Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju s Majom Njirjak

Plesa, kojim se bavila 20 godina, odrekla se zbog novinarstva, a sada sanja o emisiji posvećenoj upravo toj umjetnosti

Maja Njirjak
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
25.07.2016.
u 12:14

Sada jedna od triju urednica i voditeljica HTV-ovih kasnonoćnih Vijesti iz kulture, Maja Njirjak, često se s raznih kulturnih događanja izravno javlja i u središnji dnevnik

Da o Maji Njirjak, voditeljici Vijesti iz kulture, znate samo to da je novinarka, ne bi vam trebalo dugo pa da onako, na osjećajnoj razini, naslutite da je njezin novinarski interes usmjeren prema onim finim umjetničkim sferama života. Dovoljno ju je pogledati pa primijetiti gracilnost u pokretu, neku urođenu nježnu i veselu profinjenost te čuti kako govori bogatim vokabularom.

A da u sebi uvijek nosi neku dobru namjeru, jasno vam je iz zarazno moćnog osmijeha i još uvijek nekako iskrenog i vedrog dječjeg pogleda. Dođe ona kao blagodat na ekranu. Nimalo nametljivosti, uštogljenosti, nadmenosti, namrgođenosti, narcisoidnosti... Eto, na izbrušeno razigran način u izravnim javljanjima ili uz odmjereno ozbiljnu notu pri vođenju noćnih Vijesti iz kulture odlazimo s njom u svjetove: filma, kazališta, glazbe... Tako je danas, no sve je počelo prije 14 godina kada je, kao studentica novinarstva, prvi put stigla na HTV.

– Bila sam dio one generacije studenata koja je 2003. sjedila u studiju emisije Aleksandra Stankovića. Zvali su nas “dio scenografije”. Aco nas je na kraju sezone pitao bi li netko htio ostati i što ga zanima pa smo se javile Kristina Validžić i ja. Ona je rekla da je zanima politika, a ja sam priznala da me privlače film, glazba, kultura. Obje smo na kraju završile u Glamour cafeu tako da nam je prvi šef bio Siniša Svilan koji je bio jako predan, nije odustajao od tema.

No, nakon godinu dana prakse kod njega, Svilan je prešao na Novu TV, redakcija Glamoura se raspala pa smo Kristina i ja završile kod Darije Marjanović u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”, u kojoj sam provela šest godina, od kojih sam godinu dana emisiju i vodila s Davorom Meštrovićem i Domagojem Novokmetom – podsjeća se Maja svojih novinarskih početaka kada je paralelno počela surađivati i s “Bojama turizma” pa je u četiri godine obišla cijelu Hrvatsku.

I od tada su joj, kaže, radna ljeta posve normalna stvar. Već onda je, vodeći Boje turizma godinu dana s Mislavom Togonalom, stalno “gurala” njoj drage teme: folklor, klape... Ni to nije bilo sve. Istodobno je radišno surađivala i u emisiji “Proces” Jagode Martinović i Gordane Škaljac Narančić, a tekstove joj je pregledavao i Joško Martinović. Uz osmijeh će reći da jedino nije pratila sport i poljoprivredu, a da je za dežurstava znala izvještavati i o politici pa ju je jednom, dok je radila prilog o Milijanu Brkiću, Žarko Puhovski pitao hoće li joj morati reći koju je predstavu posljednju gledao.

– U “Dobrom jutru” sam se “isklesala” u javljanjima uživo od jedne do pet minuta. I sad mi je smiješno kad netko postavi pitanje je li mi se problem javiti minutu i pol u Dnevnik. Uglavnom, dok sam u zabavnoj emisiji “Rizi bizi” obrađivala teme iz kulture, zapazila me Zrinka Turalija Kurtak te me pitala bih li prešla u redakciju kulture Informativnog programa. Nije mi tada informativa bila ni u peti, no zasitila sam se rada na pet emisija tjedno. Toliko sam radila da se više nisam mogla sastati sama sa sobom. Provodila sam tada na televiziji po 10-12 sati dnevno. I onda sam 2009. odlučila prijeći u Informativni program. Nikada nisam požalila i zahvalna sam Zrinki do neba, što se, nadam se, vidi i dok radim. A radi se opet puno. Jer povratkom Vijesti iz kulture na HTV 1 kulturi se opet dalo na važnosti.

Iako, zna se ona često doživljavati i kao nešto sporedno jer, kad nešto ispada iz Dnevnika, ispadaju, eto, baš prilozi iz kulture – kaže nam Maja odavši da je svoju ideju o plesnoj emisiji bila predložila bivšem glavnom uredniku HTV-a 3 Deanu Šoši koji je ideju amenovao, ali je zbog njegove smjene nisu uspjeli realizirati. Ta je pak ideja vezana uz činjenicu što je Maja 20 godina plesala u učilištu ZKM-a kod Desanke Virant pa bi se emisijom o plesnoj umjetnosti na neki način odužila plesu od kojeg se morala oprostiti zbog odluke da će se posveti samo novinarstvu.

– Sada radim u redakciji koja je potpuno izvan ustaljenog informativnog miljea. Uvijek smo bili svemir sam za sebe, sa svojim problemima. Držimo se zajedno i na nas se ne odražavaju mnoge stvari – razmišlja Maja ozbiljnijeg izraza lica dotičući se i sada tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

– On ima pravo na svoje odluke, a kritika i kulturna javnost trebaju o tim odlukama raspravljati. Ja o tome imam svoje mišljenje, no neću ga ni sada izreći jer kao novinarka moram biti objektivna, a moje mišljenje nikoga i ne zanima. Ipak, možda bismo svi zajedno trebali više govoriti o tome da kultura nikad nije imala manji proračun – kaže nam Maja koja i ljudski i profesionalno najviše “zatitra” na ples, film i glazbu. Pa priznaje što joj se važno zbilo prije dvije godine:

– Dok sam tada imala tešku upalu pluća, pomislila sam da bi bilo divno napraviti intervju s Hughom Lauriejem. I za tjedan dana stiže vijest da Laurie dolazi na koncert u Zagreb. Bojažljivo sam pitala Antu Batinovića hoće li on raditi razgovor s njim, a Ante mi je uzvratio: “Anđele, samo ti to radi”. Bio je to vrhunac mog glazbenog izvještavanja. 

>> Najpoznatije svjetske arije u izvedbi slavnog tenora 'zapalile' Arenu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije