Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatskoj povrat

Cameron napravio nered. Zbog članarine burno okončan summit EU

cameron
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
24.10.2014.
u 23:00

Hrvatska, prema novom izračunu, također treba uplatiti 32 milijuna eura manje nego što se dosad računalo

Crveneći se u licu, povisujući glas i povremeno lupajući rukom o stol, britanski premijer David Cameron dramatično je jučer ujutro prekinuo planirani tijek dvodnevnog summita EU i, mimo dnevnog reda, tražio da se hitno raspravlja o računu koji mu je potpuno nenadano isporučen iz Europske komisije, a koji, ukratko, glasi: u roku od šest tjedana izvolite nam za članstvo u EU dodatno uplatiti 2,1 milijardu eura jer smo novim izračunom došli do podatka da se vaša zemlja gospodarski bolje razvijala od jedne Njemačke ili Francuske.

Novi izračuni

Iz Komisije je, naime, iscurio dokument s novim izračunom članarine svake od 28 zemalja za članstvo u EU i Britanija mora uplatiti najveću razliku, dok Francusku očekuje povrat milijarde eura iz europskog u francuski proračun, a i Njemačka ima pravo na povrat 779 milijuna. Hrvatska, prema novom izračunu, također treba uplatiti 32 milijuna eura manje nego što se dosad računalo. A uz Veliku Britaniju veći račun dobile su još jedino Nizozemska, Italija, Grčka, Cipar, Malta i Bugarska. Te zemlje odmah su podržale Camerona u rezoluciji kojom se hitno traži da se istraže te brojke i kako je Komisija do njih došla.

Sve se to dogodilo jučer ujutro, nakon što su čelnici EU oko 2 sata u noći uspjeli postići dogovor o novom klimatsko-energetskom zakonodavnom okviru EU, prema kojemu do 2030. države Unije moraju smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 40 posto, doseći 27-postotni udio obnovljivih izvora energije i 27-postotnu uštedu kroz energetsku učinkovitost zgrada. Premijeri i predsjednici 28 država članica EU jedva su postigli dogovor o tim ciljevima, koji će utjecati i na gospodarski razvoj svake države, ali upravo kad su se jutro poslije spremali raspraviti druge važne teme na dnevnom redu summita – ekonomski oporavak EU, borbu protiv ebole i stanje u Ukrajini – Cameron se pobunio kao rijetko kad dosad.

– Neprihvatljivo je na ovaj način tretirati zemlju koja je jedna od najvećih uplatiteljica u proračun EU. Zato sam prekinuo summit i rekao da ovo hitno moramo raspraviti. Iznos od 2,1 milijardu eura veći je nego ukupan iznos koji za članstvo u EU plaćaju neke druge države članice – objasnio je Cameron kad je po završetku summita stao pred novinare. On tvrdi da mu nitko nije znao dovoljno jasno objasniti odakle sad ta brojka.

Nezgodan trenutak

Za premijera Velike Britanije iznenadna vijest o plaćanju dodatnih 2,1 milijardu eura Bruxellesu dolazi u vrlo nezgodnom unutarnjopolitičkom trenutku. Stranka UKIP, koja želi odvesti zemlju iz EU, nedavno je prvi put osvojila mjesto u britanskom parlamentu i Cameron je pod velikim pritiskom euroskeptika.

EU je vampir koji se gosti krvlju britanskih poreznih obveznika – izjavio je čelnik UKIP-a Nigel Farage.

Interni dokument Europske komisije koji pokazuje koliko koja od 28 država mora dodatno platiti ili dobija povrat novca (Izvor: Financial Times)

Komentara 30

OP
opcija
23:51 24.10.2014.

Samo ti njemu Zoki objasni to Zoki hahahaha na što on gubi vrijeme i gdje se blamira. Daj šuti pa nije to kafić na Dolcu predstavljaš zemlju, pa razmisli malo.

MA
marsovac
23:56 24.10.2014.

kada ce konacno te otocke njamunje izici iz EU-a.

KI
Kissinger
06:54 25.10.2014.

EU-umjetna tvorevina isto kao bivša JUGA! slijedi raspad,star sam pa taj događaj ne bum dočekal??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije