Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
silente

'Bend ne bi opstao da se svađamo zbog djevojaka'

16.09.2014., Komarda, Dubrovnik - Dio clanova mlade i perspektivne grupe Silente. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/6
20.09.2014.
u 14:39

Uoči nastupa na Bundekfestu i festivalu RockOff članovi popularnog benda otkrivaju što ih inspirira u stvaranju hitova i zašto je život u Dubrovniku zimi lijep

Sa samo jednom objavljenom pjesmom, "Terca na tišinu", mladi perspektivni dubrovački bend Silente napunio je zagrebački Vip klub. Od tog nastupa bilo je jasno da će Silente i Zagreb vezati posebna ljubav. Zbog toga se jako vesele svirci na Bundekfestu u četvrtak.

Porin je bio mali "egoboost"

– Najgore će biti dan poslije Bundekfesta jer onda treba čekati do idućeg nastupa, a mi smo nestrpljivi. Zagreb nam je drugi Dubrovnik. Pola vremena provodimo u Zagrebu i najveće svirke imamo tu. Ma mi i Zagrepčani jako se dobro znamo – ističe popularna šestorka. Nasreću, na novi nastup ne trebaju čekati dugo jer osam dana nakon Bundeka, 3. listopada, sviraju u zagrebačkoj Tvornici kulture u sklopu festivala RockOff na kojem će se predstaviti još 17 domaćih bendova. Ideja festivala je osigurati medijski prostor malo drugačijoj glazbi od one koja se u prosjeku može čuti na radiju. 
– Da je barem radijski eter prepun takvih pjesama kakve će se čuti na RockOffu – priželjkuju. Porin za najboljeg novog izvođača što su ga osvojili u lipnju došao im je kao osobna motivacija, mali "egoboost" i solidna medijska reklama. Nakon dodjele u Zagrebu dočekani su kao heroji u Dubrovniku. Nagradu drže u prostoru u kojem sviraju i kroz smijeh kažu da smeta njihovu klavijaturistu Šimunu Končiću kada premješta klavijature. Ovaj osebujni sastav koji čine pjevač i gitarist Tibor Karamehmedović, njegov brat Sanin na basu, vokalistica i violinistica Lorena Milina, vokalistica Doris Kosović, bubnjar Ivuša Gojan i klavijaturist Šimun Končić okupio se 2006. godine.

– Počeli smo svirati jer smo gledali dubrovačke bendove kako rokaju i htjeli smo i mi tako. Dubrovnik je uvijek imao dobre bendove, samo je problem sa svojom glazbom prijeći preko zidina – ističu. Nekoliko godina radili su pod imenom Silent.

– Nakon prevođenja pjesama na hrvatski jezik ime Silent zvučalo nam je bezveze. Htjeli smo ga promijeniti i, na našu sreću, jedan je gradski portal objavio greškom Silente. Nama se to ime svidjelo i zadržali smo ga – otkrivaju pozadinu zvučnog i pamtljivog naziva grupe. Sanin je glavni tekstopisac, a pjesme stvara s mlađim bratom Tiborom koji piše glazbu.

– Pri pisanju tekstova ne inspirira me ništa posebno. Život je konstantna inspiracija, a stvaranje je proces koji ne prestaje. Volim takav život, tražim ga. Kada me pitaju "ma otkud ti to, otkud ti ta ideja", nemam baš dobar odgovor. To je tu jer ja želim da bude tu. Ja želim tu tercu na tišinu, želim je zamisliti – kaže Sanin. Dok braća zajedno rade, rijetko imaju kreativne razmirice, a ne svađaju se ni zbog djevojaka.

>>'Čolić nam je idol, a nastup 
na njegovu koncertu ostvarenje snova'

– S Tiborom se rijetko svađam. Meni je on genijalac i puštam ga da radi što hoće. Ako mi se nešto ne sviđa, kažem mu, ali to su stvarno rijetke situacije. Ja sam u ljubavnoj vezi već sto godina, tako da čisto sumnjam da bi Silente preživio kad bi se Tiboru svidjela moja djevojka – smije se Sanin. 


Glumili bi u Aćimovićevu filmu

Nakon ljetne vreve njihov rodni Dubrovnik lagano se uljuljava u mirnije razdoblje godine, ali Silente se ne bi složio s time da grad zimi ne živi.

– Dubrovnik je uvijek živ ako imaš ideje i energije. Nama zima odgovara, laganije se živi i nije tolika frka u cijelom gradu. Hladnoća nam ne smeta, a kiše je, čini nam se, više ljeti. U Dubrovniku je dobro što su ljudi više osobe, a manje stanovnici. U Zagrebu svi lete naokolo, ne obaziru se na druge, rijetko se poznaju, hladno marširaju na posao. Valjda je tako u velikom gradu. U Dubrovniku je osoba koju sretneš putem malo stvarnija. Vidio si je već i znaš otprilike nešto o njoj, istodobno barem misliš da ona poznaje tebe i da te primjećuje. Meni odgovara ta ljudska toplina koju osjećam u Dubrovniku, a nedostaje mi je u Zagrebu – ispričao je Sanin. Jesen će Silente provesti svirajući i snimajući novi album. Novi singl izlazi ovih dana, a ekipa je svako malo u studiju i snima ostale pjesme.

– Treba sve to dobro snimiti jer materijala ima puno, a onda sjesti i izabrati pjesme koje će ići na album.

Nastavljamo producentsku suradnju s Nikšom Bratošem, volimo tog čovjeka i, dok je on voljan raditi s nama, i mi ćemo s njim – govore. Nastavljaju suradnju i s redateljem Dejanom Aćimovićem koji im snima spotove, a ne odbacuju ni mogućnost da jednog dana zaigraju u nekom njegovu filmu.

– Možda neka cameo uloga, ali stvarno mislim da nismo talentirani za ozbiljniju glumu – iskreno tvrde.

Komentara 2

SE
sestrićna
20:39 21.09.2014.

kao da je teško biti bolji od rozge i severine...

Avatar Semper5
Semper5
00:37 01.07.2015.

Otkrio sam ih tek neki dan, slučajno na YT i ostao zadivljen. Vrtim njihove pjesme po cijeli dan i ne mogu se zasititi. Stvar osobnog ukusa, ali za mene imaju ono nešto što me natjera da se naježim kad ih slušam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije