Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transformacija EU

Merkel prvi put rekla: Europa različitih brzina je moguća

Njemačka kancelarka A. Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
05.02.2017.
u 07:30

Na Malti predstavljen prijedlog po kojem bi se države članice unutar Unije ujedinjavale i udaljavale kako im to odgovara

Budućnost EU mogla bi biti u različitim brzinama ujedinjavanja, odnosno zajedničkoga hoda. O tome će se odlučivati najvjerojatnije 25. ožujka u Rimu na obilježavanju 60. obljetnice Rimskih ugovora kojima su postavljeni temelji za stvaranje današnje Unije.

Na koncu neformalnog sastanka na vrhu 27 država članica EU u La Valletti na Malti u petak iznesen je i taj prijedlog, koji nije nov, no prvi je put njemačka kancelarka Angela Merkel kazala kako je opcija s „različitim brzinama“ unutar EU sasvim moguća.

U La Valletti su trojica premijera Beneluksa, Charles Michel (Belgija), Mark Rutte (Nizozemska) i Xavier Bettel (Luksemburg) predstavila dokument o “raznim oblicima integracije” u kojem se kaže kako različiti putovi integracije i suradnje daju učinkovite odgovore na izazove s kojima se države članice trebaju suočiti.


– Na osnovi onoga što se događalo naučili smo kako bi mogla postojati Europa različitih brzina u kojoj ne bi sve države sudjelovale istim korakom u integraciji – kazala je Merkel.

>> Plenković na Malti: 'Vidjet ću se s Orbanom, imat ćemo dosta prigoda za razgovor'

>> Blok Trump-May protiv Merkel-Hollande

Komentara 29

DU
Deleted user
08:04 05.02.2017.

Hrvatsku se izluđivalo u pristupnim pregovorima, generale smo predali, a sada vidimo kako su milostivi i puni razumijevanja spram Srbije i njihove četničke vlasti. Države, obogaćene kolonizacijskim dobrima, tražile su od Hrvatske, osakaćene Brozovim komunističkim genocidom, kulturocidom, Domovinskim ratom, depopulacijom,om, neka ispunjava uvjete bez pogovorno! Ako je ikome odgovaralo da se Hrvatska uništi ulaskom u Uniju to su orjunaški prvaci, jugonacionalisti nasljednici genocidne komunističke bande koja nas je već svrstala u igmanske marševe i inicijative. Predsjednica je dobro počela, čupajući nas iz tamnice koju su nam sazidali komunistički lezilebovići. Treba ustrajati i podržati predsjedničinu nakanu!

DO
domljani
08:22 05.02.2017.

o različitoj brzini se govorilo prije raspada juge - već viđeno

LU
lukathereem
08:04 05.02.2017.

znaci podjele unutar unije gdje nisu svi isti, cak niti formalno. to smo imali i prije ulaska u uniju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije