Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽIĆNA BAJKA

Bebek pjeva svoju prvu duhovnu pjesmu

bebek, blagdan i puljić
Foto: Boris Ščitar
18.12.2013.
u 08:58

“Veliki si, činiš djela velika, nitko nije kao ti, Isuse...”, stihovi su poznate pjesme, ali ovoga puta upakirane u božićni dar u izvedbi Ivana Puljića i Željka Bebeka

“Veliki si, činiš djela velika, nitko nije kao ti, Isuse...”, stihovi su poznate pjesme, ali ovoga puta upakirane u božićni dar u izvedbi Ivana Puljića i Željka Bebeka, za koju oni koji su je čuli kada je prošloga tjedna ugledala svjetlo dana, sigurni su da će biti božićni hit.

- I nakon Božića! - dodaje Željko Bebek, s kojim smo u studiju Branimira Mihaljevića u Zagrebu, zajedno s Ivanom Puljićem i Majom Blagdan, preslušali novi CD Ivana Puljića, koji na dar dobivaju u četvrtak 19. prosinca svi čitatelji Večernjeg lista.

Glavno pitanje je - otkud Željko Bebek u duhovnim pjesmama?

- Kao što sam u prethodnim projektima surađivao s Oliverom Dragojevićem, Majom Blagdan i Markom Perkovićem Thompsonom, u dogovoru s Branimirom Mihaljevićem, pozvali smo Željka, koji se rado odazvao – kaže Ivan Puljić, dodajući kako “ništa nije slučajno u životu”, pa ni njegova suradnja s Bebekom.

Na molitvi u Međugorju

- Bio sam, naime, ove godine u Međugorju i sam sam molio pred Gospinim kipom u crkvi, bio u svojim mislima, razmišljao i o albumu. Kad sam se okrenuo vidio sam da u zadnjoj klupi kleče Željko i njegova supruga. Nismo se tada poznavali i nisam tome pridavao veliku pažnju, išao sam dalje i kad je Brane predložio Željka, kad smo ga zvali, kad je pristao i kad je otpjevao, kad smo našli pjesmu, vidim da je sve vođeno odozgo - kaže Ivan.

Željko Bebek kaže kako nije sudjelovao u izboru same pjesme, premda je odavna želio otpjevati barem jednu duhovnu.

- Nadao sam se da će to biti neka popularna pjesma koju pjevaju djeca. Branimir zna da već dugo želim, uz sve što sam otpjevao u karijeri, otpjevati i duhovnu pjesmu. Kad sam čuo kako ju je Ivan otpjevao, rekao sam: “Evo, to je moja prilika!” To je možda nešto o čemu sam maštao još od djetinjstva, kad sam pjevao u crkvenom zboru u Sarajevu. I ta mi se želja ostvarila preko ove prekrasne pjesme i aranžmana Branimira Mihaljevića, lijepo obojenog Ivanova glasa - kaže Bebek, priznajući da se pitao da li svojom bojom glasa i time što je “malo glumac dok pjeva” podesan za tu pjesmu.

- No, kad sam je otpjevao s Ivanom, vidio sam da sam se lijepo uklopio i da mi se želja iz djetinjstva ostvarila. Moja karijera išla je svojim tokom i nisam se imao prilike okrenuti ovoj vrsti glazbe. Ali kad sam sreo Ivana onda sam shvatio da je to želja koja se ostvaruje - kaže Bebek, kojega pitamo za krunicu koju nosi oko vrata, pa kaže kako je tako odgojen te mu je obitelj vezana uz Crkvu i moral koji ona poučava.

- Promijeniti me ne može nitko i ništa - veli Bebek.

Maja Blagdan i na ovom je albumu duhovnog kantautora Ivana Puljića, nakon albuma “Put, istina i život” te više dueta.

- Prijateljstvo s Ivanom i Zlatkom traje šest-sedam godina i početak naše suradnje za mene bio je upečatljiv i promijenilo se mnogo toga u mome životu. Najljepše je uranjanje u duhovnu glazbu, zahvaljujući seminarima i Ivanu koji me naučio duhovne pjesme - kaže Maja Blagdan, koja vidi veliku razliku između izvedbi duhovnih pjesama i svega ostaloga.

- Kad prenosimo poruku ili emociju, to utječe na ljude. Lijepo je probuditi u ljudima bilo kakvu emociju, ima suza i smijeha, a slaviti Boga i na taj način poticati ljude, to je posebna situacija i za mene kao izvođača, jer sam kao neki provodnik i instrument kroz koji to ide - kaže Maja Blagdan, koja je poznata po svojim pjesmama s ljubavnom tematikom, no sada vrlo pažljivo bira tekstove svjetovne glazbe.

Snažna poruka

- Naprosto gnjavim autore i suradnike jer bih htjela da u tim pjesmama postoje neke univerzalne poruke, da ljude na nešto potaknu. Jako pazim što pjevam! - kaže Maja Blagdan.

I dok se Maja Blagdan gotovo posve okrenula duhovnoj glazbi, Željko Bebek ne zna hoće li nakon ove pjesme biti prigode za još duhovnih izvedbi. A na pitanje kako sada pjeva o Isusu, a prije je pjevao “evo prodajem dušu vragu svome...”, kaže:- Pjesnikov pristup nešto je što ne treba objašnjavati, to uzmeš i doneseš: pristao sam Trifunovićev tekst reći kako je napravio. Bez obzira na kontekst, uvjeren sam da sam donio snažnu poruku svijetu. To pripada davnim danima 80-ih. Ima mnogo pjesama koje sam danas možda ne bih pjevao. Prođeš neka mjesta u svom životnom putu, a na neka od njih nikad se ne bi vratio - kaže Bebek, misleći kako će publika prihvatiti ovu pjesmu, jer je stvarana “iskreno i u punoj snazi riječi”.

Branimiru Mihaljeviću ovo je četvrti album suradnje s Ivanom Puljićem.

- Trudio sam se da aranžmani ne budu pretenciozni i da ne preuzmu poruku, ali da istodobno imaju tečnost, da potenciraju bitne trenutke u riječima. Bilo mi je uživanje raditi - kaže Mihaljević, koji je aranžer i producent albuma, a Puljić osim njemu, zahvaljuje dječjem zboru glazbene škole „Bonar“ za gostovanje u jednoj pjesmi don Vilimu Grbcu, don Blažu Bošnjakoviću te fra Branku Brnasu, koji su autori nekih pjesama.

- Zahvaljujem Aniti i Vjeki Marjanović, tj. studiu AiV, na pomoći oko dizajna albuma, a posebna hvala Ivani Dozan, na podršci, molitvi, motivaciji za cijeli projekt projektu - kaže Ivan Puljić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije