Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska integracija

Daily Express: Juncker planira da sve članice EU, među njima i Hrvatska, usvoje euro

Juncker Orešković
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/3
29.06.2016.
u 23:30

Juncker želi "ubrzati europsku integraciju tako što bi preostalih osam zemalja koristile euro", kaže list navodeći Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Dansku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku

Europska komisija nakon Brexita želi osigurati da sve članice Europske unije, među kojima i Hrvatska, usvoje euro, piše britanski list Daily Express, a njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung navodi kako Komisija namjerava ubrzati dovršenje monetarne unije. 

"(Predsjednik Europske komisije) Jean-Claude Juncker, kako se vjeruje, odlučio je osigurati da svaka država članica koristi euro nakon što je narod Britanije glasovao za Brexit 23. lipnja", piše Daily Express u utorak. Juncker želi "ubrzati europsku integraciju tako što bi preostalih osam zemalja koristile euro", kaže list navodeći Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Dansku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku.

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung isto tako piše da prema njegovim informacijama EK želi ubrzati "dovršenje" monetarne unije. 

"S obzirom na predstojeći Brexit  Europska komisija želi okončati dosadašnju 'EU s višestrukim valutama'", piše u nedjelju FAZ, pozivajući se na izvore bliske Junckeru. "Osim toga, monetarna unija trebala bi se 'tješnje povezati'."

Prema navodima lista, za euro nadležni potpredsjednik, Latvijac Valdis Dombovskis, trebao bi sada preuzeti i resor financijskog tržišta od britanskog povjerenika Jonathana Hilla koji je odstupio, i to za stalno, a ne samo privremeno. Dombrovskis bi, kaže FAZ, trebao imati ne samo koordinirajuću ulogu kao dosada kao potpredsjednik nego biti sam nadležan za resor financijskog tržišta.

Regulacija financijskog tržišta trebala bi biti snažnije usmjerena na monetarnu uniju, kaže list. On bi također zadržao i mjesto povjerenika za euro.

Komentara 55

SM
SmellsLikeŠit
23:44 29.06.2016.

Čim prije van iz te tvorevine.

UN
unbekant
08:03 30.06.2016.

Zbog toga je Engleska izasla iz te prcije,a Svedska nece sigurno prihvatit euro,ali zato ove male kaljuze jedva cekaju da se ta valuta "uvede"u njihove drzave,pa i mi smo se jedva otrgli od Dinara,te docekali svoju valutu koju smo desetoljecima cekali,ali eto ponovo tudja valuta u Hrvatsku,dokle ce biti vise tudje potrcke i sluge.

DU
Deleted user
00:39 30.06.2016.

Jedini nacin da u blizoj buducnosti sprijece neki novi Brexit jest da ucine EU jos masivnijom i mocnijom kroz centralizirane bankarske lobije. Bojim se da ce se uskoro opet otvorit prica o stvaranju federalne EU drzave. To znaci da bi unijom prkaticki se upravljalo iz jednog centra. Ja mislim da im to nece proci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije