Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitke u EU

Amerika se uključuje kao stariji brat, Česi traže da zbog Brexita ode i Juncker

European Commission President Jean-Claude Juncker arrives to chair a meeting of the EU executive body in Brussels, Belgium, June 27, 2016.    REUTERS/Francois Lenoir
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
28.06.2016.
u 14:45

Ivana Maletić vodi ekipu koja će izraditi HDZ-ov program za parlamentarne izbore, a Damir Jelić šef je izbornog stožera za nove izbore u rujnu

Nema nikakvih pregovora, ni neformalnih, o načinu razdruživanja Velike Britanije i EŰ sve dok London službeno ne zatraži aktiviranje procedure izlaska propisane člankom 50. Lisabonskog ugovora – poručeno je jučer iz Europske komisije, a taj stav ponovljen je i u glavnim gradovima najvažnijih zemalja članica.

To znači da pregovori o izlasku Britanije iz EU još neće početi, iako zagovornici izlaska koji su pobijedili na referendumu gaje nadu da bi mogli prvo neformalno pregovarati o tome kako da ostanu na jedinstvenom tržištu EU, a ipak izađu iz članstva. Britanski premijer u ostavci David Cameron, naime, najavio je da neće službeno pokretati članak 50. nego će to prepustiti svom nasljedniku čiji se izbor očekuje do listopada.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker jučer je okupio svoje povjerenike kako bi raspravljali o daljnjim koracima, no i samom Junckeru mogla bi se zbog britanskog referenduma zatresti fotelja nakon što je češki ministar vanjskih poslova Lubomir Zaoralek izjavio da bi Juncker trebao dati ostavku jer je postao “negativan simbol” europskog federalizma koji su Britanci na referendumu odbili. Italija i Francuska signalizirale su da će pokušati iskoristiti krizu oko Brexita za odustajanje od europske politike štednje i fiskalne konsolidacije, no Njemačka signalizira da im to neće dopustiti, što potencijalno otvara novu bitku u jezgri EU.

Bitka se vodi i o tome treba li pregovore o izlasku Britanaca iz EU voditi tako da Britanci budu “kažnjeni”, što bi bila lekcija drugima da se izlazak iz EU ne isplati, ili treba imati obzira prema Britancima da se ne bi narušavao sigurnosni poredak zapadnih saveznika. Američki državni tajnik John Kerry jučer je obišao Bruxelles i London kako bi se uključio u tu dilemu. Poruka SAD-a je da razvod Britanije i EU treba provesti staloženo, da treba zatomiti poriv da itko bude “kažnjen”.

Komentara 6

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
14:59 28.06.2016.

EUslavija na mukama. Ha, ha, ha, ha,! Dajte Junckeru hektolitar whiskeya i na ulicu s njime.

Avatar NemaSvadje
NemaSvadje
14:58 28.06.2016.

Kmecite za englezima, 3, 2, 1. Go!

SF
Sv Franjo
15:01 28.06.2016.

Put do pakla popločen je dobrim namjerama! Uniji je bitniji novac od čovjeka.Bitnije je robstvo od slobode.Sekula je najstarije ime zloga.Tko s njime tikve sadi o glavu mu se razbijaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije