Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klapa Kaše

Jeremy Irons nije razumio što pjevamo, ali sat vremena sjedio je s nama i pjevušio

Klapa Kaše
01.02.2015.
u 13:00

Dubrovčani su izdali CD "Tragom Republike" na kojem su oživjeli stare skladbe svog kraja kojima namjeravaju osvojiti svjetsko tržište.

Klapsko pjevanje u posljednje vrijeme sve više ima pop-prizvuk i sve rjeđe na klapskim nastupima čujemo stare tradicionalne napjeve po kojima su klape nekad bile prepoznatljive. Taj izvorni i tradicionalni klapski zvuk, koji je na UNESCO-ovu popisu nematerijalne svjetske baštine u Europi, i dalje njeguje dubrovačka klapa Kaše koja je nedavno objavila CD “Tragom Republike”.

Na ovom glazbenom materijalu prvi su put na jednom mjestu okupljene stare pjesme dubrovačkog kraja koje su dečki iz klape pronašli u arhivima ili na audiozapisima starima i više od 70 godina.

– Gotovo sedam godina radili smo na ovom albumu, prikupljali smo materijale i glazbenu ostavštinu. Najteži je dio bio kopati po arhivu HAZU-a i tražiti informacije među zapisima etnomuzikologa Franje Ksavera Kuhača. Trudili smo se posvetiti pažnju svakom detalju, stihove na albumu tako nam izvodi Edi Jertec uz pratnju lijere, mi smo odjeveni u tradicionalne nošnje dubrovačkog kraja koje smo dali šivati i koje su se radile mjesecima – iscrpno nam član klape Kaše Vicko Dragojević prepričava proces nastajanja albuma.

Uz Vicka, kojeg će televizijska publika prepoznati i kao reportera Nove TV, u klapi su i Mario Sambrailo, Marijo Anđelić, Marijan Marinović, Alen Roki, Ante Tolja i Ante Džamarija. Dečki su album radili s puno energije i entuzijazma želeći napraviti i dobar izvozni proizvod. Da stranci dobro reagiraju na zvukove starih dubrovačkih skladbi, klapa Kaše uvjerila se bezbroj puta na dubrovačkim ulicama gdje rado zapjevaju turistima.

– Kada smo prije dvije godine pjevali na skalinama u Dubrovniku, odjednom je pored nas sjeo glumac Jeremy Irons kojeg je privukla melodija. Iako nije razumio što točno pjevamo, sjedio je s nama sat vremena, uživao je u pjesmi i pjevušio s nama. To je bio odličan pokazatelj da stranci dobro prihvaćaju ovu vrstu glazbe – kaže Vicko.

Klapa koja je ime dobila po lukobranu Kaše, koji se nalazi ispred stare gradske luke, a simbolizira klapu kao lukobran višeglasnog pjevanja dubrovačkog kraja, redovit je gost na festivalu klapa u Omišu, na kojem gotovo uvijek osvoji jednu od nagrada.

– Mi smo aktualni omiški pobjednici i u posljednje četiri godine najtrofejnija smo klapa u Hrvatskoj, ali nikada se nismo razmetali nagradama. Da smo na dobrom putu i da publika voli ono što radimo, potvrđuju reakcije i nagrade publike, ali i stručnog žirija na festivalu u Omišu – kaže Vicko. Priznaje da dečkima nije lako uvijek uskladiti svoje primarne poslove s nastupima klape.

– Teško se uskladiti, pogotovo ljeti jer Dubrovnik je ipak prilično odsječen i, za razliku od neke klape iz Splita koja na gažu u Zagreb može isti dan popodne, nama treba slobodan dan da bismo došli do Zagreba – kaže Dragojević. S glazbenim materijalom koji je nastao te uz veliku pomoć grada i Turističke zajednice Dubrovnika klapa se želi probiti na svjetsko tržište.

– Bosanski sevdah postao je prepoznatljiv u svijetu i to je ono što mi želimo ovim albumom, učiniti klapu prepoznatljivim hrvatskim proizvodom jer smo mi naše klape na neki način uvrstili u ugostiteljstvo – kada dođete u Hrvatsku, u restoranu ćete pojesti ribu i blitvu, a sa strane će vam pjevati klapa. To je dovelo do podcijenjenog položaja klape koji mi želimo promijeniti te se ovim CD-om probiti u svijet – poručuje Vicko Dragojević.     

Komentara 3

MO
moroder
16:04 02.02.2015.

samo naprijed dečki, puno sreće...

Avatar jigaboo
jigaboo
17:54 01.02.2015.

ahahaa a dje su ovima opanci, pogledajte stare slike lindja svi su imali opanke ali izgleda sad nije pozeljno, ahaaa jes sve su konavljani I zupljani u crvenim cipelicama ćerali ovce I koze po konavoskim brdima. sjecam se I danas onih zupki na pjaci u gruzu ili tamo na gundulicevoj starom gradu u opancima a tovare i mazge vezivali iza revelina sve do 70-tih godina.aahahaaa

MB
Marlon Brando
14:40 01.02.2015.

"Kada smo prije dvije godine pjevali na skalinama u Dubrovniku, odjednom je pored nas sjeo glumac Jeremy Irons kojeg je privukla melodija. Iako nije razumio što točno pjevamo, sjedio je s nama sat vremena, uživao je u pjesmi i pjevušio s nama. To je bio odličan pokazatelj da stranci dobro prihvaćaju ovu vrstu glazbe – kaže Vicko". G.Vicko,Mr.Jeremy Irons je dobitni Oscara i glumačka legenda,a ima toliko para da ak si je malo popil i dobro pojel taman da mu je tam zapjevala Nives bi išel i pjevušil.Lijepo je znati koje su vlastite kvalitete,no skromnost mora biti najveća vrlina.Pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije