Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fešta u Tvornici

Detour: Nedjeljom se na Sljemenu punimo čistom energijom

Detour
25.10.2014.
u 14:51

Zagrebačka grupa ovih dana finalizira svoj treći album koji će proslaviti velikim koncertom 7. studenog u Tvornici

Sedmi dan u studenome ove godine članovi benda Detour dugo će pamtiti. Naime, taj dan održat će veliki koncert u Tvornici kulture, a istoga dana trebao bi izaći i njihov novi, treći album. Zbog tog meteža detourovce je poprilično teško uhvatiti za razgovor, no malo vremena za nas uspjeli su pronaći vokalistica Maja Posavec i skladatelj Nenad Borgudan. Ne skrivaju da su presretni što se njihov treći album bliži objavljivanju te otkrivaju svojim obožavateljima što od albuma mogu očekivati.

Neplanirani album

– Radi se punom parom, dovršava se album, snima se spot za singl "Plešem sama", rade se probe za koncert, promocija koncerta i albuma. Na albumu će biti šest singlova koji su već izašli prije, "Nema", "Cvijet", "Srce veliko", "Snijeg", "Daleko" i zadnji "Plešem sama", te šest potpuno novih pjesama koje još nitko nije čuo. Među njima je i duet Ivane Rushaidat i Maje... – otkriva Nenad.

I dok se brojni glazbenici žale kako se u današnje vrijeme svemogućeg interneta apsolutno ne isplati izdavati albume, detourovci su se hrabro odlučili obračunati s tim negativnim trendom.

– Dakle, ovaj album nije bio, da se tako izrazimo, planiran. Kako su se zaredali uspješni singlovi, diskografska kuća Aquarius Records nam je predložila da ih skupimo na album. Ostale pjesme za album same su se nametnule iz našeg kompa, trebalo ih je samo snimiti. Da, istina, ne isplati se snimati albume, ali što ćemo? Mi smo malo staromodni – smije se Nenad.

Pa u svoj toj zbrci oko novog albuma šestorka iz benda u sastavu Maja Posavec, Nenad Borgudan, Edi Grubišić, Alen Križaj, Vibor Čerič i Dominik Žagmešter ipak pronalazi vremena za pripreme za koncert u Tvornici 7. studenog. Riječ je o dosad njihovu najvećem koncertu. – Nenad radi scenografiju, Tomislav Brđanović VJ-ing. Neke pjesme malo obrađujemo, nove dorađujemo... – kaže Maja, a na pitanje kako inače članovi benda skupljaju energiju za koncerte, odgovara:

– Idemo na Sljeme svake nedjelje i tamo se čistimo i skupljamo čistu energiju. Grupa Detour nastala je iz benda Yammat koji je osnovan prije 12 godina. Ali kad Maji kažete da ocijeni njihovo djelovanje u proteklih 12 godina, ona ipak ispravlja brojku i kaže kako bend postoji četiri godine manje. Naime, nakon što se Yammat raspao, Detour je nastao kao njihov nasljednik, ali u izmijenjenom sastavu.

Izlasci pali u zaborav

– Detour postoji osam godina. I to je Detour! Razdoblje kada nismo bili Detour je razdoblje kraja suradnje. Naš početak je bio s te strane čudan i kvrgav, ali mislim da smo se izvukli. Zasad smo zadovoljni, isključivo zato što radimo nešto što volimo i što u tome nalazimo radost – ističe Maja koja je inače i članica glumačkog ansambla kazališta Kerempuh zbog čega je dogovaranje proba i odrađivanje gaža posebno komplicirano, No kako god bilo, detourovci u svakom nastupu pronalaze radost premda nije lako opstati u vremenu kada je jedino komercijalno isplativo pjevati pop prihvatljivim širokim masama. Kako se Detour snalazi u današnjoj glazbenoj sceni?

– Jako je teško kad sviraš pop, a svrstan si u alternativu. Ali nama i paše da smo alternativa, čini mi se da ljudi sve više prepoznaju alternativu kao nešto što nije tako neobično – kaže Nenad.

Budući da se članovi benda poznaju već dugo, sasvim je logično da je njihov odnos sad i prijateljski. A kako izgledaju njihova druženja, odlasci na gaže...

– Nije to ništa posebno, razgovaramo o glazbi, o koncertu, raspravljamo ovako ili onako... Nakon probe ili koncerta zezamo se... Ne bančimo više kao prije, malo smo se smirili, ali tu i tamo nam se zalomi – otkriva Maja.

A iako je tuluma sve manje, neke se stvari godinama ne mijenjaju, na primjer, ritual prije svakog koncerta. – Svi nazdravimo s jednom ljutom. Maja za glas, mi dečki za prste – smije se Nenad koji je u bendu šef. Barem tako kaže Maja. – Nenad je gazda i njega se sluša. Ja želim biti šefica, ali najčešće sam samo Štefica. Alen je glavni za live izvedbe, a Cipal se brine da ne pretjeramo. Klavijaturisti nam odlaze i dolaze, trenutačno su Žuga i Vibor odgovorni za dobru atmosferu na probama – objašnjava pjevačica.

A da izreka "sto ljudi, sto ćudi" drži vodu, svjedoči i Maja, otkrivajući da su kreativne svađe sastavni dio njihova druženja. – Stalno se svađamo, doduše, prije smo bili baš žestoki, sad smo na razini rasprave u gornjem registru – kaže Maja.

Kako god bilo, vjeruju da će bend opstati još dugo, premda Maja, na pitanje vide li se zajedno i za deset godina, diplomatski odgovara: – To je najteže pitanje. Tko to zna?! Deset godina je i puno i malo. Puštamo to svemiru da odluči.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije