Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodjela u splitu

Kratki vodič kroz povijest uoči dodjele Porina: Glazba, mini skandali, kipići i suze radosnice

tony cetinski, dino dvornik
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/5
06.03.2015.
u 10:12

U gradu pod Marjanom cijeli je tjedan živopisnije nego inače. Doduše, ima to veze i s orkanskom burom, ali i sa 22. izdanjem Porina koji se večeras održava u Spaladium Areni, prvi put kao glazbena, a ne više diskografska nagrada

U gradu pod Marjanom cijeli je tjedan živopisnije nego inače. Doduše, ima to veze i s orkanskom burom, ali i sa 22. izdanjem Porina koji se večeras održava u Spaladium Areni, prvi put kao glazbena, a ne više diskografska nagrada.

Izgubljeni Porini

Dodijelit će se kipić u 31 kategoriji, što je 18 manje nego prošle godine, a prvi je put domaćin grad 
Split koji se voli podičiti da ima najbolje sportaše i pjevače. U Spaladiumu se priprema spektakularna pozornica koja će se prostirati na 600 četvornih metara, a samoj će svečanosti nazočiti oko 2000 ljudi. Uoči dodjele nagrada izdvojili smo zanimljivosti, ali i skandale koji su obilježili dosadašnje Porine.

Za početak valja znati da je najviše statua, koje su djelo umjetnika Ivice Propadala, dobio skladatelj Nikša Bratoš. – Dosta Porina poklonio sam majci, rođacima i prijateljima, a one koje sam zadržao držim kod kuće na dvjema policama. Možda se neki i zagubio jer sam se od 1999. dvaput selio. Prvi mi je najdraži, ali ni ostali za mene nemaju manju vrijednost – kazao je Bratoš kojemu je prva osvojena nagrada bila za najbolju produkciju klasične glazbe za album "Gitara" Ane Vidović. Dvadesetak staklenih kipića ima Gibonni, jednako kao i Oliver Dragojević.

A u 23 godine staroj tradiciji dodjele nagrada sasvim je normalno da su se dogodili i skandali.

Stihovi za pamćenje

Jedan od omiljenih uzvanika na Porinima, barem ako se pita druge izvođače, bio je Dino Dvornik, osvajač sedam Porina. S njim nikada nije bilo dosadno, slažu se mnogi, ali da su svi njegovi potezi bili za pohvalu – nisu! Na dodjeli nagrade u Opatiji 1997. godine Dino Dvornik je s balkona svoje hotelske sobe mokrio po gostima koji su sjedili na terasi. Dinina udovica Danijela kaže da je to bio njegov način iskazivanja bunta. I Severina Vučković pobrinula se da se o njezinu nastupu 2002. godine priča.

U bajkovitom Dubrovniku pripremila je hladan tuš za svog dotadašnjeg suradnika Zrinka Tutića. Severina i Tutić su zaratili, a ona se s njime obračunala pjesmom "Mala je dala" kojoj je promijenila stihove pa su išli... "fiksiram plavu kosu na poznatom muškom biću, svi ga znate, glavni je na Porinovu spisku, glazbeni kritičar u tisku, teški foler, ušminkani rokenroler... jedan tukac drugom tukcu sliči".

>>Za Porin se priprema raskošna bina od 600 'kvadrata'

>>Luka iz TBF-a i voditelj Ivo Perkušić pripremali Splićanima mediteranske specijalitete

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije