Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKI NADZOR

EK u novom izvješću o Hrvatskoj: Strukturne reforme stoje od sredine 2015.

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.02.2017.
u 12:47

"Unatoč recentnim gubicima, financijski sektor ostaje i dalje relativno dobro kapitaliziran, a profitabilnost se oporavlja"

Hrvatska i dalje ima problema s prekomjernim makroekonomskim neravnotežama, a premda se vidi napredak u smanjenju javnog duga, ubrzanju gospodarskog oporavka i smanjenju nenaplativih kredita, od sredine 2015. do danas izostaje napredak u provođenju strukturnih reformi. Ocjena je to iz upravo objavljenog izvješća Europske komisije.  

Komisija je, naime, danas objavila izvješća o ekonomskom nadzoru za 27 država članica Europske unije.  

Hrvatska se nalazi pod dvostrukim nadzorom EK: prvo, u proceduri ispravljanja prekomjernog deficita, iz koje se može očekivati skori izlazak jer je proračunski manjak znatno smanjen, i drugo, u proceduri makroekonomskih neravnoteža. Izlazak iz tog drugog nadzora još se ne nazire jer Komisija i u današnjem izvješću navodi da je hrvatsko gospodarstvo ranjivo zbog “visoke razine javnog, privatnog i vanjskog duga, koji su svi denominirani u stranoj valuti, u kontekstu niskog potencijalnog rasta”. Ta formulacija o niskom potencijalu rasta odražava i ranije izrečeno mišljenje Komisijinih stručnjaka da su aktualne stope rasta hrvatskog BDP-a zapravo više od potencijala hrvatskog gospodarstva te da Hrvatska mora provesti strukturne reforme ako želi da sadašnja stopa od oko 3 posto rasta, ili čak i više stope koje su Hrvatskoj potrebne za dostizanje drugih država u EU, bude održiva kroz dulje razdoblje.  

“Ubrzanje gospodarskog oporavka pridonosi dodatnom smanjenju udjela privatnog duga u BDP-u, a od ove godine i udio javnog duga u BDP-u je u silaznoj putanji. Unatoč recentnim gubicima, financijski sektor ostaje i dalje relativno dobro kapitaliziran, a profitabilnost se oporavlja. Stopa nenaplativih kredita počela se smanjivati, ali ostaje visoka. Niz mjera koje se tiču okvira za stečaje i poboljšanje fleksibilnosti tržišta rada usvojene su prijašnjih godina i javne financije su se primjetno popravile, ali napredak oko strukturnih reformi zaustavljen je od sredine 2015. godine”, piše u sažetku Komisijinog izvješća o Hrvatskoj. Također se dodaje kako nedostaje političkih odluka koje bi uvele bolje upravljanje javnim financijama, modernizirale javnu upravu, popravile poslovno okruženje i pozabavile se niskim stopama aktivnog stanovništva.

>> Svijet 2050.: Kina broj jedan, Europa i SAD kaskat će za Indijom i Rusijom

Komentara 33

DU
Deleted user
12:50 22.02.2017.

Strukturne reforme neće nikad biti odrađene!

Avatar Vuglec
Vuglec
13:04 22.02.2017.

Mi smo država na aparatima.

Avatar Robinzon
Robinzon
13:26 22.02.2017.

Što je napravljeno, napravila je ona nesposobna Milanovićeva vlada.Ovo što se je popravilo samo je rezultat inercije Milanovićevog rada.Neznam kuda će nas odvesti ovi sposobni.Valjda u Irsku dok se još može.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije