Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo glazbeno ime

Stjepan Marković: Ideje za stihove i glazbu zapisujem i na račune od kave

Foto: Promo
1/3
19.04.2015.
u 13:00

Zajedno s Ivanom Škuncom osnovao je bend Ludwig i opisuje ga kao moderan, pitak te istodobno jednostavan i kompliciran bend

Iskusni glazbeni dvojac, Stjepan Marković i Ivan Škunca udružili su svoje talente, kreativnost i sposobnosti u bendu Ludwig koji je pravo proljetno osvježenje na našoj glazbenoj sceni. Zašto su nakon dugogodišnje suradnje tek sada odlučili formirati bend po svom guštu, ispričao nam je Stjepan Marković.

Jedinstven glazbeni pečat

– S Ivanom sam surađivao dugo godina, ali sama ideja o nečemu potpuno novome nastala je prije gotovo godinu dana, u vrijeme kad smo završili novi album Ivane Radovniković "Dio mene". Zajedno smo radili na pjesmama i pritom razgovarali o vlastitim idejama. Ludwig je upravo taj spoj biranih ideja koje smo nekako čuvali samo za nas – kaže Stjepan.

Odmalena ovaj dvojac sanja svirke na velikim koncertima, ali, napominje Stjepan, pritom se ne razmišlja koliko je teško na malenom prostoru i tržištu poput našeg napisati pjesmu koja će vas gurnuti prema cilju.

– Mislim da su danas stvoreni idealni uvjeti da se takvo što postigne, naša glazba je iskrena i uživamo u čitavom procesu nastanka Ludwiga. Zaista nam ništa drugo nije potrebno – zadovoljno će Stjepan.Ivanov studio glazbena je oaza dvojca u kojem kombiniraju i sukobljavaju ideje te odabiru one najbolje.

– Osobno tekstove, eseje, poeziju pišem oduvijek, a moja glazba spoj je klasičnog violinističkog obrazovanja, slušanja Eaglesa, Zeppelina, Uriah Heepa, Metallice, NOFX-a, Green Daya, Dream Theatera, The Police, Coldplaya, Kings of Leone, The Killersa, Mumford&Sons i mnogih drugih. Često je to konfuzno, ali barem drukčije – govori Stjepan o svojim uzorima. Ideje za stihove i glazbu prolete mu mislima u različitim situacijama i mjestima i odmah ih zapisuje.

– Moje ideje doslovno budu zapisane na račun od kave, otpjevane u mobitel dok čekam zeleno na semaforu, inspiracija doleti i šteta je ne zabilježiti one najposebnije. Puno je teži dio to ponuditi ljudima i biti spreman na kritiku – ističe Marković. Uz njega i Ivana prvom singlu benda "Dio svemira" svoj doprinos dali su još neki talentirani glazbenici.

– Bend smo osnovali Ivan i ja, ali ovdje se radi o iznimnim glazbenicima s kojima surađujemo pa se tako na prvom singlu osjeti energija Darija Sabe na basu i Lea Anđelkovića na bubnju, a orkestracije je odsvirao violinist Marko Otmačić. Kako smo Ivan i ja gitaristi, pogodite tko je snimio svih 16 traka gitara – uživancija na stotu – s osmijehom kaže Stjepan.

Ludwig opisuje kao drukčiji bend, moderan, pitak, istovremeno jednostavan i kompliciran.

– Imam svoje uzore i glazbu, koja mi se sviđa i koju volim izvoditi, ali volio bih da Ludwig na svakom singlu ostavi pečat nečeg jedinstvenog. "Dio svemira" najbolje opisuje ono što mi jesmo i koji je naš smjer, ali veselim se i sljedećem singlu na kojem upravo radimo, a koji će biti masterpiece – kaže Stjepan.

Kritika od drage je dobrodošla

Singl kojim se bend predstavio javnosti zove se "Dio svemira" i nije slučajno ta pjesma odabrana jer odlično predstavlja zvuk Ludwiga i ovakvom pjesmom htjeli su zarobiti pažnju slušatelja.

– Čim smo snimili prvi info, srce nam je zakucalo malo brže i bili smo iznimno ponosni na uložen trud. Ovom pjesmom pozivamo slušatelje da nam se prepuste i da nam vjeruju, kako bismo ih odveli do kraja svemira, na rub mjeseca, i bili im zaštita od svega lošeg i stresnog. Na samom kraju pjesme mijenjamo refren i kažemo "Daj mi sve što imaš, i probudi ovaj dio svemira" – jer mi kao glazbenici živimo ako nam se vi prepustite. Publika je ta koja odlučuje na kraju hoćemo li dobiti pravo i na naš Dio svemira – iscrpno objašnjava Stjepan.

U rujnu prošle godine nakon, deset godina veze, Stjepan se vjenčao s pjevačicom Ivanom Radovniković, pa pitamo Stjepana kritiziraju li i pomažu li jedno drugome kada je glazba u pitanju.

– Ivana i ja smo u glazbi od samih početaka zajedno i zapravo za sve što radimo očekujemo i pitamo mišljenje onog drugog. Kako ja svakodnevno sviram po stanu, a Ivana pjeva, neke od naših pjesama nastale su upravo tako. Drago mi je da se oboje bavimo nečim što nas usrećuje i još možemo to raditi i zajedno. Oduvijek se podržavamo, a kritika kao takva za razborite je ljude samo pomoć, pogotovo ako je dobiješ od osobe koja te poznaje već 12 godina – kaže.

Plan Ludwiga je „Dio svemira" predstaviti što većoj publici.

U međuvremenu Ivan i Stjepan kupili su aparat za kavu, smjestili ga u studio i rade na novom singlu. – Suradnje i dueti trenutačno nam nisu u prvom planu jer imamo nekoliko odličnih pripremljenih singlova koje želimo predstaviti – najavio je Marković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije