Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanski premijer s Merkel

David Cameron želi svoj novac

David Cameron,Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
30.05.2015.
u 22:40

'Mister referendum' završio turneju: želi li stvarno van?

Iduće dvije godine Europska unija živjet će u znaku prijetnje da će građani Velike Britanije na referendumu 2017. reći zbogom Uniji, a nešto lakše bilo bi kad bi čelnici EU dali popuste novom-starom britanskom premijeru Davidu Cameronu koji je svoju turneju po kontinentu završio sastankom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel jučer u Berlinu.

Migranti kamen spoticanja

Cameron inzistira između ostaloga i na ograničavanju doseljavanja građana ostalih zemalja EU u Britaniju, a Merkel do sada nije odstupila od inzistiranja na tome da u EU i dalje bude slobodan promet ljudi, kapitala, robe i usluga. Uoči Cameronova dolaska svojim tekstom u Bildu oglasio se njemački vicekancelar Sigmar Gabriel, lansirajući iznova ideju o Europi u dvije brzine. Prije godinu dana o tome je govorio tadašnji predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, ističući da su otvorena vrata za Europu u dvije brzine, poručujući to posebno Britancima, a i sad analitičari Gabrielove riječi povezuju sa sastankom Merkel – Cameron i Cameronovim inzistiranjem s motom: ili reforme ili će Britanci okrenuti leđa Uniji. Britanskog premijera mediji već zovu "Mister referendum", zbog posvećenosti toj temi, a pitanje je i bi li podjela na dvije EU zadovoljila njega odnosno britanske euroskeptike kojima Cameron, prema ocjeni analitičara, referendumom želi zatvoriti usta za dulje razdoblje.

"Neki – pogotovo Francuska i Njemačka – trebaju prednjačiti, primjerice u energetskoj politici i suradnji u ekonomskoj i financijskoj politici. Drugi ih mogu slijediti kad budu spremni za to", napisao je SPD-ov vicekancelar, ističući kako se Europa mora reformirati kako bi bila više socijalna i poštena, pozivajući na investiranje i kreiranje novih radnih mjesta, kao i na poštenu podjelu brige o imigrantima iz sjeverne Afrike. "Zadaci pred nama tako su veliki da je svaka zemlja premalena, čak i jaka Njemačka, da to sama riješi", napisao je Gabriel. Cameron nikad nije sasvim jasno nabrojio britanske zahtjeve Bruxellesu, no iz njegovih govora zaključuje se da je riječ, osim o pitanju migranata EU, čijoj djeci plaćaju doplatak i kad žive u svojim domovinama, i o neravnopravnosti između zemalja eurozone i onih izvan nje, ako ojača integracija eurozone, te o smanjenju ovlasti Unije umjesto jačanja. Nedavno je i Pierre Moscovici, povjerenik Europske komisije za ekonomska i monterna pitanja, govorio čak i o tome da bi eurozona trebala imati vlastiti budžet.

'Želimo da ostanete'

Kako god bilo, "Bild" je Camerona dočekao naslovom: "Želi li on zaista van iz Unije ili samo želi novac natrag?'. Čini se da Cameron primjenjuje škotsku taktiku, jer tek kad su se Škoti pobunili i organizirali referendum o napuštanju Ujedinjenog Kraljevstva, pa i nakon što nije uspio, iz Londona dobivaju više novca i vlasti. Cameron je obišao Nizozemsku, Francusku i Poljsku. Poljska premijerka Ewa Kopacz složila se s njim da bi nacionalni parlamenti trebali biti jači, ali važno joj je da sloboda kretanja migranata unutar EU ne bude ograničena, iako priznaje da bi se o pitanjima veze između migracija i socijalnih pomoći trebalo još razgovarati.

– Kristalno je jasno da Velika Britanija treba ostati u EU – rekla je Merkel nakon razgovora s Cameronom. – Ali, razgovori o socijalnoj pomoći još će potrajati – istaknula je.

>>Odluči li Velika Britanija referendumom do 2017. izaći, EU će se raspasti

>>Britanskih pet zahtjeva EU

Komentara 4

MG
marko.glasnovic.507
09:30 31.05.2015.

Englesko licimjerje..uvijek su oni najvazniji i "jedini"..trebalo bi i njima sudit radi bleiburga..

Avatar Sunčica
Sunčica
16:36 02.06.2015.

sve su to borbe za premoć u uniji

Avatar d-ano
d-ano
16:57 09.06.2015.

Od kad su Rusi poceli povlacit svoj kapital nazad doma u rusiju hvata ih pomalo strah,,,kase se prazne sad bi malo da prosire svoje ovlasti u EU da ih napune sa nasim parama,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije