Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Facebook izgubio veliku bitku na Europskom sudu

Facebook
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
06.10.2015.
u 13:10

"Sud proglašava nevaljanom Komisijinu odluku kojom se utvrdilo da SAD osigurava odgovarajuću razinu zaštite prenesenih osobnih podataka"

Europski sud danas je odlučio da je sustav koji tisućama tvrtki omogućuje prijenos podataka iz Unije u SAD nevaljan. Odluka će natjerati brojne tvrtke poput Facebooka da pronađu alternativne načine prijenosa podataka.

– Sud proglašava nevaljanom Komisijinu odluku kojom se utvrdilo da SAD osigurava odgovarajuću razinu zaštite prenesenih osobnih podataka – objavio je sud.

Sporni sustav takozvane "sigurne luke" uspostavljen je 2000. godine kako bi tvrtkama na obje strane Atlantika omogućio lakše obavljanje svakodnevnog posla. Međutim, našao se na udaru kritika nakon što je 2013. godine zviždač Edward Snowden razotkrio takozvani program Prizma, koji je američkim vlastima omogućio prikupljanje privatnih podataka tehnoloških tvrtki kao što su Apple, Facebook i Google. Austrijski student prava Max Schrems pokušao je osporiti Facebookovo prebacivanje podataka europskih korisnika na američke servere. Podnio je žalbu u Irskoj, gdje je Facebookovo europsko sjedište, no irsko tijelo odbilo ju je jer je Europska komisija u svojoj odluci 2000. godine smatrala da SAD u okviru sustava osigurava odgovarajuću razinu zaštite prenesenih osobnih podataka.

Slučaj je u međuvremenu došao do Europskog suda, koji je utvrdio da odluka Europske komisije oduzima nacionalnim nadzornim tijelima njihove ovlasti u slučaju kada osoba dovede u pitanje usklađenost odluke sa zaštitom privatnosti i temeljnih sloboda i prava pojedinaca. Sud smatra da Komisija nije imala nadležnost za takvo ograničavanje ovlasti nacionalnih nadzornih tijela, a zbog svih tih razloga Sud proglašava Komisijinu odluku nevaljanom.

– Posljedica ove presude jest ta da je irsko nadzorno tijelo dužno ispitati prigovor M. Schremsa sa svom dužnom pažnjom te da mora po završetku svoje istrage odlučiti treba li na temelju direktive prekinuti prijenos podataka europskih korisnika Facebooka u SAD zato što ta zemlja ne nudi odgovarajuću razinu zaštite osobnih podataka – navodi se u obrazloženju.

Bez sustava iz 2000. prebacivanje osobnih podataka je zabranjeno ili dozvoljeno samo na teže i sporije načine, a prema zakonima Europske unije koje zabranjuju dijeljenje podataka sa zemljama koje imaju niže standarde zaštite privatnosti, među kojima je i SAD.

>> U masovnoj tužbi protiv Facebooka 25 tisuća ljudi traži po 500 eura

Komentara 4

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
19:18 06.10.2015.

pa koja budal ima jos prave podatke na facebooku..ahahhahah

KL
kliksi
13:22 06.10.2015.

Sta je to njima sitnis...

Avatar Oneill
Oneill
16:51 06.10.2015.

Mi EU gradjani smo toliko komplicirani da sve vise svjeta okreću glavu od nas nismo svjesni koliko ce nas glava boljeti naprimer cjelokupni izvoz van EU se zadnjih 17 godina smanjio za 30 % bravo dalje tako .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije