Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi projekti

Čelni čovjek HEP-a o planovima za 2014. godinu

seric
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
23.12.2013.
u 12:00

Hepijem smo htjeli nagraditi dosadašnju vjernost kupaca, ali i graditi temelj za povjerenje kupca koji će to tek postati, kaže Šerić.

U 2013. godini izdvojio bih nekoliko događaja i procesa, koji su već tijekom ove godine snažno utjecali na poslovanje HEP-a, a iduće se godine,i u godinama koje slijede, tek očekuje njihov pun učinak na poslovni položaj HEP-a. Prije svega, to je provedba trećeg paketa energetskih zakona koje smo kao nova članica Europske unije dužni implementirati u našem energetskom sektoru. Riječ je ustvari o čitavom nizu odredbi i mjera kojima EU namjerava ostvariti čitav sklop energetskih i gospodarskih ciljeva te zahtjeva zaštite okoliša i prava potrošača.

U Hrvatskoj, pa i u HEP-u, ovaj je proces najviše percipiran kroz zakonsku i organizacijsku pripremu izdvajanja neovisnog operatora prijenosnog sustava u odnosu na vertikalno strukturiranu HEP grupu. Hrvatski operator prijenosnog sustava registriran je 2. srpnja, otprilike istovremeno s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, a sada je pred ishođenjem odgovarajućeg certifikata od strane regulatora. Manje upućeni u elektroenergetski sektor ovu promjenu možda doživljavaju samo kroz novo ime i vizualni identitet operatora prijenosnog sustava, ali za društva HEP grupe to znači da od sada imaju potpuno jednaki tretman i pristup prijenosnom sustavu kao bilo koji drugi subjekt na tržištu.

A to je, između ostalih i nekoliko HEP-u konkurentskih tvrtki, koje su se aktivirale na tržištu u segmentu privatnih korisnika, odnosno kućanstava, ali i snažnije nastupile prema poduzetništvu. Iako je tržište otvoreno još 2008. godine, tek je od sredine 2013. otpo ela prava tržišna utakmica. Alternativni su se opskrbljivači pojavili u trenutku kad je došlo do značajnog pada cijena električne energije na burzama. Uvažavaju i pad proizvodnih troškova i nabavne cijene, HEP ODS je kućanstvima od 1. listopada smanjio cijene opskrbe u okviru univerzalne usluge, prosječno za 10,7 posto. Dodatno, krajem studenoga, preko HEP Opskrbe lansirali smo Hepi - inovativni paket usluga, koji kupcima omogućuje popuste ovisno o trajanju ugovora, nagrade za vjernost i druge pogodnosti, poput plaćanja stvarnih troškova energije potrošene prethodni mjesec. Podatak da smo već u prvih dvadeset dana dobili više od 5,5 tisuća zahtjeva za sklapanje ugovora potvrđuje da smo ponudili dobar i konkurentan proizvod. Sa zadovoljstvom mogu ustvrditi da su naši vjerni kupci prepoznali našu poruku da unutar HEP grupe mogu dobiti električnu energiju po povoljnoj cijeni, uz primjerenu razinu usluge uključuju i potpunu online kontrolu nad svojim troškovima.

I dalje neupitni lider

Hepijem smo htjeli nagraditi dosadašnju vjernost kupaca, ali i graditi temelj za povjerenje kupca koji će to tek postati, kupaca koji su sve zahtjevniji, izbirljiviji i dinamičniji. Kako HEP značajan dio električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije, iz vlastitih hidroelektrana, opskrbom u HEP-u naši kupci time potvrđuju i vlastiti odgovorni odnos prema okolišu. Uspješan start ponude tržišnog proizvoda za kućanstva, HEP, odnosno HEP Opskrba može zahvaliti iskustvu na području opskrbe poslovnih kupaca, gdje je izložena konkurenciji još od 2008. godine. Profesionalnost, odgovornost prema kupcima, visoka razina usluge, inovativni proizvodi poput ZelEna (zelene energije) i „Udružimo se!“ (proizvod koji malim i srednjim kupcima omogu uje udruživanje i zajednički nastup prema opskrbljivaču) ono su prema čemu HEP Opskrbu prepoznaje više od 35 tisuća kupaca kategorije poduzetništvo i zbog čega je još uvijek neupitni lider na tom području s udjelom od 95 posto. Iskoristit ću ovu prigodu i objaviti podatak da je u nepunih pet mjeseci oko 2600 kupaca već odlučilo raskinuti ugovor s konkurentskim alternativnim opskrbljivačima i vratiti se u HEP.Potaknut time, njima, ali i svim ostalim našim kupcima u sklopu zajamčene, tzv. univerzalne usluge, poručujem da ćemo za njih vrlo skoro osigurati primjerenu, višu razinu usluge u komunikaciji i ukupnom potrošačkom servisu.

Treća se važna stvar najizravnije tiče financijskog aspekta poslovanja HEP-a. U zadnjem kvartalu 2013. dvije su nam vodeće agencije za ocjenu boniteta, poboljšale ocjenu kreditnog rejtinga. Agencija Standard & Poor s (S&P) podigla je ocjenu samostalnog kreditnog profila HEP-a s b na b+ te je potvrdila HEP-ov važeći kreditni rejting za dugoročno zaduživanje BB-, a prognozu potvrdila stabilnom. S&P je ocijenio da su HEP-ovi kreditni pokazatelji postali snažniji zahvaljujući povoljnijem poslovnom okružju i poboljšanju likvidnosti, kao rezultatu aktivnog upravljanja tvrtkom. Važno je napomenuti da zbog potvrđene stabilne prognoze za HEP, S&P vjeruje da moguće sniženje državnog rejtinga neće utjecati na rejting HEP-a.. Dobra ocjena kreditnog rejtinga važan je element održive investicijske politike u HEP-u.

Velika ulaganja

Svjesni smo da u Hrvatskoj postoje velika očekivanja od investicija u energetskom sektoru. Vlada je ovih dana upoznala javnost s Planom investicija za 2014. godinu, u kojem se nalaze i ulaganja HEP-a i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava u ukupnom iznosu od oko 2,56 milijarda kuna. Unutar tog plana je dovršetak izgradnje kombi-kogeneracijskog bloka Blok C na prirodni plin u TE Sisak, snage 230 MW električnih i 50 MW toplinskih. Od novih termoeneregetskih projekata za nas je svakako najveći i najznačajniji zamjenski blok C od 500 MW na ugljen u TE Plomin. Do kraja travnja 2014. godine imat ćemo ponude potencijalnih strateških partnera u projektu vrijednom 800 milijuna eura. Plomin C će nadomjestiti oko 20 posto uvoza električne energije i dugoročno doprinijeti diversifikaciji izvora. U 2014. godini nastavit ćemo revitalizacije HE Zakučac i HE Dubrovnik, raditi na revitalizaciji HE Senj, dakle redom naše ponajveće hidroelektrane. Naglašavam da će HEP sve odluke o planiranju i realizaciji investicijskih projekata donositi isključivo na temelju objektiviziranog postupka utvrđivanja prioritetnih interesa HEP-a i rangiranja projekata prema kriterijima izvedivosti i isplativosti. U sklopu poslovne orijentacije HEP grupe ka izgradnji efikasne multiutility organizacije, sposobne da nudi široki spektar energetskih i povezanih proizvoda i usluga na veleprodajnom i maloprodajnom tržištu, u 2014. godini ćemo snažnije nastupiti na tržištu plina. U tom smislu dosta očekujemo od naše HEP Trgovine koja je licencirana kao bilančna skupina na tržištu plina. Treba naglasiti da HEP troši gotovo polovicu plina u Hrvatskoj.To mu, kao velikom kupcu zainteresiranom za jeftiniji plin, daje pravo da se nametne i kao snažan opskrbljivač u plinskom biznisu. Na kraju, treba svakako spomenuti da ćemo u distribucijsku djelatnost u 2014. godini uložiti blizu jedne milijarde kuna. Tu su najznačajnija ulaganja u Program izgradnje srednje i niskonaponskih objekata u cilju povećanja kapaciteta, sanacije naponskih prilika i povećanja sigurnosti napajanja.Povećanjem energetske učinkovitosti distribucijske mreže planiramo daljnja smanjenja tehničkih i netehničkih gubitaka. Počinjemo i s implementacijom napredne mreže, u sklopu koje će se u 2014. godini provesti pilot projekt testiranja tehnologija naprednih mjernih sustava i ugraditi blizu šest tisuća naprednih brojila. Navedeni projekti i poslovni ciljevi neće se moći ostvariti bez stručnih, specifično obrazovanih i motiviranih zaposlenika. Zato ovu najavu poslovne 2014. godine završavam dobrodošlicom za oko dvjesto pripravnika, pretežno tehničkih struka, za koje smo upravo objavili oglase za zapošljavanje. Razlog je to za njihov i naš optimizam i vjeru u dobru budućnost HEP-a, u korist naših kupaca, u korist Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije