Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kršenje privatnosti

25.000 korisnika tužilo Facebook: Traže po 500 dolara odštete

sudački čekić
Foto: DPA/PIXSELL
28.01.2015.
u 10:18

Osnova tužbe sastoji se u tome da je Facebook kršio prava korisnika sudjelovanjem u tzv. Prizma programu američke Agencije za sigurnost (NSA)

Austrijski sud odobrio je zajedničku tužbu 25 tisuća ljudi diljem svijeta protiv Facebooka, piše RT.  

Pripremno ročište u kojem grupa tuži društvenu mrežu zbog kršenja privatnosti korisnika održat će se u travnju. – Na saslušanju 9. travnja raspravljat će se o prihvatljivosti tužbe – kazala je Beatrix Engelmann sa suda u Beču. Tužbu je u kolovozu prošle godine podigao austrijski odvjetnik i osnivač grupe "Europa protiv Facebooka" Max Schrems. On je 2013. godine od Ureda irskog povjerenika za zaštitu podataka tražio istragu o aktivnostima američkih kompanija, uključujući i Facebooka, vezano uz njihovo sudjelovanje u špijunskom skandalu američke agencije NSA.

Svaki tužitelj traži 500 dolara

U zajedničkoj tužbi protiv Facebooka su građani iz Europe, Azije, Južne Amerike i Australije. Građani SAD-a i Kanade ne mogu sudjelovati jer se tuži Facebook Irska koji vodi sve operacije kompanije izvan SAD-a. Potpise za tužbu su prestali prikupljati nakon što se prijavilo 25 tisuća ljudi, ali se još dodatnih 50 tisuća korisnika Facebooka već registriralo na njihovoj stranici i iskazalo interes da sudjeluju u tužbi.

Osnova tužbe sastoji se u tome da je Facebook kršio prava korisnika sudjelovanjem u tzv. Prizma programu američke Agencije za sigurnost (NSA), izradom grafika, aplikacija i praćenja aktivnosti na drugim web stranicama kao i “big data” sistemima kojima se, kako tvrdi, špijuniraju korisnici, ne poštujući njihove zahtjeve za ograničenjem dijeljenja informacija. Svaki od 25 tisuća tužitelja traži po 500 dolara odštete od Facebooka, no glavni im je cilj promjena Facebookove politike zaštite privatnosti na korist korisnicima društvene mreže.  

>>Facebook i Instagram jutros bili nedostupni zbog hakerskih napada

>>Tisuću Hrvata od Facebooka traži po 500 eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije