Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZAŠLO REIZDANJE ALBUMA "STARE LJUBAVI"

Oboje smo tvrdoglavi i tašti, ali družimo se pola stoljeća

Tereza i Đelo
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
27.10.2016.
u 19:00

Ona je jedna od rijetkih pjevačica koja zna što pjeva i kako to prenijeti publici. I zbog toga je Tereza velika i traje sto godina, kazao je o svojoj velikoj prijateljici Đelo Jusić

Antologijsko izdanje Tereze Kesovije i Đele Jusića “Stare ljubavi” ponovno je na tržištu. Po prvi put digitalno remasterirane skladbe kultnog albuma zabavne glazbe objavljene su na CD-u i to u godini kada se slavi 40 godina od prvog objavljivanja. Godine 1976. dvoje Dubrovčana spojili su svoje glazbene strasti u djelo koje će po mnogo čemu ostati zapisano u povijesti hrvatske diskografije. U to vrijeme Tereza je već imala brojnu publiku, a Đelo Jusić dokazao se kao sjajan skladatelj i osnivač Dubrovačkih trubadura.

Prijateljstvo između njih dvoje, međutim, počelo je još kada su oboje pohađali glazbenu školu u Dubrovniku, gdje je Tereza svirala flautu, a Đelo rog.

Tresli se skupa od treme

– Đelo je uvijek prolazio Stradunom uzdignute glave a mularija ga je znala zezati kad bi ga vidjeli da nosi veliki instrument. Ja sam im često znala reći ‘vidjet ćete vi tko je Đelo Jusić’ – prisjeća se Tereza. Nekoliko godina kasnije nastupili su zajedno na “Prvom pljesku” u Dubrovniku i oboje se tresli od treme. No, prava suradnja počela je 1973. s pjesmom “Sreću čine male stvari”. Ono što je obilježilo njihovu suradnju je album “Stare ljubavi”.

Posebnost ovog albuma leži i u činjenici da su Tereza i Đelo među prvim domaćim glazbenicima koji su album dovršili u legendarnom Abbey Road Studiju u Londonu. U poznatom svjetskom studiju sniman je vokal i miks dok su Zagrebački solisti na čelu s Tonkom Ninićem svoje dionice snimili u studiju tadašnjeg Jugotona. Autori tekstova pjesama bili su Arsen Dedić i Željko Sabol, čije je stihove Tereza otpjevala na poseban način.

Koke, pjesma je đa napisana

– Ona je jedna od rijetkih pjevačica koja zna što pjeva i kako to prenijeti publici. I zbog toga je Tereza velika i traje sto godina – kazao je Đelo Jusić.

Kada se priča o albumu “Stare ljubavi”, posebno valja izdvojiti pjesmu “In Memoriam”, posvećenu Terezinom pokojnom bratu Peri.

– Kada je Pero umro, tužna sam se vratila u Dubrovnik. Đelo me dočekao na aerodromu, i sjećam se da sam mu rekla “Đelo, molim te napiši mi pjesmu njemu u spomen. A on mi je na to odgovorio “Koke, pjesma je đa napisana, na tekst Stjepana Benzona. To mi je bio najljepši dokaz ljubavi i prijateljstva, koje Đelu neću zaboraviti dok sam živa – dodala je Tereza za pjesmu koju je otpjevala samo taj put i više nikad.

Iako su oboje, kako kažu, tvrdoglavi i tašti, pa su se nekad znali i porječkati, prijateljstvo dvoje velikih Dubrovčana traje više od pola stoljeća, a to prijateljstvo je iznjedrilo i brojne pjesme koje i danas zvuče moćno. Zbog toga ih je Craotia Records danas i nagradila posebnim priznanjima za izuzetan doprinos diskografiji.

>>Tereza Kesovija u Dubrovniku predstavila biografiju 'To sam ja'

Komentara 4

PJ
Pjesnik
20:25 27.10.2016.

Veliki ostaju veliki

CE
centirion
05:05 28.10.2016.

Stari fosili !

ZA
zadar1
21:01 27.10.2016.

tereza fuj fuj.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije