Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenski premijer

Cerar: Nedostatak solidarnosti europskih država vodi u raspad Unije

Slovenia's Prime Minister Miro Cerar arrives at a European Union leaders summit in Brussels, March 19, 2015.   REUTERS/Eric Vidal - RTR4U2HP
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.12.2015.
u 14:01

Slovenija nastavlja s gradnjom bodljikave žičane ograde na svojoj granici prema Hrvatskoj koja je i granica schengenskog prostora, a do sada je postavljeno 140 kilometara takve prepreke

Nedostatak međusobne solidarnosti europskih država u aktualnoj izbjegličkoj krizi može izazvati proces raspadanja Europske unije, ocijenio je u srijedu slovenski premijer Miro Cerar, čija je vlada do sada postavila 140 kilometara žičane ograde prema Hrvatskoj bojeći se nekontroliranog ulaska migranata i izbjeglica.

Osvrćući se na današnje probleme Europske unije, Cerar je, u svom govoru u povodu proslave 90. obljetnice ljubljanskog Instituta za nacionalne studije, kazao da je kriza s migrantima iznenadila Europu i postavila je pred teške izazove koji, ne budu li riješeni, mogu dovesti do procesa njezina raspadanja.

– Europa je pred velikim iskušenjem. Izbjeglice nipošto ne smijemo izjednačiti s terorizmom, a ako izbjegličko pitanje ne riješimo solidarno i zajedno, ako svaka država bude postupala egoistički, onda će to biti kraj Europe kao uspješne priče. A upravo zato što je Europa do sada bila uspješna, izbjeglice u nju i dolaze, videći u njoj svjetlost ovoga svijeta – kazao je slovenski premijer.

U protekla dva mjeseca kroz Sloveniju je na putu prema razvijenim i bogatijim europskim državama prošlo 329.000 izbjeglica, od toga najvećim dijelom organizirano i u dogovoru s Hrvatskom iz koje stižu vlakovima i autobusima.

Unatoč tome, Slovenija nastavlja s gradnjom bodljikave žičane ograde na svojoj granici prema Hrvatskoj koja je i granica schengenskog prostora, a do sada je postavljeno 140 kilometara takve prepreke. Kao razlog iznosi se opasnost nekontroliranog prelaska migranata preko zelene granice te opasnost da se u Sloveniji trajnije zadrži veći broj izbjeglica ako bi ih prestale primati Njemačka, Austrija, Švedska i druge države na sjeveru.

Cerara su zbog žice koja je opasna za ljude i životinje kritizirale ekološke i druge udruge u Sloveniji i Hrvatskoj, lokalne vlasti uz granicu, a uklanjanje ograde s više je nota zahtijevala i Hrvatska.

Cerar je u utorak u parlamentu rekao da je žičana ograda u sadašnjem trenutku neophodna jer je dnevni priljev migranata još uvijek prevelik te da će se graditi i dalje iako se radi o privremenoj i preventivnoj mjeri. Ograda će biti uklonjena tek kad to dopuste prilike, odnosno kad izbjeglička rijeka presahne, a EU donese novu izbjegličku i azilantsku politiku koja će znati odgovoriti na sadašnje izazove, pojasnio je Cerar zastupnicima u parlamentu, dodavši da on osobno želi da do toga dođe što prije.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec razgovarao je u Kopru s lokalnim vlastima o problemima koje žičana ograda stvara stanovništvu u Slovenskom primorju rekavši da će se stvari srediti, ali da nije optimist kad je riječ o prestanku opasnosti u kriznim područjima iz kojih migranti dolaze, no da bi žica s tog dijela granice možda mogla biti uklonjena na proljeće.

>> Amnesty: Turska prisilno vraća izbjeglice u ratnu zonu

>> Obama pokrenuo kampanju kako bi smanjio strah od terorizma

Komentara 4

MG
milerazbojnik@gmail.com
11:45 27.12.2015.

o kakvoj to vislovenci solidarnosti prićate u uniji .pa unija je velika prevara isto kao i prije dok kroz ove krajeve tutnje izbjeglice isto kao nekad turci koji su vladali ovdje 500godina unija i ostali isti koji su tad bili sigurni jednostavno lijewpo uništavajmu i iscrpljuju naše države i zašto bi mi svi morali trpit jednom rjećju kakva je to unija koja gradi konc logore orađene bodljikavom žicom isto tako jednoj ćlanici unije ....jednom rjećju niko u uniji nema pravo u ime europejaca koji sjede u briselu i donose svakojake odluke odlućivat što li je za kog dobro jer oni iovako dobro tamo uživaju upravo zato što i furaju tu politiku --jednom rjećju svaka država nek sama odlući koliko li će uzet izbjeglica i ne samo to nego nek ide na referendum pa nek narod odlući dal je za to a ne tamo neko koji jednom u tjednu ako dođe u svopju državu ..i na kraju da nadodam više košta resurse eunije to seljakanje i vozikanje izbjeglica od države do države nego li mda su napravili reda tamo protiv tih islamista za koje isto vele da su prijetnja svijetu što i jesu pa s zajednićkim snagama unije i ljudi tamo kojima je dozlogrdilo njihovo barbarstvo bi uništili tu famoznu islamsku državu unija i unijini zakoni i prava poćivaju i temelje se samo na papiru a stvarnost je surova da se zna da je isto tako tamnica kao i nekad veliko austrougarsko carstvo -dok u njoj jedni uživaju blagodati i u izobilju ostatak krpi kraj s keajem i bilo bi bolje da svak sam bude i odlućuje o svojoj sudbini jer ovako ne nego drugi tamo odlućuje kad i kolko će ići naprijed u razvitku i do kad a onda opet rušenje u propast i ili vam krizu i neimaštinu

DU
Deleted user
23:41 16.12.2015.

Cerar: Raspad Unije zbog nesolidarnosti? Podrzavam nesolidarnost!

BO
boovuu
23:08 16.12.2015.

Cerar: Nedostatak solidarnosti europskih država vodi u raspad Unije ---------------------------------------------------------------------------------------------------- slovenci i u EU pjevaju kao što su ojevali u jugi. jugu su rasturili i EU će - traže solidarnost a nebi bili solidarni sa drugima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije