Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KVOTE

EK traži da zbrinemo ukupno 1062 izbjeglice i tražitelja azila

izbjeglice
Foto: ilustracija
27.05.2015.
u 13:21

Za svakog od 448 migranata relociranih iz Italije i 299 iz Grčke Komisija obećava da će Hrvatskoj platiti po 6000 eura

Europska komisija traži od Hrvatske da na svome teritoriju zbrine ne samo 315 izbjeglica iz Sirije, nego i 448 državljana Sirije i Eritreje koji su doplovili preko Sredozemnog mora do Italije te 299 istih takvih migranata koji su doplovili do Grčke. Ukupno – 1062 izbjeglice i tražitelja azila trebala bi preuzeti Hrvatska, a za svakog od 448 migranata relociranih iz Italije i 299 iz Grčke Komisija obećava da će Hrvatskoj platiti po 6000 eura. 

To su detalji novog prijedloga koji je Europska komisija danas usvojila i predlaže ga državama članicama, odnosno Vijeću EU. 

– Dva tjedna nakon što smo usvojili naš plan, danas predstavljamo konkretne prijedloge za njegovu primjenu. S jednim ciljem: žurno spašavati živote i pružati zaštitu u EU onim ljudima kojima je to potrebno, bilo da su na moru, u EU ili u trećim zemljama – rekla je Federica Mogherini, potpredsjednica EK i visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Podatak o tome da Komisija želi preseliti diljem EU 20 tisuća izbjeglica iz Sirije koji se trenutačno nalaze u izbjegličkim logorima na Bliskom istoku, bio je objavljen prije dva tjedna, no danas je tome dodana brojka od 40 tisuća Sirijaca i Eritrejaca koji su doplovili do Italije ili Grčke i koje Komisija želi relocirati u sve zemlje EU. Ovo je prvi put da se državama članicama pokušava nametnuti obveza solidarnog relociranja tražitelja azila, a Komisija je uporište za takvu izvanrednu mjeru našla u članku 78(3) Ugovora o funkcioniranju Europske unije, koji kaže: "U slučaju da se jedna ili više država članica nađe u kriznoj situaciji zbog iznenadnog priljeva državljana trećih zemalja, Vijeće, na prijedlog Komisije, može usvojiti privremene mjere u korist dotične države članice ili dotičnih država članica. Vijeće odlučuje nakon savjetovanja s Europskim parlamentom.".

Komisija je danas najavila da će na isti način kao danas Grčkoj i Italiji pomoći i Malti ako priljev migranata na tu otočku državu bude pojačan.

>> Ostojić o azilantima: Odvojili smo centre i prihvatilišta za ranjive skupine

>> Belgiju spriječio Sud da protjera Nigerijku oboljelu od AIDS-a

Komentara 19

CE
cenzura
14:40 27.05.2015.

Nek nam prvo iz EK odgovore koliko je među tih tisuću i nekaj nesretnika radikalnih islamista, pripadnika ISIL-a te u dogledno vrijeme mogućih terorista??? Smatram da ih je više od 10 % što znači da se suočavamo i sa stotinjakk mogućih terorista spavača na svom području. Hm... Orban je odbio taj plan kao i neke baltičke države. Pitam se kaj će drugovi na vlasti imati reći o tom.

BL
Blender
13:47 27.05.2015.

Nije li vas EK trazila da zbrinete Hrvatske drzavljane prvo?? Niste u stanju to uciniti, kako od vas mogu traziti ovo??

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
15:12 27.05.2015.

To treba odbiti bez promisljanja i zatraziti da se te izbjeglice postal just onima koji su im napravili nered u njihovom domu sa mjesanjem u unutarnju politiku radi svojih interesa pa sada nek im daju Dom a ne da oh bace na teret onima koji se nemjesaju u njihovu unutarnju politiku da naprave neared da jadni narod mora bjezat pred ratom invazije. Eto sad vidimo sta smo dobili sa EU I NATO samo problem . Tu nema izlaza iz krize dok se neizadje is EU I NATO I to cim prije do know nije kasno.Sad se vidi da se Srlja u Gustu maglu jer nevode oni drzavu koji su za dom spremni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije