Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izazvala neviđenu pozornost

Je li moguće online samoubojstvo?

haker
Foto: Shutterstock
1/6
01.12.2016.
u 17:01

Ako tražite od Googlea da vas makne sa svoje tražilice, možda ćete (ali teško) uspjeti u Europi, ali onaj tko vas traži u Americi, naći će vas

Internet, društvene mreže, online... mnogi još dvoje jesu li to pozitivne ili negativne stvari u današnjem društvu. Mnogi zaziru od izlaganja na društvenim mrežama, mnogi još misle da mogu izbjeći online prisutnost. Imamo vijest za sve njih: ne možete biti izbrisani s interneta.

No, pojavila se Deseat.me, stranica koja je izazvala neviđenu medijsku pozornost, a koja tvrdi da vas mogu izbrisati s interneta, i to u nekoliko klikova. Zasad je domet još ograničen i njihovu pomoć mogu tražiti samo oni koji imaju Google račun.

Internetsko Međuzemlje

Je li to baš tako? Čak i ako online trag niste ostavili sami, ostavit će ga netko drugi za vas. Zasigurno imate neki posao, ili idete u školu, ili ste sudjelovali na nekom natjecanju, ili ste se javili na neki oglas, kupili ste nešto preko online trgovina... Sve što možete učiniti jest postati manje vidljivi i manje upadljivi. Još jednu si stvar valja zapamtiti u kontekstu interneta: privatnost online ne postoji, više je uopće nemate. A usto morate znati da ne postoji ni stopostotna sigurnost.

Internet i moderne tehnologije u svojoj osnovi nemaju ni pozitivan ni negativan predznak, one su alat koji može služiti u dobre i pozitivne svrha, a može ga se zlorabiti. Kako trenutačno stvari stoje, osim ako netko ne prereže sve podvodne svjetlovodne kabele, internet i vi na njemu nećete nikada nestati, dapače, bit će vas sve više i više. Ono što možete činiti jest moderirati način na koji postojite online, što znači da morate znati kako funkcionira i koje su mu prednosti i mane.

Postoji niz informacija, bilo online bilo putem tečajeva, medija i ostalih platformi koje upućuju na to da jednostavno morate paziti na sebe i u online obliku. Kao što se u stvarnosti čuvate od provalnika u stan, trebali biste to činiti i u virtualnom svijetu. Tko ne vjeruje, neka se prisjeti slučaja Kim Kardashian koja je objavama slika bajoslovno vrijednog prstena na svom Instagram profilu navukla stvarne lopove da je “posjete” u pariškom hotelu.

 

 

 

– Istina, nitko ne može nestati s interneta. Postoje načini kako možemo smanjiti svoju vidljivost online, no ne i kako napraviti savršeno online ubojstvo. Još uvijek nema tog načina. No, zato ima niz opasnosti i zato moramo osvijestiti Internet kao mjesto na kojem boravimo, ali i mjesto na kojem se moramo štititi – kazuje nam Zlatan Morić, data scientist iz in2data science company, ujedno i predavač na visokom učilištu Algebra gdje drži tečajeve o etičkom hakiranju.

Ono što možemo jest djelomično se ukloniti s tražilica. Ali samo djelomično, jer uvijek ostajemo u svojevrsnom internetskom Međuzemlju, prostoru gdje nas netko, ako želi, može pronaći.

– Možete zatražiti da vas Google izbriše iz svojih rezultata pretraživanja. Proces je dugotrajan, ali moguć, no ne i potpun. Pri upisu svojeg imena u tražilicu izbace vam se informacije koje ne želite da postoje. U tome možete uspjeti u Europi, a onaj tko vas bude tražio putem Googlea u Americi, pronaći će taj dokument za koji ste željeli da nestane. Isto tako, ako ste osvanuli u nekom tekstu u nekom mediju, portalu..., čak i ako ste dobili sudsku presudu, moguće je da vaše ime u tom kontekstu i dalje ostane, ako nigdje drugdje, onda u arhivama. No, smanjit ćete vidljivost ako tražite da vas se obriše. Osim Googlea, možete to riješiti i s Yahooom, a i za Bing je moguće da vas ne pronađe, no ponavljam, sve su to dugotrajni procesi – objašnjava Z. Morić.

Strana internetskog ‘dobra’

Društvene mreže, naravno, nude mogućnosti odjave, ali izbrisati se ne može.

– Možda će vas zapanjiti, ali na mojim tečajevima koje pohode ljudi koje se bave sigurnošću, točnije programeri i informatičari koji barataju informacijama od povjerenja, uvijek bude nekolicina njih koja nema svoj profil na Facebooku. Nakon predavanja svi ga otvore. Zašto, jer ih upozorim na to da je to opreznije učiniti nego kategorički odbijati pojavnost – ističe Z. Morić te objašnjava:

– Pametnije je i opreznije imati Fejs profil pa makar ga nikada ne koristili nego otvoriti mogućnost da netko drugi u vaše ime to učini. Naime, ako sada želim, vjerojatno bih mogao doznati ime vašeg šefa koji nije na Facebooku, domoći se fotografije, koja vrlo vjerojatno postoji negdje online i otvoriti njegov lažan profil. I vjerujte, imao bih niz prijatelja, a vjerojatno bih i vas pridobio – siguran je Z. Morić kojem je posao upravo istražiti sve kreativne načine zloporabe u virtualnom svijetu ne bi li tome podučio druge, one koji rade na strani internetskog ‘dobra’, jer jedino tako mogu ih na vrijeme uočiti i smisliti alate obrane.

Ono što svatko od nas može učiniti jest dobro promisliti o tome što i kako objavljuje online.

– Dakle, ako ste tinejdžer, ono što sada objavljujete neki će budući poslodavac vidjeti i možda mu se neće svidjeti. Želite li se pohvaliti svojom djecom i njihovim školskim uspjesima, sve je to super, ali nemojte objavljivati svjedodžbe na kojima se vidi i OIB, jer mogućnosti za zloporabe su velike – napominje Zlatan Morić. 

Komentara 1

IV
ivanjoksimovic
18:49 01.12.2016.

Moguce je. Koristio stranicu. Pogasio profile stare i 15 godina na koje toliko dugo nisam ni ulazio a bilo su "zivi". za mnoge koje sam nasao preko alata nisam znao ni da postoje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije