Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka monetarnih vlasti EU

ECB od travnja daje 20 mlrd. eura manje za otkup imovine

ECB
Foto: Reeuters/PIXSELL
1/3
09.12.2016.
u 14:35

Analitičari su očekivali da će se zbog krize u Italiji nastaviti otkup od 80 mlrd. eura

Vijeće guvernera Europske središnje banke zadržalo je program otkupa imovine na istoj razini do travnja sljedeće godine, odnosno 80 milijardi eura mjesečno, a nakon toga, do kraja sljedeće godine taj će se otkup smanjiti na mjesečni iznos od 60 milijardi eura, ali nije isključeno da se i program produlji, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare čelnik ECB-a Mario Draghi.

Ta je odluka odmah povećala vrijednost eura na najveću razinu prema dolaru u posljednja tri tjedna, ali se potom i vratila na istu vrijednost od srijede.

Bez obzira na to što je ECB u listopadu najavio nastavak otkupa obveznica i drugih vrijednosnica do travnja, ali uz razmatranje smanjenja tog iznosa, analitičari su posljednjih dana, a nakon povećane nesigurnosti u eurozoni zbog događaja u Italiji, očekivali da će se otkup od 80 milijardi eura nastaviti daljnjih najmanje šest mjeseci, a neki su predviđali odgodu čak do rujna.

Politička neizvjesnost u Italiji počela je nakon što je zbog poraza na referendumu o ustavnim promjenama tamošnji premijer Matteo Renzi najavio ostavku, a što je dovelo do veće nesigurnosti u Italiji i eurozoni, te potom i pada cijena dionica.

No, prvotni šok od ponedjeljka se odmah počeo stabilizirati pa su se tako cijene dionica talijanskih banaka, nakon oštrog pada zbog očekivanja da bi pad vlade mogao produbiti probleme u financijskom sektoru, već od utorka počele oporavljati, štoviše, skočile su više od 12 posto i pred najvećim su tjednim dobitkom u posljednje četiri godine.

Porasla je i vrijednost najstarije, ali i trenutačno najproblematičnije, treće po veličini talijanske banke – Monte dei Paschi di Siena, za koju je talijanska vlada pokazala spremnost preuzeti kontrolni udjel, jer su sve manji izgledi za predviđenu dokapitalizaciju, a od ECB-a je i zatraženo da im se da više vremena za taj postupak.

Plan je otkupiti obveznice banke koje drži oko 40.000 talijanskih građana, a kako bi ih spasila od moguće štete. I druga su se tržišta nakon šoka počela oporavljati. Na europskim su burzama u četvrtak vrijednosti dosegnule najviše razine u tri mjeseca; njemački DAX najviši je unazad više od godinu dana. Pozitivno na tržišta utječe i stabilna cijene nafte.

Kako je izračunao Reuters, od ožujka 2015. ECB je kupio 1400 milijardi eura obveznica, većinom državnih, kako bi otklonio prijetnju deflacije i podupro gospodarstvo. ECB je ostavio nepromijenjenu ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih nula posto, ali i onu od minus 0,4 posto na depozite banaka, kojom ih se želi destimulirati da novac drže kod središnje banke.

>> Renzi i službeno više nije premijer Italije

Ključne riječi

Komentara 1

AP
apolon
21:37 09.12.2016.

Negativne kamate su katastrofalan potez ECB a cime otezava poslovanje banaka i buducnost ce to pokazati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije