Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Val vrućine

EU će imati redukciju struje zbog vrelog ljeta

vrućina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
02.07.2015.
u 08:45

Vrućine se na zapadu očekuju i u srpnju i u kolovozu, kiše će biti malo

Europske metropole prvog dana srpnja zagrijale su se na više od 30 Celzijevih stupnjeva, a prognostičari navode da bi već prvi tjedan ovog mjeseca mogao donijeti vrućine koje će oboriti rekorde, a one bi se mogle nastaviti cijeli mjesec. Tako bi u Njemačkoj 4. srpnja temperatura mogla narasti na najviše do sada, 40,2 stupnja, prognozira MeteoGroup.

Padaju rekordi

U Francuskom Cazauxu 40 stupnjeva bilo je već u utorak i srušen je rekord za srpanj. O valu vrućina koji stiže u Europu, ponajviše u Francusku i Njemačku, piše i poslovni portal Bloomberg koristeći se prognozama sedam prognostičkih kuća i najavljujući i probleme s električnom energijom. Naime, ne samo što se puno struje troši na klima-uređaje i ventilatore nego i elektrane imaju problema u proizvodnji pri tako velikim vrućinama. Problemi s električnom energijom već su počeli u Francuskoj, gdje je oko 20 tisuća kuća zbog vrućine ostalo bez struje u Vannesu. Incidenata je bilo i u dolini rijeke Loire, u Bretanji i Donjoj Normandiji, jer su velike vrućine oštetile instrumente koji mjere tok energije u mreži. Ograničenja u isporuci struje, tako poznata u našoj regiji, mogla bi biti uvedena u Francusku već od četvrtka. Vrućina bi mogla prisiliti francusku elektroprivredu na ograničenje isporuke na nekim lokacijama, priopćio je francuski distributer električne energije Réseau de Transport d’Électricité.

Vrući val stiže krajem tjedna u Hrvatsku, svakim danom bit će toplije. Ostvaruje se tako dugoročna prognoza kako će i srpanj biti iznadprosječno topao, čak i u odnosu na posljednje klimatološko razdoblje 1981.-2010. godine, koje je bilo toplije od onoga 1961.-1990., piše na HRT-ovu portalu meteorolog Zoran Vakula, najavljujući vjerojatno vruć i kolovoz.

2013. umrlo 14.000 ljudi

U srpnju će u nas biti i manje kiše od prosjeka, a val vrućine bit će takav da može djelovati i na zdravlje. Francusku čeka najjači toplinski val od 2006. godine, a vrlo vruće bilo je i 2003. Smrt 14 tisuća ljudi te godine u Francuskoj pripisuje se visokim temperaturama. Izgubljene su i milijarde eura u poljoprivredi i šumarstvu. Jedan od najvećih proizvođača električne energije u Njemačkoj, Vattenfall AB, najavljuje da bi moglo biti problema u proizvodnji.

– Elektrane će izgubiti nešto od svoje efikasnosti i bit će prisiljene smanjivati isporuku kad rashladne vode iz rijeka i jezera prijeđu 30 stupnjeva – najavljuju.

>> Zoran Vakula: Vrućina popušta! Ali samo kratkotrajno

>> Estradnjaci od vrućina pobjegli na more: Nina uživa na Hvaru, a Pamela na Pagu

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
09:29 02.07.2015.

aha, neće trošiti ruski plin za proizvodnju el. energije, lukava je ta europa. treba naučiti priprostog europljana na nove, više cijene struje, zbog 'ruskog neprijatelja'. divota prašine. jedva čekam kad kiša padne, da vidim hoće li i voda poskupiti, jerjer eto, pala je, i treba je sakupiti i čuvati, a to košta. a kad će na jadranu početi redukcije? ne žele elektrane, struju hoće, a mi im struju šaljemo iz metropole. i gubimo cijelu jednu elektranu na tu distribuciju. zbilja smo bogati, da si to možemo i dalje priuštiti. skoro ko grčka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije