Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cameronova diplomacija

Britanskih pet zahtjeva EU

David Cameron,Samantha Cameron
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
27.05.2015.
u 15:03

Promjenom Lisabonskog ugovora želi ojačati utjecaj Londona

Počinje leteća diplomacija Davida Camerona: u pokušaju da reformira Europsku uniju i izbori se za novi poseban status Velike Britanije u njoj, britanski premijer kreće na europsku turneju koja počinje susretom s troje premijera, jednim predsjednikom i jednom kancelarkom u pet različitih europskih gradova u dva dana. No i prije no što im Cameron dođe u njihove urede u Parizu u četvrtak i u Berlinu u petak, francuski predsjednik François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel postigli su dogovor kojim poprilično sužavaju manevarski prostor britanskom premijeru za njegovu ideju promjene temeljnog ugovora EU. Merkel i Hollande složili su se da promjene u eurozoni, nužne kako bi se spriječilo ponavljanje dužničke krize, neće biti provedene kroz promjenu Lisabonskog ugovora, već unutar postojećeg pravnog okvira.

Loša vijest iz Rige

To je loša vijest za Camerona jer je on računao da će zemlje eurozone zbog krize biti prisiljene otvoriti temu promjene Lisabonskog ugovora, a jednom kad se ta tema otvori bit će mu lakše promijeniti status Velike Britanije u EU te ugraditi te svoje promjene u temeljni dokument Unije.

Merkel i Hollande svoj su dogovor postigli na marginama summita EU-ova Istočnog partnerstva u Rigi i, kako je otkrio pariški Le Monde, poslali prijedlog predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru tijekom vikenda. Cameron se, barem zasad, ipak ne čini obeshrabrenim ovim njemačko-francuskim potezom koji mu slabi pregovaračku poziciju.

– U ovim pregovorima bit će uspona i padova. Čut ćete jedan dan da je nešto moguće napraviti, drugi dan da nešto nije moguće – rekao je Cameron nakon summita u Rigi.

U ponedjeljak navečer Cameron je večerao s Junckerom u premijerovoj ladanjskoj rezidenciji Chequers.

– Premijer je naglasio da britanski građani nisu zadovoljni statusom quo i da vjeruju da se EU mora promijeniti kako bi bolje zadovoljila njihove interese – priopćeno je iz Cameronova ureda.

Cameron u sljedećih mjesec dana planira razgovarati sa svim premijerima ili predsjednicima koji sjede u Europskom vijeću. Iz hrvatske Vlade nisu jučer znali odgovoriti na naš upit o tome planira li se susret premijera Zorana Milanovića s Cameronom i kada.

Taktički pritisak

Većina dužnosnika u Europi očekuje od ovih razgovora da na njima Cameron kaže što želi mijenjati, no britanski premijer zasad to ne otkriva toliko precizno. Britanski izvori kažu da Cameron namjerno izbjegava precizno nabrajanje zahtjeva kako kasnije, u slučaju neispunjavanja nekog od njih, ne bi bio izložen kritikama da nije uspio. Cameronovo obećanje biračima je da će najkasnije do kraja 2017. imati priliku na referendumu odlučiti žele li ostati ili napustiti EU, a da će se on kao premijer zalagati za ostanak pod uvjetom da do tada ispregovara novu poziciju Velike Britanije u reformiranoj EU.

Takva pregovaračka taktika, slažu se analitičari, stavlja pritisak na ostatak EU koji je svjestan da treba Cameronu dati nešto što može pokazati biračima uoči referenduma kao dokaz da se isplati ostati u EU.

>>Njemačka i Francuska za čvršću eurozonu bez mijenjanja Ugovora o EU

>>Odluči li Velika Britanija referendumom do 2017. izaći, EU će se raspasti

Komentara 3

Avatar d-ano
d-ano
16:23 27.05.2015.

Nakon Ruske amnestije od pocetka godine i vracanja kapitala iz Londona za Rusiju ,ocito je da su se Englezi veoma zabrinuli te pokusavaju svoju poziciju ojacat dok mogu i imaju argumenata..jer vrijeme radi protiv njih.....

MI
miki45
19:23 01.06.2015.

NIje uredu da uvijek veliki malima naredzuju unistavaju --u engleskoj ocjene da sve lose posluju osim engleza nijemaca francuza ---oni imaju kredite sa 1.5% a mi placamo kredite i vise od 8% znaci financiramo unistavamo udaljujemo se od njih josos dalje jebes takovu jedinstvenu evropu

SV
smiljan vuk
06:55 14.06.2015.

Prava istina je ova za vladavine njihove Tacerice,Miterana i GLUPOG Kola tacerica je uspjela ta dva LUDJAKA preveslati i napraviti sporazum sa EU da od svakog uplacenog Eura Britamci dobiju 75 centi nazad pa promjenom Vlada u Njemackoj i Francuskojcuskoj taj sporazum je ukinut ,,a Englezi bi vodili glavnu rijec u EU i da im se jos placa lukava Politika Americkih TRABANATA u Europi ciji je cilj oslabiti Euro i Europu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije