Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa traži novo rješenje

EK: Tužit ćemo Hrvatsku zbog zakona o konverziji švicaraca

Jonathan Hill
Foto: DPA/PIXSELL
14.05.2016.
u 10:47

Hill traži da nova Vlada nađe izbalansiranije rješenje koje ne bi sav teret konverzije ostavilo na bankama

Europski povjerenik za financijske usluge Jonathan Hill kritizirao je prekjučer u Europskom parlamentu hrvatski zakon o konverziji kredita iz švicarskih franaka u eure i zaprijetio da će Komisija vrlo brzo tužiti Hrvatsku Sudu Europske unije ako nova Vlada ne pronađe “izbalansiranije” rješenje koje ne bi sav teret konverzije ostavilo na bankama.

Potez populista

U raspravi koja je uslijedila austrijski zastupnik iz redova Europske pučke stranke Othmar Karas zaključio je da je sporni zakon, donesen u vrijeme bivše hrvatske Vlade, dio nastojanja “europskih populista” koji narušavaju pravni poredak EU zbog svoje kratkoročne koristi na izborima.

– Hrvatski zakon gotovo sav trošak konverzije, koji po mojem shvaćanju iznosi oko milijardu eura, stavlja na banke, ne uzimajući u obzir različite okolnosti u kojima se nalaze dužnici – rekao je Hill. Napomenuo je da se bivša hrvatska Vlada nije konzultirala s Europskom komisijom prije nego što je Vladin prijedlog usvojen u Saboru, ali jasno je dodao da Vlada nije ni bila obvezna to učiniti. Komisija je krenula u analizu tog hrvatskog zakona tek nakon što je on već bio izglasan i stupio na snagu, a Hill je sada u raspravi u EP-u prvi put otkrio prve rezultate te analize.

– Jasno je da zaštita dužnika s ciljem izbjegavanja dužničke krize može opravdati restrikcije slobode kretanja kapitala i slobode poslovnog nastana. Ali, po našem mišljenju, dopuštanje dužnicima da obave konverziju iz švicarskih franaka u eure po umjetno niskom tečaju i prebacivanje troškova gotovo isključivo na zajmodavce nadilaze ono što je potrebno za izbjegavanje krize i zaštitu tih dužnika. Očito postoji problem – objasnio je europski povjerenik. Hill je također otkrio da Vlada premijera Tihomira Oreškovića u komunikaciji s Komisijom govori da želi pronaći rješenje koje će uzeti u obzir Komisijine kritike te da u pregovorima s bankama pokušava pronaći “izbalansiraniji pristup koji na pošteniji način raspodjeljuje teret” troška konverzije.

– Podržavam takav pristup, ali napredak se mora dogoditi brzo jer ćemo inače poduzeti odgovarajuće mjere – rekao je Hill te dodao da je moguće pokretanje procedure predviđene u slučajevima povrede prava Unije. Ta bi procedura značila podnošenje tužbe protiv RH Sudu EU, gdje bi onda suci nakon iznesenih argumenata obiju strana presudili je li hrvatski zakon o konverziji legalan ili ilegalan po zakonima Unije. Taj sudski proces može trajati godinu i više, no stručnjaci upozoravaju da bi u slučaju gubitka spora na Sudu EU neka buduća hrvatska Vlada vjerojatno morala obeštetiti banke za trošak konverzije kredita, uvećan za kamate.

Gdje je tu ravnoteža

– Potrebno nam je rješenje koje pogađa dobru ravnotežu: koje je u skladu s propisima EU, koje štiti potrošače, ali također i ulagače i jedinstveno tržište. To je rješenje za kakvo ću se zalagati – zaključio je europski povjerenik.

– Ako bi itko trebao biti tužen, onda su to banke, a ne Republika Hrvatska – komentirao je čelnik Udruge Franak Goran Aleksić, dok su se banke suzdržale od komentiranja Hillovih navoda. Goran Aleksić podsjeća kako u analizi konverzije koju je pripremilo Ministarstvo financija piše da učinak konverzije iznosi 7,6 milijardi kuna, od kojih je 6,6 milijardi kuna rezultat konverzije, a milijarda je iznos preplate. Aleksić ističe da se kod te računice pojavljuje matematička nelogičnost. Ako je prije konverzije stanje kredita bilo 20,9 milijardi, a nakon konverzije 15,4 milijarde, to znači da je učinak 5,5 milijardi kuna, a ako se tome pribroji efekt preplate i manjka, onda je to ukupno 6,5 milijardi kuna, a ne 7,6 milijardi kuna kao što se navodi u analizi – ističe Aleksić i dodaje da od toga iznosa valja odbiti 20% jer će se to vratiti kroz porezne olakšice, što trošak spušta na 5,2 milijarde kuna.

– Banke na kraju nisu izgubile ništa. Ukupno je preplaćeno približno tri milijarde kuna nezakonito naplaćenih kamata, a ako se tome dodaju 2 milijarde zateznih kamata, banke su prije konverzije CHF dužnicima bile dužne približno 5 milijardi kuna što znači da su konverzijom samo vratile novac koji im ne pripada.

>>'Banke nisu izgubile u konverziji, već su vratile preplaćene kamate'

Komentara 84

KR
kruti27
11:24 14.05.2016.

to je nama naša borba(PARTIJA) donijela!!!ihihihi

DU
Deleted user
11:10 14.05.2016.

Nitko se ne osvrće u blisku prošlost odnosno nekoliko godina su dužnici u CHF kredtima bili u povoljnijoj otplatnoj poziciji od eurskih ili kn dužnika i u to se lako možete uvjeriti da utipkate u tražilicu: Švicarci su sve do 2010. bili u plusu, rugali se eurima... Pa ćete dobiti članak na br. 1 gdje su usporedno analizirane otplatne rate i oni su imali par sto kn povoljnije. Da je tada netko tražio konverziju pod muß, bacali bi granitne kocke na prozore Vlade! Ukratko, oni su potpisali i prom. kamatu i prom. tečaj (paritet prema CHF) i tumačenje dužnika je ovako nekako, šankerski rečeno - kad njima paše, onda pametuju uokolo kako su znali izabrati, a kad tečaj i kamata na CHF postanu nepovoljni - e onda je to pljačka i lihvarstvo banaka. Gdje toga ima da banke, navodni lihvari, drže dužnike godinama u povoljnijoj poziciji!? Sada ćemo svi mi snositi goleme cifre tih konverzija, de iure privatno pravni odnos štediša banka i s time država nema ništa. 8 mlrd kn = 2-3 mosta Pelješac- Komarna! Da se zna o kojim ciframa se radi. Država je prvo ograničila kamatu na CHF kredit na 3.15 % (još dok je LInić bio financ. ministar), onda fiksirala otplatni tečaj CHF onako komitetlijski dok je bio Lalovac ministar - e da bi naposljetku Lalovac, kao osobno dužnik s kreditom u CHF, "zbičio" bankama konverziju - svaki od ta tri poduhvata je utuživ i podložan arbitraži i bit će kasnije "hvatanja za glavu" jer banke itekako znaju da su one "u pravu" i da će arbitraža to samo konstatirati.

DU
Deleted user
11:08 14.05.2016.

Hm, sjetim se Islanda i kako su oni rješavali i riješili lopovska posla + povukli kandidaturu za EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije