Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomat, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava

Ivan Šimonović

Ivan Šimonović
01.12.2016.
u 00:00

Najviše pozicionirani Hrvat u međunarodnoj diplomaciji. Bio je suzastupnik u hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Najviše pozicionirani  Hrvat u međunarodnoj diplomaciji. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon imenovao je  2010. godine Ivana Šimonovića, tadašnjeg hrvatskog ministra pravosuđa, za pomoćnika glavnog tajnika za ljudska prava. Bio je to veliki uzlet u karijeri  sveučilišnog profesora i dugogodišnjeg diplomata koga je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader 2008. godine postavio na mjesto ministra pravosuđa.

Rođen je u Zagrebu 2. svibnja 1959. godine u liječničkoj obitelji. Pohađao je osnovnu školu Matka Laginje, u kojoj se u petom razredu počinjao učiti latinski a nešto kasnije i grčki. Slijedila je Klasična gimnazija u Križanićevoj. Za maturalnu radnju je odabrao temu o smrtnoj kazni.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1982. Tijekom studija bio je urednik Paragrafa, studentskog lista Pravnog fakulteta i član uredništva lista Pravnik. Magistrirao je 1984. na istom fakultetu na poslijediplomskom studiju upravno-političkog smjera. Doktorsku disertaciju, do koje danas nije lako doći, pod naslovom „Ideja samoupravljanja i uloga prava“ obranio je u Zagrebu u prosincu 1990. Godine.

Karijeru je nakon diplomiranja započeo kao zaposlenik Instituta za društvena istraživanja. Godine 1986. postaje asistent na Katedri teorije države i prava a 1991. docent. Iste godine uključuje se u Domovinski rat kao dragovoljac u 100. brigadi Zbora narodne garde, i s obzirom na to da, kako je sam obrazložio, nije baš bio neki veliki ratnik postao je pregovarač. „Ti su me pregovori o primjeni međunarodnog humanitarnog prava na kraju pomalo nečekivano doveli do diplomacije“, kazao je u razgovoru za list Pravnik. 

Pomoćnikom ministra vanjskih poslova postaje 1992., slijedeće godine napuštva Ministarstvo vanjskih poslova i odlaze na sveučilište Yale kao Fulbrightov stipendist. Vraća se u Hrvatsku 1995. i postaje zamjenikom ministra vanjskih poslova. Uskoro (1997.)  godine preuzima funkciju Stalnog predstavnika Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku gdje ostaje šest godina. U zadnjoj godini mandata obnaša dužnost predsjednika Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a. Za taj rad francuska vlada ga je odlikovala Legijom časti.

Nedugo po povratku u Hrvatsku vraća se na Pravni fakultet gdje postaje najprije izvanredni, a potom, 2005. redoviti profesor. Predavao je predmet Međunarodni odnosi i diplomacija. Bio je suzastupnik u hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Oženjen je, sa suprugom Dubravkom ima sina i kćer koji su također pravnici (i zet je pravnik). Govori engleski a služi se talijanskim i njemačkim. Nije član nijedne političke stranke.

Ivan Šimonović
1/4

Usporedo s njegovom, razvijala se i karijera njegove supruge Dubravke rođene 1958. koja je također završila pravo. Radila je od 1998. do 1992. kao pravnica u Institutu za dijabetes Vuk Vrhovec kada je tadašnji potpredsjednik Vlade Mate Granić, inače čelnik tog instituta, imenuje svojom savjetnicom.

Zajedno s njim 1993. prelazi u ministarstvo vanjskih poslova, a sa suprugom odlazi u New York kada je imenovan za hrvatskog predstavnika pri UN-u.  2006 je izabrana predsjednicu UN-ovog Odbora za uklanjanje diskriminacije žena.

Wikileaks je u srpnju 2011. prenoseći dio korespondencije američkog veleposlanika u Hrvatskoj Jamesa Foleya s Washingtonom objavio kako mu je ministar pravosuđa Šimonović rekao da su u nestanak topničkih dnevnika koje je u to vrijeme tražio Haaški sud, umiješani general Ante Gotovina i njemu bliske osobe.

„Hrvatska vlada objasnit će sudskom vijeću da svi dokazi akcijskog tima upućuju na Gotovinu i njegove suradnike kao osobe odgovorne za krađu dokumenata“, rekao je Šimonović Foleyu 10. prosinca 2009. prema objavljenoj bilješci, što nije dobro primljeno u hrvatskoj javnosti.  Šimonović se branio da je dio informacija objavljenih u toj depeši krivo interpretiran te da se s takvim dokumentima lako može manipulirati. 

O sudjelovanju u vladi čiji je predsjednik kasnije optužen za korupcije Šimnonović je rekao: „Nisam služio Sanaderu, nego Hrvatskoj“. Devedesetih je pak često odlazio na konzultacije Franji Tuđmanu. „U najtežim trenucima, kada su se svi kolebali Tuđman je bio spreman preuzeti odgovornost i za najteže odluke.

Ne znači da su one uvijek bile najbolje, ali spremnost da ih donese bila je njegova vrlina, koju sam uvijek cijenio“, rekao je o prvom hrvatskom predsjedniku.  

U mladosti se bavio atletikom, košarkom i tenisom. Sada se ponekad opušta uz rekreativno jedrenje te podvodni lov na pušku, na dah. Današnji hobiji su mu čitanje i šetnja sa psom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije