Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLAZAK IZ EU

Britanski veleposlanik odgovorio na pitanja o Brexitu: 'Mi ne idemo nikuda, i dalje smo dio Europe'

Andrew Dalgleish
Foto: Screenshot
1/2
30.03.2017.
u 16:23

"Ujedinjena Kraljevina želi jest jak i poseban odnos s EU u smislu sigurnosne i ekonomske suradnje"

Britanska premijerka Theresa May jučer je aktivirala članak 50. Lisabonskog ugovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije te time službeno pokrenula proceduru razdruživanja.

Tim povodom britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish odgovarao je na pitanja o Brexitu, uključujući i što Britanija želi.

- Ono što Ujedinjena Kraljevina želi jest jak i poseban odnos s EU u smislu sigurnosne i ekonomske suradnje - rekao je između ostalog Dalgleish, izražavajući nadu da će pregovori biti konstruktivni i vođeni međusobnim poštovanjem.

- Britanci neće biti sami. Mi ne idemo nikuda, i dalje smo dio Europe - naglasio je Dalgleish.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje:

>> Britanska premijerka May aktivirala Brexit: Ovo je jedinstvena prilika za Ujedinjeno Kraljevstvo!

>> Kao što neće lagano izaći, Velika Britanija nije lagano ni ušla u EU prije 46 godina

Komentara 8

MA
marsovac
17:38 30.03.2017.

nista dati maksimalno uzeti i stalno biti nesto posebno. Ne hvala, konacno ste vani. Ima ih jos par koje bi trebalo van baciti.

CR
crocro
06:28 01.05.2017.

To samo pokazuje koliko su Englezi dezorijentirani i nerealni u datim okolnostima. Ja sam uvjeren da je oduvijek većina Engleza bila za ostanak u EU, ali mnogi građani potaknuti obećanjima političara o sjajnoj samostalnoj budućnosti kao i serviranju dezinformacija o neisplativosti ostanka u EU, ponajviše od političara poput današnje premijerke, građani su za debljinu jezička na vagi prevagnuli na krivu stranu i podijelili Kraljevstvo u stavovima oBrexitu. Ako je njihova odluka bila izaći iz EU, to znači da oni imaju sva gospodarska rješenja na stolu za samostalan put u budućnost i nemaju nikakav razlog ili opravdanje tražiti neke dodatne povlastice ili zadržati stare po principu: "Izađimo van iz ove zajednice ali neka nam ta zajednica i dalje daje privilegije". Europa će postati nevjerodostojna ako Ujedinjenom kraljevstvu omogući neki novi povlašteni status a koji nebi imale ostale zemlje koje također nisu članice EU. Upravo je to cilj EU. Unija se zove zbog toga da rješava pitanja od važnosti za članice zajednice. Britanci nisu članica zajednice i ona mora krenuti svojim novim putem bez ikakvih zadržavanja povlastica. Oni moraju osjetiti i suočiti se s posljedicama svojih odluka. Ako se gospođa premijerka VB izborila za napuštanje zajednice, onda neka ona osobno nadoknadi sve povlastice koje su izgubili članstvo. Zar to nije pošteno u odnosu na nepošteno traženje povlastica i spec. statusa. Samo tako EU može imati podršku svojih članica i ostati vjerodostojna.

HR
hr76
21:41 30.03.2017.

Kako je svojedobno pjevao jedan naš frontmen "ne može je&eno i nevino". A Britanci su još uvijek u zabludi da može.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije