Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon unije

Direktiva EU olakšava povrat ukradenih kulturnih dobara, ne i onih opljačkanih iz RH prije 1993.

okvir,slika
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
27.01.2015.
u 00:15

Povrat predmeta nezakonito iznesenih izvan druge države EU

U posljednjim danima 2014. u Hrvatskoj se počela primjenjivati europska direktiva o povratu kulturnih predmeta koji su nezakonito izneseni izvan države članice EU.

Neka druga zemlja unutar EU može, primjerice, tražiti od hrvatskog suda da naloži vraćanje umjetnine koja je pronađena u Hrvatskoj, a nezakonito je iznesena iz druge zemlje. Vrijedi i obrnuto: Hrvatska može tražiti od suda u nekoj državi EU da vrati neku umjetninu koja je ukradena iz Hrvatske. No, direktiva se ne odnosi na umjetnine ukradene prije 1993. i na umjetnine ukradene u Hrvatskoj i odnesene u Srbiju tijekom Domovinskog rata.

>>Grad: Dobili smo tek dio skulpture, tražimo istragu o ostatku

>>Zadarska policija pronašla umjetnine ukradene još 1999.

Komentara 3

Avatar gladnijura
gladnijura
08:38 27.01.2015.

To je dio politike za pridobivanje Srbije priključenju EU.

KO
Komacero
12:20 28.01.2015.

Pa Hrvatski politicki vrh bilo koje vlade bas nikad nisu trazili ukradeno zbog mira u regiji i dokaza Hrvatske poniznosti prema Velikoj Srbiji

HO
homofob
17:59 28.01.2015.

Dakle EU kaze dapred zakonima NISU SVI JEDNAKI! Za umjetnine za koje Zidovi tvrde da su pripadale njihovim obiteljima a navodno su im otete zastare nema a za hrvatsko nacionalno bogatstvo iz muzeja ili oteto od privatnika povrat se moze traziti (nema garancije da ce se nesto I dobiti) ukoliko je ukradeno u posljednjih 20 godina!! Bog je SVE ljude stvorio jednakima a neke su ljudi ucinili "VISE" jednakim od drugih. Tragicno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije