Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zloporabe i stereotipi

Jeste li i vi nasjeli na ovih pet lažnih priča na Facebooku?

fejs
16.11.2016.
u 17:10

Klikaju se senzacionalistički naslovi, krivnja je i na korisnicima jer ne provjeravaju izvore, kao i na Facebooku i Googleu koji bi trebali biti odgovorni za ono što puštaju

Potpuna je ludost misliti da je Facebook utjecao na rezultat izbora u Sjedinjenim Državama, izjavio je Mark Zuckerberg osnivač najpopularnije svjetske društvene mreže, suočen s optužbama da Fejs vrvi lažnim objavama koje su utjecale na izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a. 

Optužbe da lažnjaka ima sve više i da se ništa što se pokušava ne pridonosi njihovu iskorjenjivanju nisu mimoišle ni Google, na kojem tražilica također ne prepoznaje kada se radi o lažnim sajtovima i vijestima. Da, društvene mreže odigrale su svoju ulogu u američkim izborima, borba lažnjacima bila je burna.

Tako mnogi vide manipulaciju i utjecaj na raspoloženje birača lažnom objavom da je Papa podržao Trumpa, jednako tako lažna objava izmišljenog sajta da je njegova suparnica Hillary Clinton optužena za ubojstvo ili pak da je fanove Bernieja Snadersa nazvala luzerima.A senzacionalistički naslovi ono su što se klika, pritom korisnici uglavnom ne provjeravaju izvore koji su to objavili. 

Problem dodatno nastaje kada se lažna vijest proširi te kad ozbiljni mediji ‘padnu’ u zamku i objave je. Koga doista prozvati u cijeloj priči, jesu li krivi Facebook i Google što kao relevantne objave njihovi algoritmi ističu lažnjake, one koji se lažnjacima bave, ili pak svaliti krivicu i na needucirane korisnike koji ne prepoznaju vjerodostoje vijesti.

–  Činjenica je da oni koji objavljuju lažnjake znaju kako ih plasirati, te da su algoritmi  koji bi ih trebali filtrirati nedovoljno dobri. Točnije ti algoritmi nisu nužno loši, na njima se konstantno radi, ali možemo reći da "kaskaju" za onima koji ih objavljuju - a i kad se algoritmi promijene, oni koji to prate brzo reagiraju, tako se da se konstantno igraju mačke i miša. I da, Facebook i Google jesu mediji te bi trebali biti odgovorni za ono što puštaju u internetski prostor. Facebook je, primjerice, otpustio cijeli odjel koji je filtrirao vijesti u podrubrici trendova i prepustio sve algoritmima. Pokazalo se da ljudi nisu zamjenjivi – kazuje Mia Biberović, izvršna urednica Netokracije. 

Kada se radi o hrvatskom internetskom prostoru ističe, naravno da nije lišen lažnjaka, posebice onih obmanjujućih objava koje tu i tamo iskoče, u obliku nekadašnjih lanaca sreće koji se danas pojavljuju u obliku kopiranja i ljepljenja statusa na društvenim mrežama.

– Sve su to objave koje u naslovima imaju, oprez, pažnja ili nešto slično. Senzacionalistički su i skupljaju klikove. Tada se zna dogoditi da ih neki marginalni portali prenesu neprovjerene. Tada se zna dogododiti da ih neki marginalni portali prenesu neprovjerene - a nerijetko se dogodi da preko njih završe i u "ozbiljnijim" medijima. Praksa da novinari samo prenesu neka objavu s društvenih mreža bez dodatne provjere jest opasna i tu jest njihova odgovornost – dodaje Mia Biberović.

U Facebooku i Googleu tvrde, trudit će se pronaći načina kako zaustaviti širenje lažnjaka, te provjerenim vijestima dati značaj. Nerijetko se događa da vijesti satiričkih medija završe kao prave, ipak to su incidentne situacije koje nemaju većih posljedica, nešto nalika na prvotravanjske šale, no kada se radi o utjecaju bilo na javni život i politiku ili pak na odluke birača, tada vjerodostojnost izvora itekako dobiva na cijeni.

U međuvremenu nije na odmet, baciti oko na izvor vijesti, medijsku kuću koja ju objavljuje ili pak autora.

>> Facebook korisnike proglasio mrtvima - čak i Zuckerberga

Komentara 5

Avatar abakus
abakus
18:47 16.11.2016.

Mainstream mediji u SAD-u su na ovim izborima doživjeli težak poraz. Njihove manipulacije i laži te bezobrazno navijanje za jednu stranu ovoga puta nije prošlo. Nadajmo se da će im prolaziti sve rjeđe. Žalosno je, međutim, da danas, u vrijeme "demokracije", moramo osluškivati što govore alternativni mediji da bismo pokraj lažiranih vijesti velikih medija mogli doznati istinu. No to je tako u svakom totalitarizmu, a mi i dan danas živimo u njemu: Totalitarizmu "lijevoliberalnih" struktura moći koje drže 99% mainstream medija.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:24 16.11.2016.

Život je bio manje stresan dok nije bilo Interneta, a osobito Facebooka

IS
Iszrian
20:50 16.11.2016.

A tek ona o navodnom samoubojstvu 8 ili 10 trans osoba zbog Trumpove pobjede? Ili ona o premlačivanju mlade muslimanke od strane Trumpovih pristaša koje se nije dogodilo, ili o svastici i natpisu ''make white race great again'' koje je napisao Hillaryin pobornik? Nisam ni za Trumpa ni za Hillary, ali demokrati vrlo loše podnose pošten poraz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije