Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spektakl u beču

Jubilarni 60. Eurosong bez Hrvatske

conchita
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
26.01.2015.
u 22:24

Natjecanje se ove godine seli u austrijsku prijestolnicu zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi bradate pjevačice Conchite Wurst s pjesmom ''Rise Like a Phoenix“ u Kopenhagenu

Izaslanstvo Kopenhagena na čelu sa pokrajinskom poglavaricom Sophie Haestorp Andersen i potpredsjednikom Gradskog vijeća danskog glavnog grada Larsa Weissa simbolično je predalo u ponedjeljak popodne u Beču, u nazočnosti supervizora, izvršnog direktora European Broadcasting Union Jona Ola Sanda ključeve Eurosonga bečkom gradonačelniku Michaelu Häuplu.

Time je Beč i službeno postao grad Eurosonga 2015. gdje će se održati jubilarni 60. Eurosong zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi bradate austrijske pjevačice Conchite Wurst s pjesmom „Rise Like a Phoenix“ u Kopenhagenu. Polufinalna natjecanja bit će održana u Beču 19. svibnja i 21. svibnja, dok je završnica predviđena za subotu 23. svibnja 2015. Sva tri natjecanja održat će se u bečkoj Gradskoj dvorani (Wiener Stadhalle). Ovo će biti drugi put kako je Austrija domaćin Eurosonga, nakon 1967. godine. Pobjedu Austriji donio je 1966. godine nedavno preminuli austrijski glazbenik i skladatelj Udo Jürgens s pjesmom „Mercie Cherie“.

U Beču je u ponedjeljak određeno koje će od 33 zemlje nastupiti 19. svibnja u prvom, a koje 21. svibnja u drugom polufinalnom natjecanju. Deset zemalja koje budu imale najbolji plasman iz svakog od polufinala imati će mogućnost ponovno nastupiti u velikom finalu 23. svibnja zajedno s zemljom domaćinom Austrijom i pet glavnih država pokrovitelja ovog natjecanja, Francuskom, Njemačkom, Italijom, Španjolskom i Velikom Britanijom.

Redoslijed nastupa zemalja bit će određen u ožujku nakon što ovogodišnje sudionice natjecanja nominiraju svoje pjesme i izvođače, priopćeno je na novinskoj konferenciji u Beču. Ždrijebom u bečkoj Gradskoj vijećnici odlučeno je da će u prvom polufinalu nastupiti pjevači iz Armenije, Belgije, Estonije, Finske, Grčke, Makedonije, Moldavije, Nizozemske, Albanije, Danske, Gruzije, Rumunjske, Rusije, Srbije, Mađarske i Bjelorusije. U drugom polufinalu nastupit će predstavnici Irske, Litve, Malte, Crne Gore, Norveške, Portugala, San Marina, Češke, Azerbajdžana, Islanda, Izraela, Poljske, Letonije, Švicarske, Švedske, Slovenije i Cipra.

- 113 dana do Eurosonga izgleda mnogo, no mi se nalazimo u sredini priprema -  rekao je novinarima glavni direktor austrijskog radija i televizije ORF Alexander Wrabetz, dodavši kako se veseli ovom zahtjevnom projektu. Bečki gradonačelnik Häupl i austrijski politički vrh očekuju ne samo pozitivan utjecaj Eurosonga na imidž Beča i Austrije nego i na gospodarske rezultate. Do sada je svoje sudjelovanje potvrdilo 39 zemalja, uključujući povratak Cipra, Češke i Srbije te odustajanja Ukrajine od natjecanja zbog političkih i financijskih problema. Hrvatska se neće vratiti ni 2015. godine na natjecanje za Pjesmu Eurovizije, što je još u rujnu prošle godine potvrdila i Hrvatska radio i televizija (HRT).

>>Bonnie Tyler predstavlja Britaniju na Pjesmi Eurovizije

>>Joksimovićeva pjesma za Eurosong plagijat Coldplaya?
 

Komentara 11

SA
samoborka
23:01 26.01.2015.

Bravo. Najpametnija odluka. Ne sudjelovati na toj namjestenoj kic gay paradi. Ovaj bradonja u haljini je kao pobijedio jer je imao najbolju pjesmu..Malo morgen..Zasto mu se onda pjesma nije vrtila po radio stanicama kada se (kao) toliko svidjela ljudima?

Avatar Ironman0105
Ironman0105
23:19 26.01.2015.

Ne radi se o bradatoj pjevacici, nego o pjevacu u aljini. Napravite li DNA test, sa sto postotnom sigornoscu bit ce potvrdeno da se radi o muskarcu. A to sto mi nakon debakla Severine I slicnih ne nastupamo vise, samo je dobro. Da se vise ne sramotimo s takvim osobama.

Avatar dr.mg.sc
dr.mg.sc
04:37 27.01.2015.

Na eurosongu se natjecu samo nakaze od glazbenika. Nema tu umjetnosti,nema pravih pjevaca i glazbenika,sve je to preko k...ca!! I bolje sto ne idemo,a u biti ionako ne pratim,a ovaj pedder u haljini je dokaz samo da se kraj svijeta blizi polako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije