Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priče o napadu Turaka na Sinj

Više od stotinu izvođača nastupa u mjuziklu 'Mirakul', čija je premijera 4. prosinca

16.11.2016., Zagreb - Glumci iz mjuzikla Mirakul, Dario Doslic, Stijepo Gledj Markos, Alen Djuras, Ervin Baucic, Max Hozic. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
22.11.2016.
u 12:00

U mjuziklu, koji je osmislio Dražen Žanko, glavna uloga vojskovođe Stipana pripala je Stijepi Gleđi Markosu koji zadnjih godina djeluje u Londonu.

Mladi sinjski alkar nakon pobjede na tradicionalnom natjecanju moli se Gospi pred kapelicom. Obraća mu se fra Pavao Vučković, utemeljitelj samostana i svetišta Gospe Sinjske. “Nije to samo igra već slavlje hrvatske povijesti”, objašnjava glasoviti franjevac iz 18. stoljeća. I u trenu mladog alkara iz današnjeg vremena “odvede” tristo godina unazad. A mladi alkar postaje Stipan Dalbelo, glavni akter priče o napadu Turaka na Sinj i čudu Gospe Sinjske.

Zadnje probe najnapetije

Priča je inspirirala Dražena Žanka, rođenog Sinjanina, da je pretoči u note, a ulogu vojskovođe Stipana u mjuziklu “Mirakul” odlučio je povjeriti imenjaku glavnog lika – Stijepi Gleđu Markosu. Dubrovački tenor posljednjih godina djeluje u Londonu, gdje je uz podršku Royal Opera Housea dobio britansku glazbenu stipendiju, a za operne uloge pripremao se i sa svjetski poznatim vokalnim pedagogom Ryanom Daviesom koji nosi titulu jednog od najljepših tenorskih vokala Velike Britanije. A ova mu je uloga, kaže, karakterno iznimno dobro legla.

– Stipan je hrabar, neustrašiv i iznad svega veliki romantik. Zaljubljen je u Anđu koju spašava od Turaka. A kroz borbu ima podršku dviju majki – one biološke, ali i Gospe – kaže Stijepo Gleđ Markos. Uz njega, u mjuziklu će nastupiti zvijezde natjecateljskog pjevačkog showa The Voice – Alen Đuras i Dario Došlić, a svoju će dionicu imati i operni pjevač zagrebačkog Kazališta Komedija Ervin Baučić te tenor i pjevač autorskih pop-pjesama Max Hozić. Pripreme za mjuzikl u kojem će nastupiti više od stotinu izvođača odvijaju se po strogo određenom rasporedu te se u svako vrijeme točno zna koja se scena vježba. Trenutačno vježbaju u Centru za kulturu Novi Zagreb, a u Koncertnoj dvorani Lisinski, gdje će premijera biti 4. prosinca, a čiji je glavni organizator tvrtka Croatiakontrola, još nisu imali probe.

– U Lisinski dolazimo zadnjih tjedan-dva. Obično su te posljednje probe najnapetije, najnervoznije. Najviše će morati dati glavni likovi, no svaki član postave bitan je da se bit priče potpuno prenese na publiku – kaže Ervin Baučić koji glumi Daltabana, bosanskog pašu i velikog vezira Osmanskog Carstva. Svoj je tekst, dodaje, učio preslušavajući audiosnimke. A bilo je prilično izazovno naučiti baš njegove stihove s obzirom na to da koristi priličan broj arhaičnih izraza, turcizama.

– Drugi i ne razumiju što pjevam, a ni ja nisam isprva shvaćao bit dok mi nisu preveli pjesmu – kaže Ervin Baučić. Neki glumci pojedinačno su radili i sa samim autorom mjuzikla Draženom Žankom.

– Pjesmu koju izvodim – “Zaigralo kolo” – otpjevao sam barem dvjesto puta. Jednostavna je, ali taj mi izričaj ne leži. Ja volim zadnje tonove otpjevati što duže, no Žanko je zamislio nešto drugo. Zadovoljstvo je raditi s čovjekom koji zna što hoće, a sad smo izvedbu gotovo usavršili – kazao je Alen Đuras koji u Mirakulu glumi don Ivana Grgića Filipovića koji ima ulogu bodrenja vojnika. No u dijelu mjuzikla i pleše.

– Nas je 15 na pozornici u zajedničkoj koreografiji, ovo mi je prvi put da tako nastupam na sceni, ali nije prezahtjevno – kaže Alen Đuras. No njegov kolega Max Hozić odahnuo je jer nije dio nijedne plesne točke. S tim bi se izazovom, smatra, poprilično namučio.

– A kako ne plešem, ne mogu reći da ima posebno zahtjevnih momenata u mojoj izvedbi – kaže Max Hozić, koji utjelovljuje zapovjednika obrane Sinja Zorzija Balbija. Pjevaču koji je djetinjstvo proveo u Splitu, a nastupa i na kajkavskim festivalima najviše se sviđa raznolikost repertoara.

– Rijetko kad mi se dogodi u tijeku priprema za mjuzikl da nešto preslušavam, a da mi nijedan dio nije dosadan. Osim toga, pjesme su se maksimalno kratile ne bi li se postigla dinamičnost – govori Max Hozić, dok su se dečki složili da iza sat i 45 minuta predstave stoji barem stotinu sati rada.

– I to kad je već sve smišljeno, odnosno od trenutka kad kreće realizacija, ne računajući sate koje su proveli autori – u ovom slučaju Dražen Žanko te kreator libreta, priče i dramaturške obrade Ivan Ivica Krajač – da cijelu priču osmisle – dodaje Max Hozić. No kad je ekipa dobro posložena, kažu, sve nekako prirodno legne. Upravo zbog toga velik dio u cijelom procesu ima upravo dodjela uloga. Iako uloga ne odgovara nužno karakteru glumaca.

– Ja, primjerice, glumim fra Guida Galuzzija, svećenika koji izdaje Sinj. No nakon što to učini, objesi se zbog grižnje savjesti – kaže Dario Došlić. No jedno sa svojim likom ima zajedničko – on je htio biti svećenik.

– No zaljubio sam se s 15 godina pa sam odustao od te ideje – kazao je Dario Došlić.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije