Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Balon krediti ljudima bi sačuvali stanove, a bankama novac

Maruška Vizek
Foto: Tatjana Tadić/PIXSELL
26.01.2015.
u 11:01

Sve je prihvatljivo dok god se banci ne otuđuje imovina i dok se ne pomaže onima koji su špekulirali

Analitičarka Ekonomskog instituta Maruška Vizek, koja godinama proučava kretanje na tržištu nekretnina i bankarski sustav, analizira moguća rješenja.

– Posljednjih nekoliko dana u javnosti se javilo dovoljno razumnih glasova koji se zalažu za kompromisno rješenje između banaka i dužnika, pa se nadam da je dogovor između dvije strane ipak moguć. Bilo kakvo ekstremno rješenje na štetu jedne ili druge strane neodrživo je i potencijalno bi na kraju moglo biti plaćeno iz džepa poreznih obveznika, što pod svaku cijenu treba izbjeći. Treba naći srednje rješenje, pri čemu dio troška snose banke, a dio dužnici. Bez obzira na to hoće li to biti kreditni balon, najam uz pravo prvootkupa ili neko treće rješenje, svaka od tih opcija prihvatljiva je dok god se bankama na silu ne otuđuju prihodi na koje one prema ugovorima koje su potpisali s dužnicima imaju pravo i dok god se ne pomaže onima koji su dizali kredite ne da bi riješili stambeno pitanje, nego da bi se bavili špekulacijama na tržištu nekretnina. Sigurna sam i da postoji način da banke uz pomoć države razluče dužnike koje ova nenadana promjena tečaja franka egzistencijalno ugrožava od onih koji bez problema otplaćuju svoj kredit – kaže Maruška Vizek.

Što bi značila varijanta povrata stana po uzoru na SAD?

Ne vjerujem da bi takvo rješenje zadovoljilo dužnike, pogotovo ako banke ne bi bile spremne otpisati razliku između glavnice i tekuće tržišne vrijednosti nekretnine. Građani koji su uzimali stambene kredite na vrhu ciklusa cijena nekretnina danas su suočeni s negativnim hipotekama jer su tržišne cijene stanova korigirane za otprilike jednu trećinu, dok se glavnica nije bitno promijenila ili je u slučaju kredita u CHF rasla ako ju iskazujemo u kunama. Bojim se da banke ne bi bile voljne otpisati razliku, dok dužnici pak neće biti sretni ako ostanu i bez stana i s dugom. Da je naše tržište nekretnina u uzletu, ovaj scenarij bi bio izgledniji jer bi se ti stanovi mogli lako prodati.

Može li najam stana biti neka opcija koja će zadovoljiti obje strane?

Teško mi je predvidjeti kako bi zainteresirane strane reagirale na takvo rješenje, no meni se čini da u zemlji u kojoj je vlasništvo nekretnine životni imperativ takva opcija neće biti prihvatljiva dužnicima. Mislim da je kreditni balon opcija koja ima najviše potencijala da zadovolji obje strane. Banke ne bi morale ništa otpisivati, niti bi morale preuzimati vlasništvo nad nekretninama koje će biti vrlo teško prodati, a dužnici bi ostali vlasnici stanova te bi bili zaštićeni od nepovoljnih kretanja tečaja. Od svih ideja o kojima se raspravljalo tijekom prvog i drugog vala krize s kreditima u CHF, moj je dojam da je ta mjera najmanje bolna i za jedne i za druge.

Što je s konverzijom franka u euro ili kunu? Je li ona moguće?

Naravno da je moguće, no moramo biti svjesni da to neće u potpunosti riješiti problem. Može li itko od nas predvidjeti što će se s tečajem kune prema euru događati u sljedećih dvadesetak godina? Upravo će toliko dugo biti otplaćivana većina stambenih kredita s eurskom klauzulom podignuta tijekom nekretninskog buma. S obzirom na našu ekonomsku perspektivu, ja ne mogu zamisliti kako će tečaj kune prema euru ostati stabilan u tako dugom razdoblju. S druge strane mi ne možemo usvojiti euro i tako razriješiti problem tečajnog rizika kod kredita s eurskom valutnom klauzulom. Drugim riječima, čak i da konvertiramo sve kredite u švicarcima u eure, požar koji trenutačno gori u zemlji ugasit ćemo samo privremeno. I dalje ćemo biti izloženi riziku da se rate eurskih kredita naglo povećaju, samo što tada ugroženo neće biti samo šezdesetak tisuća, već više stotina tisuća građana, a da o poduzećima i ne govorimo. Mi nemamo nikakvu strategiju za ovaj problem, osim uvođenja eura. A kako euro nismo u stanju uvesti, mene cijela ova situacija podsjeća na vlak bez kočnica koji se vozi punom brzinom po tračnicama koje negdje završavaju. Svi znamo da se tračnice prekidaju, ali kako ne znamo gdje, vlak svejedno vozimo dok tračnica ima bez obzira na to što je posve izvjesno što će se dogoditi kada pruzi dođe kraj.

Komentara 5

Avatar bolix
bolix
14:43 26.01.2015.

Gospođice Vizek, Prvo biste trebali razlučiti koliko je korisnika u chf uzelo kredit radi špekulacija a koliko je njih uzelo kao prvu i jedinu nekretninu , te koliko kvadraturu. Da mene netko nazove špekulantom koji sam uzeo 100 000 chfchf na 30 godina, stan je veličine 55m2 u Rijeci i plaćao sam ga po 1450 eur/m2 je u krajnjem slučaju bedast a u normalnom neobrazovan i ishitren u izjavama. Dakle prije negoli sam digao kredit u chf sam pratio tečaj po HNB od osnutka hrvatske države(pogledajte i sami) dakle od 1992 do 2005 nje prelazio max 5,8 kn. Pa tko onda može nas nazivati špekulantima za nešto što je konstantno uravnoteženo. Zn se kada se špekulira i čime. Očito Vi gospođice Vizek onda nemate pojma o osnovnim ekonomskim terminima. Znate samo svi ponavljati kao papagaji o špekulacijama. A istina je da su banke najveći špekulanti jer su se zadužili u Eurima a indexirali kredit u CHF iako su nam isplaćene kune. Dakle tko je špekulant??? Kad sam htio dići kredit službenica me uvjeravala da je to najisplativiji kredit i da će kamata (pazite kamata) moći narasti max 10-15% od tada važeće 4,5%. Za drugi kredit( eurski) navodno nisam bio pogodan. Za stan od 55m2???? Dajte molim vas prestanite više laprdati o špekuantima, a ni sam neznate šta ta riječ znači doista

Avatar bolix
bolix
14:54 26.01.2015.

Nadalje ... Nije sporno u vraćanju kredita išta, niti ja tražim da mi netko nešto oprosti ili pokloni. ne!! Ali tražim da se poštuju zakoni i Ustav Republike Hrvatske. A vi znate šta kaže Ustav?! Zakon o obeznim odnosima govori jedno a banka sam radi kako želi i neosnovano diže kamatnu stopu bez mog znanja i moje suglasnosti. Krši Ugovor i Zakon RH. I ja ću am podići tužbu i dobiti ću jer je kršila zakon. Nadalje u grupnoj tužbi ćemo dokazati da se banke nisu zaduživale u CHF već su svjesnno t činile znajući da je Europa neusuglašena i nejedinstvena te će prije ili kasnije doći do problema u monetarnoj politici EU. Taj efekt vidimo danas kao i 2008 god. kad je počela gungula sa krizom. Nadalje ja želim da BANKE vrate sav novac poreznih obveznia kojima su "SANIRANE". Taj novac je i moj. A banke su bile privatne. Šta mene boli za sanaciju!!! Ako ne može po neoliberalnoj politici nevidljive ruke poslovati onda što ju je država sanirala ??? Objasnite mi bankarski mudrijaši?? Zašto niste uložili vlastiti novac u sanaciju već naš. Ja hoću taj novac u državni proračun da bude vraćen

Avatar bambam
bambam
14:55 26.01.2015.

Kaze gospođa (ili gospođica) Vizek da ne vejruje da ce tečaj kune prema euru ostati stabilan sljedećih 20 godina.. zna ona nesto sto mi ne znamo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije