Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lik i djelo

Alen Vitasović nije izdržao, opet je pokleknuo pred alkoholom

Alen Vitasović
Foto: Robert Belošević/Pixsell
1/3
31.08.2014.
u 22:01

Uspjeh ga je zgrabio naglo, neočekivano 
i možda zatekao nespremna 
za ulogu velike pjevačke zvijezde

Ovogodišnju Večer dalmatinske šansone u Šibeniku Alen Vitasović dugo će pamtiti.

Prije samog nastupa uhićen je u jednom šibenskom hostelu jer je u izrazito alkoholiziranom stanju izazvao nered, zbog čega je morala uredovati i policija. Odveden je na psihijatriju na triježnjenje i drugog je dana otpušten.

Nekoliko dana poslije na Facebook-profilu javno se ispričao organizatorima festivala, publici, obitelji, ljudima koji ga vole i onima koji ga ne vole. I da, upravo je to Alen Vitasović, posve iskren i jednostavan čovjek koji je i prije, otvoreno i bez uljepšavanja, progovarao o problemu s alkoholom i odluci da ode na liječenje.

Licemjerstvo ne podnosi. Odavna se povukao iz javnog života, uglavnom je posvećen djeci i tek povremeno nastupa. Suprugu Sandru u Orbanićima pokraj Pule, gdje Vitasović živi, susjedi više ne viđaju, govori se da je otišla živjeti u Medulin. Navodno je s njome kći, a sin s Alenom. U Orbanićima susjedi Vitasovića rijetko viđaju, uglavnom kada ode do lokalne trgovine. Selo je malo, no svatko gleda svoja posla pa ih život poznatog pjevača ne zanima previše.

Foto: Boris Ščitar ilustracija


Na vrhuncu karijere Vitasović je punio dvorane i medije

Dobri poznavatelji Vitasovićeve glazbene karijere, njegovi prijatelji i suradnici dijele mišljenje da se Alenovo ime prečesto i neopravdano povezuje s nesretnim epizodama pijanstva, dok se o njegovu sjajnom glazbenom putu premalo zna.

Vitasović je dobar čovjek i izvrstan glazbenik, a ono što ga čini ranjivim, i sam je jednom priznao, prevelika je osjetljivost.

– Alen je dobar dečko, veliki emotivac. Podigla se prevelika prašina oko ovoga što mu se u Šibeniku dogodilo. S njime sam proveo najljepši dio života, družio se, surađivao. I dalje očekujem da ćemo nastaviti zajedno raditi i vratiti se na stare staze – kazao nam je Livio Morosin, Alenov dugogodišnji glazbeni suputnik.

Alternativne metode liječenja

Od alkoholizma se liječio nekoliko puta. Prije godinu i pol pohvalio se da je konačno pronašao uspješnu metodu, da je pobijedio tu bolest. Govorio je da mu liječenje u bolnicama ne pomaže pa je pomoć potražio u alternativnoj metodi i pio kapi borovnice s Aljaske. Okrenuo se sportu, trčao, uživao u boćanju i izgledao odlično.

Rekao je da se na promjenu odlučio najviše zbog supruge i djece, jer nije htio da ga više gledaju u depresivnom stanju. Trijezan je bio, kazao je u svibnju 2013., šest mjeseci.

No, čini se da promjena nije bila dugog vijeka, ljudi u njegovoj blizini svjedoče kako je već neko vrijeme alkohol velik dio njegova života. O problemima i uzrocima depresije, a onda i okretanju alkoholu Alen je iskreno progovarao. Po izlasku iz šibenske bolnice rekao je da se osjeća dobro i napomenuo:

– Teško je živjeti na moj način, ali to sam sam odabrao. Ništa drugo ne znam osim što pjevam. Bilo bi lijepo kad bih samo pjevao. Nažalost, moram se boriti i s lažima i s lošim ljudima. Prepošten sam, lud od emocija – govorio je Vitasović svjestan da to u vremenima i prilikama u kojima živimo nije vrlina.

Bez pretjeranog zanošenja, uvijek je bio svjestan da je životni put prepun uspona i padova, u braku, u odnosu s drugima, u karijeri. Slava ga nikad nije posve preuzela, znao je tko je i kamo pripada, no teško je nositi se s razočaranjima koja uz nju idu. Na vrhu trajno nitko ne ostaje, tako je i Vitasović glazbeni uzmah doživio ‘93., ‘94., izazvavši pravu pomutnju na hrvatskoj estradnoj sceni, a već negdje ‘96. počeo je polako padati.

Došli su neki drugi pjevači, a Vitasović je, jednom je javno priznao, pomalo dosadio i samom sebi.Iako mu je prvi album “Gušti su gušti” bio fantastičan, treba uzeti u obzir i trenutak u kojem se pojavio, domaća glazbena scena bila je preplavljena i zasićena dancerima. Sve je to utjecalo na njegov glazbeni uzlet i veliku popularnost. Zajedno s Morosinom ponudio je publici nešto sasvim novo, rock i pop-pjesme na čakavici što je izazvalo pravu senzaciju.

Pjesma “Ne moren brež nje” koja je raspametila publiku prvi je put puštena na Radio Puli, gdje je Alen radio kao glazbeni urednik. Obilježila je početak njegove samostalne karijere, euforija je krenula, a izlaskom prvog albuma još se pojačala i više nije bilo povratka. Do tada nepoznati mladić iz malog istarskog sela ni sam nije mogao objasniti što se oko njega događa. Trenutak kada su iz Croatia Recorda došli u Orbaniće i pokucali na njegova vrata, za Vitasovića je bio neponovljiv.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Vitasović s Bepom Matešićem i Mladenom Grdovićem, koji nakon pijanstva često radi izgrede

“Gušti su gušti” drugi je najprodavaniji Vitasovićev album u Hrvatskoj i jedan od najboljih pop-albuma ‘90-ih, uslijedili su i drugi, ‘95. “Svi festivali”, ‘97. “Come va”, 2000. godine “Ja ne gren”, tri godine poslije “Grih” i “Tone i pretelji”.

Iako je u izboru za Porina ‘95. godine bio nominiran u pet kategorija, nagradu je osvojio za najboljeg debitanta. Pobjeđivao je na pulskom Arenafestu, Melodijama hrvatskog Jadrana, na Zadarskom festivalu, Radijskom festivalu u Vodicama.Popularizirao je istarsku čakavicu daleko “priko Učke”.

Franci Blašković i njegov sastav Gori ussi Winnetou osnivači su Ča-vala, popularne i rock-glazbe na čakavskom, a za širenje toga dijalektalnog vala u hrvatskom popu i rocku zaslužni su Gustafi, Dražen Turina Šajeta, Vitasović i Morosin. Za osobit doprinos u kulturi ‘97. godine Vitasović je od hrvatskog predsjednika dobio Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Mnogo toga “škifo”Alen se zarana “zarazio” harmonikom, bilo mu je tek pet godina, sa dvanaest je već imao svoj prvi bend.

Poslije je svirao u mnogima, redovito bio glavni vokal. Premda je završio srednju glazbenu školu u Puli i ondje specijalizirao saksofon i klavir, zna svirati i gitaru, flautu, bubnjeve, usto je aranžer i producent većine svojih pjesama. Osim iznimno uspješne suradnje s Morosinom, Vitasović je radio i s ostalim poznatim autorima, Nikicom Kalogjerom, Nikšom Bratošem, Ivicom Krajačem, Brunom Krajcarom, Zrinkom Tutićem i mnogim drugima, otpjevao je mnoge duete, a 2006. godine napravio je i izlet u glumačke vode u “Zabranjenoj ljubavi”.

Baš kao što je i naziv jedne njegove pjesme, mnogo toga na domaćoj estradi za Vitasovića je bilo “škifo” (prljavo op. a.), ostavilo je gorak okus u ustima, uspjeh ga je zgrabio naglo, neočekivano i možda zatekao nespremna za ulogu zvijezde. Preko noći prometnuo se u najpoznatijeg pjevača u zemlji, doživio ono što je sanjao, no snovi se, na žalost, znaju često prometnuti u noćnu moru.

>>Alen Vitasović uhićen u hostelu neposredno prije nastupa

>>Vitasović: Tip sam osobe koja voli popiti, ali riješit ću i taj problem

>>Pogledajte kako se Grdović pokušao tući s Ukrajincima pa završio na policiji

Komentara 1

Avatar morski covik 3
morski covik 3
08:48 01.09.2014.

I sto sad?! DA placemo svi skupa jer decko nema jednog sata postenog rada a pola zivota mu je proslo u pijanstvu i prezderavanju?! NEka se dovede u red, ni prvi a ni zadnji. Moze se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije