Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukidanje viza

Komisija nije stala iza Hrvatske: Odbili 'kazniti' SAD zbog viza

SAD vize
Foto: Reuters/PIXSELL
13.07.2016.
u 12:42

Uvođenje mjera reciprociteta, viza, imalo bi negativan učinak na odnose EU i SAD-a, a i ne bi postiglo cilj - ukidanje viza za sve građane EU, kažu danas u Komisiji.

Državljani SAD-a i dalje neće trebati viza za putovanje u EU. Washington diskriminira građane nekih država EU - Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Bugarske i Cipra - no Europska komisija odlučila je da neće uvesti mjere reciprociteta za američke državljane iako je na to obvezuje zajednička vizna politika.

Uvođenje mjera reciprociteta, viza, imalo bi negativan učinak na odnose EU i SAD-a, a i ne bi postiglo cilj - ukidanje viza za sve građane EU, kažu danas u Komisiji. 

Komisija, koja je od početka  je bila zatražila od Europskog parlamenta i Europskog vijeća mišljenje u vezi uvođenja viza, no nije ih dobila. Europski parlament burno je reagirao na takav zahtjev Komisije, kazavši da ne prebacuju na njih odgovornost. Isto mišljenje Komisija je dala u vezi uvođenja protumjera Kanadi, koja također traži vize za neke građane EU.

>>Zbog viznog režima SAD-a Hrvatska može blokirati TTIP

Komentara 28

DJ
djakputnik
13:20 13.07.2016.

Dakle, da ponovimo: u EU su sve zemlje ravnopravne. Ili sam ja nešto prespavao?

DU
Deleted user
13:15 13.07.2016.

Jel to znaci da smo zadnja rupa na sviralu i da nas nitko ni 1%.......Al zato mi kao dobri lizaci dupeta odmah vojsku saljemo na istocni front............

CR
crocro
14:09 13.07.2016.

Kada bi odmah "recipročno" smanjili kvote hrvatskih vojnika na svjetskim "sajmovima" krize, odmah bi se ukinule vize. Ali kako samo šutimo i kimamo glavama, nije ništa drugo za očekivati nego da nam sve zabrane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije