Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak glazbene legende

Preminuo Kemal Monteno

kemal monteno
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/10
21.01.2015.
u 13:04

U zagrebačkoj bolnici Rebro u 67. godini života od sepse je preminuo poznati sarajevski pjevač

Danas je u zagrebačkoj bolnici Rebro u 67. godini života preminuo pjevač Kemal Monteno.

Sarajevski pjevač hospitaliziran je jutros zbog teške infekcije. Bio je na respiratoru, no bakterija mu je ušla u krv i oko 11 sati preminuo je od sepse.

>> 'Čuo sam se s Kemalom prošli tjedan, zvučao je optimistično. Jučer se nije javio...'

Kemal Monteno godinama se borio s dijabetesom zbog čega su mu stradali bubrezi. U studenome prošle godine bio je na transplantaciji bubrega. Iako je nakon transplantacije sve bilo u redu, na Badnjak je ponovno hospitaliziran zbog teške upale mokraćnih kanala. Tada je više od dva tjedna proveo u bolnici pa je ponovno pušten na kućnu njegu. Iako je još prije desetak dana rekao da se super osjeća, nažalost, danas mu je ponovno pozlilo te je preminuo.

>> Prisjetite se najvećih hitova Kemala Montena

Osim stalnog odlaska na dijalizu, Kemalu je 2012. godine ugrađena i srčana premosnica.

Posljednje dane svoga života sarajevski pjevač proveo je u krugu svoje obitelji, supruge Branke, kćeri Adrijane i sina Đanija.

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

Miljenik festivalske publike

Kemal Monteno rođen je 17. rujna 1948. godine u Sarajevu. Otac mu je bio Talijan, a majka Bosanka. U svojoj dugogodišnjoj karijeri koja je trajala više od 40 godina stvorio je svoj glazbeni izričaj, a ljubavne pjesme bile su njegov nepresušan izvor i njegova iskrena ispovijed u kojoj je opisivao životne situacije u kojima su se našli on ili njemu bliski ljudi.

Svoju bogatu glazbenu karijeru počeo je u drugoj polovici 60-ih, točnije 1967. godine nastupom na festivalu ''Vaš šlager sezone'' s pjesmom ''Lidija'' koja je osvojila prvu nagradu. Već nakon prvog nastupa bilo je jasno da je publika, osobito njen ženski dio, dobila novog miljenika. Ovom festivalu Monteno je ostao vjeran i idućih godina, a za njega je napisao neke od svojih najljepših šansona poput ''Zemljo moja'' (1977. godine) i ''Sarajevo, ljubavi moja'' (1976. godine) koju je otpjevao na 10. jubilarnom Šlageru sezone. Pjesma je postala svojevrsna himna njegovu rodnom gradu i bila je nezaobilazan dio njegova repertoara. Osim spomenutih pjesama, Kemal Monteno je obilježio 70-te svojim brojnim antologijskim pjesmama ''Sviraj mi o njoj'' (1971. godine), ''Laž'' (1972. godine), ''Putovanja'' (1978. godine), ''Adrijana'' (1979. godine), a osim Šlagera sezone, Montena se često moglo vidjeti na Opatijskom i Zagrebačkom festivalu na kojima je redovito osvajao nagrade publike i žirija, a njegovi albumi prodavani su u zlatnim i platinastim nakladama.

Njegov diskografski početak vezan je za 1973. godinu kada je objavio album ''Muziko, ljubavi moja'' za tadašnji Jugoton. Na njemu se, između ostalih hitova, nalaze i pjesma ''Jedne noći u decembru'', posvećena njegovoj ljubavi iz mladih dana, supruzi Branki. Sedamdesetih i osamdesetih godina objavio je još nekoliko važnih diskografskih albuma: ''Žene, žene'' (1975), ''Moje pjesme, moji snovi'' (1977.), ''Volim te živote, kakav jesi'' (1978.), ''Za svoju dušu'' (1980.), ''Dolly Bell'' (1982.), ''Uvijek ti se vraćam'' (1983.), ''Moje najdraže pjesme'' (1985.), ''Romantična priča'' (1986.) i ''Kako da te zaboravim'' (1987.).

Kemal Monteno napisao je brojne pjesme i za svoje kolege Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Terezu Kesoviju, Gabi Novak, Nedu Ukraden, Dražena Žerića, Ismetu Krvavac, Paulu Jusić, Anicu Zubović, Mišu Kovača, Kseniju Erker, Duška Lokina, Kiću Slabinca, Dalibora Bruna i mnoge druge, a često su upravo njegove pjesme bile zaslužne za uspjeh njegovih kolega.

Kemal Monteno je sa suprugom Brankom bio u dugom i sretnom braku više od 40 godina. Otac je Adrijane i Đanija te djed unukama Lajli i Lori. Odrastajući u skromnoj obitelji, naučio je cijeniti ljude, a iako je bio jedna od najvećih glazbenih zvijezda u regiji, krasila ga je nesebičnost i duhovitost, zbog čega je među kolegama bio i ostat će omiljen i svima drag, jedinstveni i neponovljivi – Kemo.

>> Kemal Monteno ponovo leži u bolnici

>> Novi bubreg novi je početak Kemala Montena

Komentara 111

Avatar abakus
abakus
13:15 21.01.2015.

Pozdrav velikom pjevaču. Ostaju nam njegove nezaboravne pjesme.

DC
dubravko.crnjak
13:43 21.01.2015.

Raja je običavala reći: ''bolan, kad ti nije dobro, kad si bolestan, pusti jarane Kemu, nek ti pjeva, nek ti svira. Ma, to ti je najbolja Kemo terapija. *ebo sve drugo...'' Zbogom, Kemo...

VE
verum31
13:14 21.01.2015.

Pokoj vjecni daruj mu Gospodine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije