Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska pučka stranka

Apel Junckeru: Europska komisija bi trebala raditi na europskoj povijesti i sjećanju

Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
17.07.2014.
u 12:24

Uz zastupnika Andreja Plenkovića te njegovih kolega iz Estonije zastupnika Tunne Kelama i kolegice iz Latvije Sandre Kalniete apel Junckeru potpisao je i predsjednik kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber Apel i još dvadesetak članova EPP-a

Skupina zastupnika Europske pučke stranke uputila je apel novom predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru da jedan od budućih povjerenika radi i na pitanjima vezanim uz europsku povijest i sjećanje na žrtve totalitarnih režima.

"Europski projekt se temelji na zajedničkim vrijednostima demokracije, istine i pomirenja. Stoga je skupina zastupnika EPP-a naglasila potrebu povećanja javne svijesti oko pitanja europske povijesti i zločina koji su počinjeni za vladavina totalitarnih režima. EPP smatra da europske institucije, prije svega Europska komisija bi trebale ohrabriti vođenje rasprave o uzrocima i posljedicama totalitarnih vladavina. U pismu upućenom Jean-Claude Junckeru naglašeno je da se pri tome ne radi o povijesnom ili emocionalnom problemu već prije svega o istinskoj i sveopćoj integraciji Europe, navodi se u priopćenju Kluba zastupnika EPP-a.

Uz zastupnika Andreja Plenkovića te njegovih kolega iz Estonije zastupnika Tunne Kelama i kolegice iz Latvije Sandre Kalniete apel Junckeru potpisao je i predsjednik kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber Apel i još dvadesetak članova EPP-a među kojima su i hrvatski zastupnici Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić i Marijana Petir.

"Duboko vjerujem da se europski projekt može izgraditi samo na temeljima istine i pomirenja. Europski parlament je već osudio zločine počinjene u totalitarnim režimima. No još uvijek smo svjedoci relativizacije spomenutih zločina, posebice u nekim zemljama srednje i istočne Europe. stoga bi se nova Europska komisija trebala kontinuirano baviti tim pitanjem i podržati projekte vezane uz promoviranje europskog sjećanja i savjesti", naglasio je zastupnik Andrej Plenković.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Andrej Plenković

Kako bi se dosegao cilj koji je zacrtan u rezoluciji Europskog parlamenta iz 2009.godine, zastupnici Europske pučke stranke vjeruju da je nužno da u novoj Europskoj komisiji pod vodstvom predsjednika Junckera jedan povjerenik ili povjerenica uključi u svoj resor i pitanja vezana uz europsku povijest i sjećanje. EPP smatra da bi Europska komisija trebala pronaći najprikladnija sredstva i način u osiguranju pružanja odgovarajuće razine institucionalne i financijske pomoći projektu "Platforma europskog sjećanja i savjesti" u kojem sudjeluju među ostalim 42 instituta i organizacije iz 13 zemalja EU-a, nekoliko susjednih zemalja i SAD-a.

Platforma radi na promociji preventivnih mjera protiv netoleracije, ekstremizma, antidemokratskih kretanja i povratka na totalitarizam u budućnosti.

>>'Moramo osigurati mjere koje podupiru majke jer su takve mjere dobre za EU'

Komentara 10

XA
xaron
00:48 21.07.2014.

...treba raditi na povijesti i sjećanju ... Ova EU kao da se izlegla iz balkanskih šuma .

SI
sinjemore
02:02 20.07.2014.

Sramota za EU Parlament koji je donio Rezoluciju o osudi komunizma još 2009. godine , a ništa poduzeo nije ! Vidjet ćemo sada hoće li što poduzeti kad je predsjednik EU Komisije , koja je EU Vlada. Da su odmahh prisilili Hrvatsku na poštivanje te Rezolucije -- mi nikada ne bismo imali ovu boljševičkokomunističku vlast. I sudstvo , školstvo , medije .. pune starog udbaškog kadra

DI
didašokac
16:59 18.07.2014.

Čestitamo, Poštovanom Zastupniku Plenkoviću ! Bravo ! Konačno, da se nešto po tom pitanju radi. Molimo, g. Zastupnika da nas dalje obavještava o ovome projektu, sada kada može raditi u normalnoj okolini. Želimo g. Zastupniku puno uspjeha, ovo je pozitivnavna vijest. Sretno, samo tako dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije