Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Safe Harobur

Facebook izgubio na europskom sudu

Facebook
Foto: Reuters/PIXSELL
07.10.2015.
u 07:50

Američkim špijunima dostupni podaci Europljana s društvene mreže

Europski sud pravde presudio je jučer da je međunarodni ugovor "Safe Harobur" (sigurna luka) kojim se dopušta prijenos digitalnih podataka između EU i SAD-a nevaljan.

Presuda je rezultat optužbi Maxa Schremsa, austrijskog aktivista koji se bori za zaštitu privatnosti, koji je izrazio sumnje da su podaci Europljana koje prikuplja društvena mreža Facebook dostupne američkim tajnim službama i špijunima, odnosno da nisu zaštićeni od američkog nadzora.

Sve je potaknuto podacima koje je "pustio" Edward Snowden još 2013. koji su upućivali na to da je nadzor Europljana koji je provodila američka Agencija za nacionalnu sigurnost NSA u akciji Prizma bio moguć zbog podataka kojima su ih opskrbili tehnodivovi s europskog tla.

Odluka na regulatoru

Presuda europskog suda sada nalaže da lokalni regulatori mogu odlučiti o tome jesu li podaci sigurni i smiju li biti preneseni u SAD. Pravni okvir "sigurna luka" nije ukinut, no sada ga regulatori svake zemlje EU mogu dovesti u pitanje i naposljetku srušiti. Konkretno, u slučaju Facebooka sada je na potezu irski regulator koji može odlučivati je li njegovo baratanje podacima dovoljno sigurno za Europljane. No, kako napominju mnogi analitičari, Facebook je tek slučaj, a presuda najvišeg suda EU ima dalekosežne posljedice. Ugrožava prijenos podataka i podriva najjači trgovinski međunarodni sporazum među dvjema državama te ugrožava poslovanje oko 5000 američkih tvrtki, ali i nekolicine europskih koje posluju na isti način. Trenutačno i američki i europski pravnici pokušavaju osvježiti ugovor o podacima i zadovoljiti zahtjeve EU.

Safe Harbour na snazi je od 2000. godine i dopuštao je, u ime smanjenja troškova i praktičnosti, tvrtkama poput Facebooka, Googlea, Amazona... da podatke Europljana digitalno pohranjuju na serverima smještenima u SAD-u. Uglavnom, pomagao je tehnodivovima da funkcioniraju.

Zaobilazni transferi

Mnoge velike tehnološke tvrtke već su se osigurale dodatnim pravnim mehanizmima da podaci i dalje putuju u SAD te da istodobno izbjegnu sukobe s regulatorima. Postoje, dakle i drugi pravni mehanizmi koji mogu omogućiti zakoniti transfer podataka, no nezgrapniji su od "sigurne luke", tvrde odvjetnici. Što u osnovi znači da će biti puno više ugovora među više strana i partnera. Zapravo, tvrde poslovnjaci, riječ je o administrativnoj noćnoj mori. Microsoft je, primjerice, lani dobio odobrenje dužnosnika EK o zaštiti podataka EU za svoje cloud computing ugovore, kao način da se izbjegnu nedoumice iz ugovora "Safe Harbour".

>> Facebook izgubio veliku bitku na Europskom sudu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije