Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Opsesivno provjeravanje Facebooka povezano s nedostatkom sna

Facebook
Foto: Reuters/PIXSELL
08.02.2016.
u 16:00

Istraživanje je pokazalo povezanost između neispavanosti, lošeg raspoloženja i neprestanog provjeravanja podataka na društvenim mrežama

Neprestano opsesivno provjeravanje informacija objavljenih na Facebooku na mobilnom telefonu ili u pregledniku kompjutora moglo bi upućivati na to da ste neispavani, pokazala je nedavno provedena studija znanstvenika s Kalifornijskog sveučilišta u Irvineu.

– Dosad je obavljeno puno istraživanja o tome na koji način informativna tehnologija utječe na spavanje, no mi smo napravili suprotno – pratili smo na koji način duljina sna utječe na korištenje IT-a – rekla je profesorica Gloria Mark, koja je s kolegama prikupila informacije među 76 studenata sa sveučilišta u Irvineu. 

Od njih se tražilo da ispune anketu o tome kako spavaju, a sve njihove aktivnosti praćene su putem mobilnih telefona i kompjutora – od prijave i promjene programa preko pisanja SMS-poruka i e-mailova do telefonskih poziva. 

Od studenata se tražilo da zabilježe kako se osjećaju, na koji način gledaju na zadaće koje ih očekuju i u kojoj su mjeri posvećeni učenju i aktivnostima na fakultetu. 

Svrha studije bila je ustanoviti na koji je način neispavanost utjecala na korištenje Facebooka, za razliku od ostalih dosadašnjih istraživanja u kojima je bilo obratno. 

Istraživanje je pokazalo povezanost između neispavanosti, lošeg raspoloženja i neprestanog provjeravanja podataka na društvenim mrežama. Pokazalo se i da su studenti koji su bili neispavani češće posezali za internetskim sadržajima. 

– Kad ste neispavani, skloniji ste rastresenosti i odvraćanju pozornosti – objasnila je prof. Mark. – A kada ste dekoncentrirani, što činite? Idete na Facebook... ne opterećuje, jednostavan je za korištenje, a vi ste umorni.

Istraživanje kalifornijskih znanstvenika pokazalo je da prosječan zaposleni Britanac zbog nedostatka sna godišnje izgubi osam i pol radnih dana, a oni koji vrlo loše spavaju i više od dva tjedna. 

Svaki treći Britanac ima problema s kvalitetnim spavanjem, brojni se žale na lošu koncentraciju, nesposobnost ispunjavanja radnih zadaća, a kao rezultat svega navedenog loše su raspoloženi. Mnogi su naveli i neispavanost.

>> Facebook prijateljstva su u pravilu gotovo posve lažna

>> Selfie generacija: s 11 godina na dijeti, s 13 na webu, a seks u 17.

Komentara 2

BA
batman
16:17 08.02.2016.

facebook=špijunski alat masona!Dakle:facebook =smeće!!!!!!!

Avatar abakus
abakus
16:14 08.02.2016.

Dakle, neispavanost i loše raspoloženje navode čovjeka da posegne za facebookom..? Ili je možda ipak obrnuto, pa buljenje u svjetleći ekrančić mobitela i ekran kompjutera te neprestano pretraživanje sadržaja i odgovaranje na milijardu glupih poruka rezultira živčanom iscrpljenošću, depresijom i lošim snom...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije