Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provođenje kontroverznog zakona

Danska zaplijenila prvih 11.900 dolara tražiteljima azila

Foto: Reuters
1/7
30.06.2016.
u 23:30

Inače, obitelji migranta u kojima se nalazi dvoje odraslih osoba i troje djece smiju zadržati količinu novca od 7.455 dolara po osobi

Danska vlada u veljači ove godine izglasala je kontroverzni zakon koji dozvoljava zapljenu novca i dragocjenosti tražiteljima azila kako bi pokrili troškove uzrokovane dolaskom u zemlju. 

Pa tako zakon odobrava oduzimanje osobnih stvari u vrijednosti od 1.342 eura. Prve zapljene potvrđene su kod pet Iranaca, koji su zbog lažnih dokumenata zadržani u zračnoj luci u Kopenhagenu, a kojima je oduzeto oko 11.900 dolara, javlja RT.

Iračani su također posjedovali gotovinu u eurima i dolarima, sveukupnog iznosa od 19.340 dolara. Po dolasku, svih petero zatražilo je azil, a zahtjevi se obrađuju.

Danska ministrica za integraciju Inger Stojberg podržava ideju zakona, a smatra da svi financijski sposobni trebaju za sebe brinuti. - Postoji dobar razlog zašto smo donijeli ovaj zakon, ali malo osoba stigne u zemlju s velikom količinom novca - kazala je Stojberg. 

Inače, obitelji migranta u kojima se nalazi dvoje odraslih osoba i troje djece smiju zadržati količinu novca od 7.455 dolara po osobi. Iako su ovaj potez kritizirali borci za ljudska prava i organizacije poput UN-a i Amnesty Internationala, cilj novog zakona jest smanjenje priljeva migranata u državu. 

Prošle godine azil je zatražila 21.000 osoba, čime je Danska, nakon Finske, Švedske, Njemačke i Austrije postala jedna od glavnih europskih destinacija migranata. 

Ključne riječi

Komentara 3

DA
Darko22
23:38 30.06.2016.

Kada će RH tako ? Ili je u RH sve besplatno dok god nisi Hrvat ?

AV
AVIM
06:07 01.07.2016.

Tako bi trebali sviuciniti i smanjio bi se priljev ,,pobjeglica,,

DU
Deleted user
18:07 01.07.2016.

Bravo Danska!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije