Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMBICIJE

Zuckerberg se opire antiglobalizacijskim trendovima - želi povezati sve na svijetu

Facebook ima nešto više od 1,8 milijardi korisnika u svijetu, no Mark Zuckerberg zabrinut je jer globalizacija još nije gotova
Foto: MARIANA BAZO/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.02.2017.
u 11:33

Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, shvatio je što ne valja s Facebookom i postavio si je novi cilj: povezati ama baš sve

Mark Zuckerberg pomogao je svojim Facebookom kreirati moderni svijet povezavši skoro četvrtinu čovječanstva na društvenu mrežu. Naime, Facebook, neprikosnovena društvena mreža koja broji gotovo 2 milijarde korisnika koje je nakupila u 13 godina postojanja, svjestan je Zuckerberg, polučila je i neke negativnosti. Jer mnogima je Facebookom dana platforma putem koje mogu dijeliti sve što požele, no mnogi su i ostali izvan te online zajednice.

A prema Zuckerbergu, upravo Facebook je alat koji bi trebao povezati sve, nanovo globalizirati svijet. Sve to objasnio je u manifestu koji je objavio, koji mnogi nazivaju utopijskim pismom više negoli biznis-planom.

– Na našem putu da povežemo svijet, često razgovaramo o proizvodima koje imamo, stoga želim ovaj put razgovarati o tome kakav svijet mi želimo – navodi Zuckerberg u svom pismu.

U svakom slučaju, Mark Zuckerberg opire se trenutačnim antiglobalizacijskim trendovima koje provodi američki predsjednik Donald Trump. Facebookov cilj, naglasio je M. Zuckerberg, nije Facebookom zamijeniti ulogu tradicionalnih institucija, već stvarati čvrsto povezane skupine online koje će ojačati te institucije.

Istina, nije napisao kako će to sve ostvariti, no privukao je pažnju mnogih. Analitičari sada seciraju Zuckerbergov manifest tražeći konkretne poteze koje šef Facebooka namjerava poduzeti. Zuckerberg je naglasio i ulogu Facebooka u dobrom informiranju zajednica, što će tražiti obračun s lažnim vijestima. Istovremeno, Facebook neprestano izbacuje nove funkcionalnosti, mijenja načine na koji funkcionira, naravno, s ciljem veće zarade.

Jedan od posljednjih koraka, koji nema puno direktne veze sa zbližavanjem ljudske vrste jest video koji će opet sam kretati i pritom imati odmah zvučnu kulisu. Naime, Facebook nemilice gura video kao in format.

Nakon što su shvatili da korisnici često gledaju videa bez zvuka jer za to je potrebno kliknuti na videouradak, sada će im se automatski upaliti. Opravdavaju to riječima kako “sve više ljudi gleda videomaterijal na mobitelima, gdje zapravo i očekuju i žele taj zvuk. Testirali su tu funkcionalnost i dobili pozitivne reakcije. Moći će se i to izbjeći, no trebat će se tu pozabaviti u postavkama jer u suprotnom automatski će se pokretati i zvuk i videa. Usto radi na novoj videoaplikaciji za Apple TV i Amazon Fire TV.

>> VIDEO Zuckerberg je početkom godine započeo izgradnju vlastitog AI pomoćnika – evo što je sve postigao

Komentara 1

DU
Deleted user
12:27 20.02.2017.

sto sam stariji to mi se vise gade facebook i slicni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije