Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BLISKI PARTNER'

Merkel: U pregovorima s Britanijom ne treba biti zločest

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
25.06.2016.
u 19:13

Merkel: Ne treba požurivati London da pokrene članak 50. Lisabonskog ugovora o izlasku iz Unije

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Europska unija ne treba "biti zločesta" u pregovorima s Velikom Britanijom o izlasku iz Unije.

Kancelarka smatra da prioritet pregovora ne bi trebalo biti odvraćanje ostalih članica od napuštanja europskog bloka, piše BBC.

"Britanija će ostati bliski partner s kojim smo gospodarski povezani", rekla je Merkel dodajući kako ne treba požurivati London da pokrene članak 50. Lisabonskog ugovora o izlasku iz Unije. 

"Da budem iskrena, to ne bi trebalo trajati unedogled, to svakako ne, ali nisam ni za to da žurimo", rekla je Merkel nakon skupa njezine stranke u Hermannswederu.

Naglasila je da želi "objektivnu i dobru" klimu u razgovorima s Londonom koje treba voditi "kako treba".

Nešto ranije u Berlinu, šestorica europskih ministara vanjskih poslova govorili su znatno oštrijim tonom, pozivajući Britaniju da bez odgađanja pokrene postupak izlaska, nakon što su Britanci na referendumu u petak sa 52 posto za i 48 protiv izglasali napuštanje Unije u koju su ušli prije više od 40 godina.

Ministri vanjskih poslova šest zemalja utemeljiteljica Europske unije, njemački Frank-Walter Steinmeier, francuski Jean-Marc Ayrault, nizozemski Bert Koenders, talijanski Paolo Gentiloni, belgijski Didier Reynders i luksemburški Jean Asselborn sastali su se u Berlinu kako bi razgovarali o posljedicama povijesne odluke Britanaca o izlasku iz bloka i njegovoj budućnosti.

Velika Britanija ne bi se trebala igrati mačke i miša odgađajući pregovore o izlasku iz EU-a, rekao je ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn. Njegov kolega Nizozemac Bert Koenders ne želi politički vakuum nakon što su britanski birači na referendumu u petak izglasali izlazak iz Unije. Belgijski ministar Didier Reynders ključnim smatra da Europa dade odgovore na pitanja o migraciji, sigurnosti i radnim mjestima. Šef francuske diplomacije Jean-Marc Ayrault pozvao je London da pokrene članak 50. Lisabonskog ugovora.

"Stvar je hitna i moramo izbjeći razdoblje duge neizvjesnosti", rekao je Ayrault.

Komentara 5

Avatar lvan12
lvan12
09:00 26.06.2016.

Baba opet pametuje kontra svih.... Dok ona ispregovara sa UK, pola EU ce joj otici.

Avatar jumanji
jumanji
19:48 25.06.2016.

i ja to mislim..pamet u glavu ..kada padnes digni se ,istresi se i nastavi dalje svoj put..

DU
Deleted user
10:24 26.06.2016.

A za brexit glasali zbog njezinih emigranata, uzrok i posljedica i tu vjerojatno nije kraj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije