Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ONLINE NASILNICI

Trolovima na internetu prijeti do dvije godine zatvora

nasilje na internetu
Foto: Thinkstock
19.10.2014.
u 09:52

Nitko ne bi dopustio takav otrov u izravnom razgovoru licem u lice, stoga za to ne bi trebalo biti mjesta ni na društvenim medijima, kaže britanski ministar pravosuđa koji želi postrožiti kazne

Bezobzirnim nasilnike na internetu, poznatim kao trolovima, moglo bi prijetiti i do dvije godine zatvora. No, ne u Hrvatskoj, nego u Velikoj Britaniji. Britanski ministar pravosuđa Chris Grayling najavio je da želi učetverostručiti moguću maksimalnu kaznu za zlostavljanje preko interneta. 

- Internetski trolovi su kukavice koje truju život cijele nacije. Njihovi napadi znaju biti okrutni i degradirajući. Nitko ne bi dopustio takav otrov u izravnom razgovoru licem u lice, stoga za to ne bi trebalo biti mjesta ni na društvenim medijima. Zato smo odlučni da značajno povećamo maksimalnu kaznu, izjavio je Gralying, javlja BBC

Njegove izjave stižu nakon što je na internetu napadnuta i vrijeđana TV voditeljica Chloe Madeley zbog izjava njene majke sutkinje Judy Finnigan, koja je silovanje koje je počinio nogometaš Ched Evans opisala "nenasilnim", te da "nije uzrokovalo tjelesne ozljede". 

Chloein otac Richard Madeley najavio je tužbe protiv onih koji su slali poremećene prijetnje silovanjem njegovoj kćeri. 

- Ovo je zakon koji će se boriti protiv okrutnosti i označava našu odlučnost da zauzmemo stav protiv internetskih nasilnika. Moramo im poslati jasnu poruku, ako trolate, riskirate zatvorsku kaznu od dvije godine, poručio je ministar. 

- Fizičke prijetnje ne bi trebale biti svrstane pod kategoriju slobode govora, nego ih treba promatrati kao online terorizam i treba ih proglasiti nelegalnima, istaknula je Chloe Madeley. 

Prema sadašnjem britanskom zakonu Zlonamjerna komunikacija donesenom prije 10 godina oni koji pišu seksualno uvredljive poruke, zlostavljaju svojim rječnikom ili prijete nekom objavom na internetu suočavaju se s maksimalnom kaznom od šest mjeseci zatvora. 

>>Autori grupa su frustrirani, a pokušavaju biti popularni

Komentara 12

Avatar future Gohan
future Gohan
10:25 19.10.2014.

Da uvedu kod nas index bi zatvorio vrata odmah....

DA
dasdase
10:23 19.10.2014.

Da sam novinar zabrinuo bih se

CR
cRo4Ti4
12:35 19.10.2014.

upitno ... jer gdje trolanje pocima a gdje sloboda govora zavrsava da se nebi na povodu jedne situacije unesposobila i mogucnost situacije slobode govora. kako to treba da izgleda ... tko ce osudivati i koga ... jer mozda i prikrivenaprikrivena mogucnost zasutiti "drugomisljenike" jel ovo je nadomjestanje za zakon o sramocenju ... jos malo pa moras sutiti jel ce imati dosta nacina da ti okrenu tvoje izreceno protiv tebe kao kazneno djelo .... jos im nije dosta kontrole i mogucnosti pritiska i formiranje svoje osobne volje ? i oped engleska .. necudi me nista oni bi bit ce i sve one koji inzistiraju na provjeri " prebrajanja " listica referenduma o samostalnosti skotske ... ocrnili za trolanje ... " eto im mogucnost da sprovedu " plan i zasute kriticare kroz straznja vrata ? hmm.. jel ste sigurni da pricamo svijesno ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije