Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granični spor

EK: Očekujemo da Hrvatska i Slovenija poštuju odluku arbitražnog suda

arbitražni sud
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
01.07.2016.
u 14:38

'Europska komisija nije strana u arbitražnom sporazumu, ali nastavlja podržavati i ohrabrivati dijalog između dviju strana kako bi se našlo zajedničko rješenje', poručili su

Europska komisija je u petak pozvala Hrvatsku i Sloveniju da poštuju odluku arbitražnog suda, koji je odlučio, unatoč tome što je Slovenija prekršila odredbe arbitražnog sporazuma, nastaviti postupak rješavanja graničnog spora između dvije zemlje. 

– Europska komisija nastavlja pozorno pratiti razvoj događaj u tom važnom pitanju i prima na znanje odluku arbitražnog suda. Europska komisija nije strana u arbitražnom sporazumu, ali nastavlja podržavati i ohrabrivati dijalog između dviju strana kako bi se našlo zajedničko rješenje. Očekujemo da sve strane poštuju jučerašnju odluku kako bi se postiglo trajno rješenje toga spora – rekao je glasnogovornik Komisije Alexander Winterstein, odgovarajući na novinarski  upit da komentira odluku arbitražnog suda.

Arbitražni sud nastavlja postupak

Stalni arbitražni sud u Haagu priopćio je u četvrtak da će suci nastaviti postupak o spornim dijelovima kopnene i morske granice između dviju zemalja iako su utvrdili da je Slovenija kršila sporazum, jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka.

– Sud drži da je Slovenija, kontaktirajući sa svojim arbitrom, prekršila odredbe sporazuma, No, ta kršenja nisu takva da bi opravdala izlazak Hrvatske iz sporazuma, niti utječu na sposobnost suda da u sadašnjem sastavu neovisno i nepristrano donese odluku – navodi se u priopćenju.

Reakcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Na tu odluku reagiralo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. – Hrvatska više nije stranka u tom arbitražnom postupku te MVEP ne komentira namjere ili odluke arbitražnog suda, niti se Hrvatska njima smatra obvezanom, bilo da je riječ o postupovnim pitanjima ili o biti graničnog spora između dviju država – kažu na Zrinjevcu.

– Arbitražni sud je propustio vratiti povjerenje u vlastitu neovisnost i nepristranost te u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito – ocijenilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).
 Slovenija je, sa svoje strane, pozdravila tu odluku.

– Slovenija će tu odluku poštovati, a isto očekuje i od Hrvatske – rekao je slovenski premijer Miro Cerar u priopćenju, dodavši da neriješeni spor opterećuje odnose dviju zemalja i njihovih stanovnika sve otkako su Slovenija i Hrvatska postale samostalne države, te ga je zato "neophodno riješiti".

 Hrvatska i Slovenija potpisale su u studenome 2009. u Stockholmu, uz posredovanje Europske unije, sporazum o arbitraži za definiranje granične crte između dviju država.

Komentara 78

DU
Deleted user
15:26 01.07.2016.

U prevodu EU je koruptivna udruga parazita koja legalno maltretira sve članice .

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
15:25 01.07.2016.

e,baš nebumo!!!

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
15:27 01.07.2016.

EK očekuje... hahah... naravno... i mi očekujemo da EK ne bude budalasta, pristrana i nadasve nestručna - ali, uzalud! ... prema tome: imam samo dvije riječi za EK: suverena država! (čitaj: malo morgen, ako je direktno protiv naših državnih interesa)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije