Europske unije u odnosu na treće zemlje.

O ukidanju viza za Turke će se morati izjasniti Europski parlament i zemlje članice, s obzirom na sve veće nepovjerenje prema islamo-konzervativnom turskom režimu. 

U sklopu sporazuma o migrantima dogovorenog 18. ožujka EU i Turska obvezale su se da će ubrzati raspravu o vizama. 

"Turska je u proteklih nekoliko tjedana učinila jako puno", rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glasnogovornik Europske komisije. 

>> Broj migranata koji dolaze u Grčku u velikom padu nakon sporazuma EU-Turska

Ključne riječi

Komentara 4

MA
mark13
21:41 03.05.2016.

Sada će u Turskoj porasti potražnja za turskim državljanstvom i sve će biti jednostavnije za migrante. A turskoj novac gratis

Avatar pendreck
pendreck
17:31 03.05.2016.

Pa u Hrvatsku su smijeli Turci prije pristupa EU isto doci bez vize. Trebalo bi ujedno i Rusima ukinuti vize.

II
ivica.ilovaca
16:29 03.05.2016.

ne dozvoliti im da uopće primirišu Europi dok ne priznaju genocid nad Armencima i plate odštetu. Sve ostalo je silovanje pravde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije