Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.02.2011. u 10:52

I BiH ima piramide, ali i sfinge koje postavljaju nemoguće političke i matematičke zagonetke

Sjeverna Afrika jako je blizu jugoistočnoj Europi. I ne samo zemljopisno. Pogotovo one balkanske zemlje koje se sve više udaljavaju od Europe. A Bosna i Hercegovina ima i - piramide! Ali i sfinge koje postavljaju nemoguće političke i matematičke zagonetke. Kako bi se dokopale piramide vlasti. Političke račundžije koji kažu kako se vlast ne može sastavljati matematičkim operacijama uporno pokušavaju minus pretvoriti u plus, jedne krate s deset, druge množe s istim brojem, prave nemoguće integrale i svemoguće tangente, vade treći korijen iz dvoentitetske Bosna i Hercegovina i čupaju mast konstitutivnom narodu koji je 90 posto svojih glasova dao svojim legitimnim predstavnicima.

Pa polaznicima devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja nije jasno kako je jedan više od devet, kako tri može stati u dva i slično, ako slično igdje i postoji. Dvoentitetska BiH kao da želi prestići dvoentitetsku Belgiju u dužini trajanja sastavljene vlasti koja bi konačno trebala početi s ustavnim promjenama. Ali blokira je jedan blok koji domaću i svjetsku javnost nastoji uvjeriti kako je načelo jedan čovjek – jedan glas najbolje rješenje za državu triju naroda u dva entiteta. A za blokadu optužuju blok koji se zalaže za to da narodnu vlast utemelje izborni pobjednici triju naroda. Pa sve ide sporo jer su jedni htjeli nešto na brzinu. Narod izabere jedne, a uvaljuju mu druge, po istoj logici po kojoj je Chuck Norris izabrao - Đelu Hadžiselimovića. Kandidat na izborima došao je doma, a supruga ga upita:

- Koliko si dobio glasova?

- Dva glasa – iskren je muž.

- Gade jedan, znala sam da imaš ljubavnicu – uzvrati supruga i napusti ga.

Ali se preračunala, muž joj je postao – ministar. I oženio onu koja mu je dala drugi, pobjednički, glas. No, bilo kako bilo, ili crno, vlast će se ipak utemeljiti, a onda će valjati poraditi na ustavnim promjenama. Sve europske države koje su imale dvije države u državi raspale su se. Švedska se odijelila od Norveške, Češka od Slovačke, Crna Gora od Srbije, pola Cipra je u Europsku uniju, druga polovina nije, u dvoentitetskoj Belgiji Flamanci traže odcjepljenje Flandrije od Valonije… A kad netko u dvoentitetskoj Bosni i Hercegovini spominje četiri federalne jedinice ili slično, odmah ga optuže za rušenje Bosne i Hercegovine. A dva entiteta formula su za rušenje. Ne samo kad je o entitetima riječ, već i o - narodima! A na tome neki samozvani dušobrižnici BiH svojski rade. I to u korist vlastite štete.

Za to neodrživo stanje u kojem je BiH već više od 15 godina velika je odgovornost i međunarodne zajednice. Koja se znala ponašati kao Mujo koji je pomagao Hasi parkirati automobil.

- Može, može, još, još – govorio je Mujo, a onda je Haso lupio u drugi automobil.

- E, sad iziđi i vidi što si napravio - reče mu Mujo.

Vlast će se ipak morati uspostaviti na nekim realnim načelima, ili će se nastaviti s reality showom. A kao da mnogi u Bosni i Hercegovini još uvijek vole razne Big Brothere, Farme i slično.

Kad smo kod Farme, valja podsjetiti na anegdotu s Konradom Lorenzom, zoologom koji je proučavao guske. Znanstvenika se posebno dojmila uočena gušća monogamija, privrženost gusaka jednom partneru. No, podrobnijim praćenjem uočio je kako se njegova guska ljubimica povremeno pari i s drugim gusanom, a ne samo sa stalnim partnerom. Razočaran tom činjenicom, Lorenz je pregledao i dnevnike svojih suradnika te shvatio da je kod gusaka prevara sasvim uobičajena pojava. No, jedna suradnica ga utješi riječima:

- Profesore, nemojte da vas to deprimira, pa i guske su samo ljudi!

Guske su i na sentimentalnom planu u - magli! I politiku također čine ljudi. Koji često, kao i guske, znaju srljati u maglu!

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
18:00 19.02.2011.

Ovi \"mosnjaci \" nisu normalni sto se tice stvaranja vlasti. Pitaj te sve i jednoga, da su u skoli ucili ; , M - Mujo O -ore ____ P- Pero - p - pise. I oni hoce Hrvatima politiku krojititi . Eh ovo im je \"more Musa ne ori drumove more Marko ne gazi oranja\". Neka mi oprosti Bog i svi sveci ako ne popuste u politici popustit ce u gace.

VE
vekrija
18:37 19.02.2011.

Bolje da ne placamo \"mosnjacima\" porez, rtv pristojbu, pa cemo vidit oce li model federacija bih uspjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?