Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEIZVJESNOST NA OTOKU

Britanci nakon Brexita traže i hrvatsku putovnicu

verschiedene
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
27.10.2016.
u 16:45

Britanska javnost šokirana je otkrićem da je premijerka May mjesec dana prije refereduma upozorila bankare, ali ne i građane, da će Brexit biti štetan

Više tisuća državljana Ujedinjenog Kraljevstva je nakon referenduma o izlasku iz EU, Brexita, zatražilo državljanstvo neke druge države Unije, a među njima i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u odnosu na lanjsku godinu - kad su bila samo četiri zahtjeva za hrvatskim državljanstvom - ove godine taj broj “skočio” na sedam.

Neće u Sloveniju i Bugarsku

Dva su zahtjeva zaprimljena u ožujku, jedan u travnju, dva u svibnju i rujnu, pojašnjavaju iz MUP-a. Iako su apsolutne brojke u Hrvatskoj male, skok u broju prijava iznosi 75 posto i po tome je trendu Hrvatska slična Italiji ili Finskoj. Prema podacima britanskih medija, više od 2800 britanskih državljana zatražilo je državljanstvo neke druge EU države ove godine, a na izravnu vezu većine tih zahtjeva s Brexitom ukazuju dvije stvari – svjedočenja ljudi, ali i podatak da je broj zahtjeva ove godine u odnosu na lanjsku porastao gotovo 300 posto te da je najveći skok zabilježen u lipnju nakon referenduma.

Rekorder po zahtjevima je Švedska, gdje je 2015. podneseno tek 380, a ove 1100 zahtjeva za državljanstvom. Slijede Danska i Belgija. Istočna i jugoistočna Europa manje je zanimljiva Britancima: tako Slovenija i Bugarska nisu ni lani, a ni ove godine dobile nijedan zahtjev za državljanstvom. Britanske vlasti ne komentiraju taj trend, objašnjavajući kako građani imaju pravo na izbor, no iz razgovora s Britancima jasno je da je u pozadini velikog broja zahtjeva neizvjesnost oko nove uloge Britanije i budućih veza s Europskom unijom. Najčešće je riječ o ljudima koji žive u inozemstvu, a koji se, poput Juliana B., boje kako bi ukidanje europskih sloboda, prvenstveno slobodne kretanja radne snage i, moguće uvođenje kvota za zapošljavanje, imalo utjecaja na njihov posao.

– Bolje djelovati unaprijed – kaže nam taj Britanac koji odnedavno ima i belgijsko državljanstvo i time će zadržati pozitivne strane EU – slobodu kretanja, financiranja projekata iz europskih fondova, za djecu studiranje po jednakim uvjetima u bilo kojoj članici,...

Podijeljene obitelji

Dio zahtjeva podnijeli su Britanci u braku s državljanima druge EU države jer žele izbjeći da nakon Brexita obitelji budu podijeljene na “EU” i “ne EU” članove te logističke i pravne poteškoće koje iz toga mogu nastati. Uostalom, i Nigel Farage, čija je politička karijera počivala na izlasku Britanije iz EU, viđen je u njemačkom veleposlanstvu u Londonu u redu za predaju zahtjeva za državljanstvom na koje ima pravo budući da je u braku s Nijemicom Kirsten Mehr. Je li ga sređivao ze sebe ili za djecu, nije otkrio, no navukao je na sebe bijes građana, kao i premijerka Theresa May nakon što je list Guardian objavio snimku nastalu manje od mjesec dana od izglasavanja Brexita, na kojoj T, May, tada ministrica unutarnjih poslova, pred bankarima na skupu Goldman Sachsa upozorava o opasnosti za ekonomiju ako Britanija izađe iz EU.

– Ekonomski argumenti su i više nego jasni. Mi smo dio tržišta od pola milijarde ljudi. Ako ostanemo u EU, puno više ljudi će investirati u našu zemlju. Ako izađemo, investitori će radije ulagati u kontinentalnu Europu. Definitivno ćemo ekonomski profitirati ako ostanemo – kazala je T. May bankarima, no ne i građanima.

>> Merkel: Brexit je upozorenje svima nama da ponovno razmislimo što nam Europa znači

Komentara 34

DU
Deleted user
17:16 27.10.2016.

Britanci nakon Brexita traže i hrvatsku putovnicu .....super pitajte spanjolce I u manjoj mjeri portugalce I francuze kako su se usrecili sa njima.oni zive deset godina u zemlji ne nauce dvije rijeci jezika doticne drzave, otvaraju svoje radnje svoje pabove cak I svoje pekare. ako I'm treba nesto onda prvo gledaju ima li neki englez sa tim obrtom ako nemaju onda tek idu kod domacih. samo se izmedju sebe druze sa lokalnim stanovnistvom ne pokusavaju ni komunicirati a kamo da se idu sprijateljiti.

Avatar Amerika je agresor
Amerika je agresor
16:57 27.10.2016.

2.800 gradjana? Od 50 milijuna? Što je ovdje senzacija?

DE
Deks
17:59 27.10.2016.

Zamislite "čak" sedmoro građana Velike Britanije zatražilo je državljanstvo Hrvatske! Pritom samo dvoje nakon referenduma u lipnju!? U tekstu se uspoređuje neusporedivo jer to što Slovenija i Bugarska nisu na tom spisku znači da prosto nema britanskih državljana koji imaju pravo na državljanstva tih zemalja ili ako ih ima oni nisu zainteresovani da ga uzmu a to je individualna stvar, ne znači da su te zemlje zbog nečeg neprivlačne u odnosu na druge zemlje EU. "Financiranje projekata iz europskih fondova" baš nema nikakve veze sa svakodnevnim životom građana EU i nebitno je u odnosu na temeljne tri slobode: slobodno kretanje ljudi, dobara i kapitala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije