Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brexit na 'Maybe' način

Britanija bi napustila tržište EU i vratila kontrolu granica

Teheresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
16.01.2017.
u 02:00

The Economist na naslovnoj stranici uz sliku britanske premijerke objavio naslov Theresa Maybe (Theresa Možda)

Britanska premijerka Theresa May namjerava provesti „hard Brexit“, odnosno izlazak Velike Britanije iz Europske unije na „tvrdi“, „težak“ način u odnosu na „soft“ iliti „mekan“ način. Britanska glasila iznose kako će May u programskom govoru sutra, 17. siječnja, lansirati oštar način izlaska Velike Britanije iz EU, odnosno potvrdit će raniju izjavu kako „Brexit znači Brexit“, dakle potpuni prekid svih odnosa s EU. Istodobno će May pozvati na jedinstvo, odnosno na prevladavanje polemika i vrijeđanja između euroskeptika i onih koji su zagovarali ostanak u EU. Zapravo Downing Street poziva na jedinstvo, a britanski listovi to „čitaju“ kao poziv da se svi pripreme na oštri brakorazvodni proces.

Možda je to na određeni način odgovor britanske premijerke na optužbe koje su joj upućene da je neodlučna. Londonski tjednik The Economist na naslovnoj stranici uz sliku britanske premijerke objavio je naslov Theresa Maybe (Theresa Možda) s podnaslovom „neodlučna britanska premijerka“. Šest mjeseci nakon referenduma, na kojem je 52% Britanaca glasovalo za napuštanje EU, May ne zna kako provesti tako iznesenu volju birača. Krajem ožujka trebao bi se početi provoditi članak 50. o izlasku neke države iz EU. Proces pregovora o Brexitu trebao bi trajati dvije godine, ali ima i onih koji predviđaju dugotrajniju brakorazvodnu parnicu.

Nedjeljna britanska glasila najavljuju što bi May mogla predložiti – Sunday Times piše kako će May najaviti „jasni i teški Brexit“, The Sun govori o „trostrukom Mayinu Brexitu“. Prema pisanju britanskih glasila, tri su ključne točke Mayina viđenja Brexita – poziv da budu spremni napustiti carinsku uniju, vraćanje nadzora nad granicama i napuštanje Europskog suda pravde.  

>>Merkel ima plan kako Europska unija treba pristupiti Brexitu

>>Tvrtke se brinu zbog Brexita i Trumpa, ali i novih izbora u Europskoj uniji

Komentara 4

Avatar Olujni
Olujni
00:45 18.01.2017.

Jedva čeka da Britanci odu, nikad nisu htjeli niti Schengen niti Euri, iz EU su uzimali samo ono što im odogovara a ono što ne tu bi uvijek dobivali izuzeća! Predviđam im raspad države, Škoti im ovaj izlazak neće oporstiti! Što prije van sa tim vječito povlaštenim Englezima iz EU!

Avatar Pavel ic
Pavel ic
10:10 16.01.2017.

samo nek pozure s tim izlazom

DU
Deleted user
12:22 16.01.2017.

Druga ekonomija EU odlazi, a tko će plaćati račune kad ovi otpale?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije