Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra na kioscima!

Večernji poklanja album 'Moji duhovni dueti' Ivana Puljića

bebek
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/5
21.12.2014.
u 12:14

Lani su čitatelji Večernjeg lista prvi mogli čuti duet legendarnog Željka Bebeka i Ivana Puljića

Dok je za neke pjevače duhovna glazba tek povremeni izlet, za Ivana Puljića ona je život. I upravo ta činjeinca, kod toga duhovnog kantautora, privlači mnoge glazbenike, poznata imena s estradne scene, da mu se povremeno pridruže i zapjevaju zajedno s njim. Rezultat takvih druženja, u posljednjih deset godina, 11 je dueta Ivana Puljića sa zvučnim imenima kao što su Oliver Dragojević, Marko Perković Thompson, Maja Blagdan... I svi su se oni našli upravo pred ovaj Božić na CD-u "Moji duhovni dueti", kojega Ivan Puljić i Večernji list zajedno poklanjaju čitateljima u blagdanske dane.

- Sad je 10 godina od mog prvog albuma "Čovjek i njegov Bog", htio sam to obilježiti i sjetiti se. U tih 10 godina napravio sam 11 dueta. Božić je lijepa prigoda za darivanje i vrijeme se podudarilo da to sve stane na jedan CD, koji sam nazvao "Moji duhovni dueti". Želio sam obilježiti 10. godišnjicu mog samostalnog kantautorskog duhovnog djelovanja – kaže Ivan Puljić, koji je u javnosti poznat i kao suradnik vlč. Zlatka Sudca, s kojim je nerazdvojan već 15 godina.

Sve je počelo s Markom Perkovićem Thompsonom.

- On me na početku moga samostalnog djelovanja upoznao s Branimirom Mihaljevićem i Brane je otad kralježnica svih mojih albuma. Kad smo se odlučili raditi album "Čovjek i njegov Bog", Marko je predložio Mihaljevića i upoznao nas. Branimir je bio aranžer, Marko voditelji i producent i na tom smo albumu napravili zajednički duet "Izvori Gospodnji". To je dio i Thompsonova glazbenog izričaja. Pitanje je, na svim područjima djelovanja, koliko čovjek u svome životu stoji iza onoga što radi i izvire li to iz ljudskoga srca. Kod Marka je to istina. Poznajem ga , zajedno smo mnogo toga radili i on to radi iskreno, vjeruje u Boga i vjeruje Bogu. Kroz svoju glazbu i duhovne pjesme to izriče i poziva druge ljude na to. Na svakom svom albumu – opisuje Puljić svoju i Thompsonovu suradnju.

Maju Blagdan upoznao je na duhovnim obnovama kod vlč. Zlatka Sudca, koje je on glazbeno animirao.

- Zapjevali smo tada poneki puta zajedno i nakon toga se sprijateljili. Maja se, inače, okrenula duhovnoj glazbi, ne samo u suradnji sa mnom. A meni je velika podrška u bilo kojem mom projektu, ne samo za duete, nego kao pomoć u bilo kojem području. Napravili smo tri dueta. Bili smo zajedno na mnogo duhovnih obnova u inozemstvu, u BiH i Hrvatskoj - priča Puljić.

Olivera Dragojevića čuo je, kako prvi puta pjeva duhovnu glazbu, s fratrima.

- Čuo sam da pjeva krasnu duhovnu pjesmu "Kako da te ne volim", sa splitskim franjevcima prije 10-ak godina, što je bilo neposredno prije moga albuma "Pošalji dan", kad sam napravio pjesmu koja se isto tako zove, tekst i glazbu. Dok sam radio na tome albumu, čuo sam kako on pjeva spomenutu pjesmu i došla mi je ideja zašto ne bih s njime snimio duet. Dogodilo se da smo u isto vrijeme, obojica snimali albume u Zagrebu, jer dok sam radio album "Pošalji dan", on je također radio jedan od svojih albuma. Nazvao sam ga i rado je pristao da mu pošaljem dvije pjesme, kako bi mogao odabrati. Odabrao je jednu i tako je nastala pjesma "Pošalji dan" – prisjeća se Puljić.

Lani su čitatelji Večernjeg lista prvi mogli čuti duet legendarnog Željka Bebeka i Ivana Puljića.

>> Bebek pjeva svoju prvu duhovnu pjesmu

- Branimir Mihaljević i ja analizirali smo album koji smo lani radili i odlučili se za pjesmu "Velik si". Branimir je, kao aranžer i producent albuma, predložio da je otpjevam sa Željkom Bebekom, vrlo rado je pristao i napravili smo krasan posao – kaže Puljić.

Dva dueta snimio je s dugogodišnjim prijateljem vlč. Zlatkom Sudcem, koji rado zapjeva na svojim duhovnim obnovama.

- On nije pjevač, ali lijepo pjeva. On je svećenik, moj prijatelj i suradnik, napravili smo na ovome albumu dva dueta. Pjesmu "Nije moja duša prazna", napisao je Krunoslav Kićo Slabinac, a snimili smo je jer smo je izvodili na duhovnim obnovama i imala je izuzetan odjek na nazočne, posebno na branitelje, jer je sadržaj upućen njima. Mislim da smo napravili jako lijepu stvar – kaže Puljić, na čijem se albumu s duetima našao i jedan s bratom Vinkom Puljićem, inače svećenikom.

- To nam je obiteljski, rodili su nam roditelji i naslijedili smo taj dar. Naš stariji brat Pavo također lijepo pjeva, kao i naše sestre. Brat je svećenik, bavi se također glazbom, ponudio sam mu da zajedno otpjevamo pjesmu "Daj mi ruku, da idemo skupa", jer ona poziva da je kroz život i u dobru i u poteškoćama zajedno i s nekim sve lakše – kaže Puljić.

Andreja Jakubin, Puljićeva je i Sudčeva prijateljica, koja je u pjesmu "Suze", za koju je tekst napisao Zlatko Sudac, ušla recitalom, a za suradnju s klapom Nostalgija, Puljić se odlučio u pjesmu "U tišini hrama".

- To je predivna duhovna molitva, balada. Došli smo na ideju da je otpjevam u pratnji jedne klape i odlučili se za Nostalgiju. Pjesma je uspjela jako dobro, slušana je, ne samo na mome albumu, nego i kad se zapjeva u crkvi, na misi, na skupu, duhovnoj obnovi, jaka je glazbena molitva – kaže Puljić.

Bavljenje duhovnom glazbom specifičan je posao i Puljić je toga itekako svjestan, osobito činjenice da se duhovna glazba teško probija na "ovozemaljske" top-liste.

- Sve ono što ima prizvuk Krista, duha istine i ljepote, nema veliku prođu u društvu, inače u svijetu. Nema mnogo "lajkova". Zapravo je uvijek tako i bilo, jer je manjina nosila stvari. Tako je i s duhovnom glazbom, ako se otvore naše radio stanice, tv programi... nema toga. I može se napraviti izvrsna stvar, ali ona sigurno neće proći i masovno zaživjeti. No, njezina je snaga u tome da prođe ondje gdje prođe i dodirne srca, dotakne ljude. I to ne znači da nema jaku snagu kao i ostala glazba, jer na stotine pojedinaca, župskih zborova i duhovno-glazbenih grupa pjeva, bavi se tom glazbom. Meni osobno je važna i kvaliteta, ali bitna je i ta kvantiteta, tj. drago mi je da se mnogo mladih ljudi bave tom vrstom glazbe, da sviraju okupljaju se na misama, adoracijama, molitvneim skupovima i hodočašćima – tumači Puljić, dodajući kako je to uspjelo, na svoj način, Marku Perkoviću Thompsonu, dok ostalim glazbenjacima s estrade nije polazilo od ruke.

- Vjerojatno zato što ne može svatko razmjeti i prihvatiti od prve, kad se pjeva o ljubavi, o Isusu, mome kralju. To manjina usvoji, dođe do uha i srca. Zapravo, to je primarno glazba srca. Svaka glazba snažan je medij i bitno je tko je odašilje i s kojom namjerom i primarno je upućena srcu. Uhu, dakako, ali dira srce. Zato je u povijesti odigrala veliku ulogu, pozitivnu ili negativnu, konstruktivnu ili destruktivnu. Ima poznatih pojedinaca ili grupa koji su izuzetno destruktivni, ali vjerujem da ono što ja radim i mnogi drugi, da je to u drugom smjeru, glazba koja čovjeka upućuje na mir, ljubav, čovještvo – tumači Puljić povodom izlaska svoga CD-a duhovnih dueta, prigodnog dara čitateljima Večernjeg lista za ovogodišnji Božić.

CD "Moji duhovni dueti" Ivana Puljića nađite sutra uz Večernji list!

>> Umjesto svećenikom postao desnom rukom Zlatka Sudca

Komentara 1

CO
colonia
16:46 21.12.2014.

Prekrasne duhovne pjesme,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije