Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIUM VIDEO

Domovinski rat – laži i istine: Pogledajte dokumentarac koji otkriva detalje zamke za Špegelja

CPD
Foto: CPD
1/8
26.11.2015.
u 07:00

U dokumentarcu se otkriva kako je i koga je KOS uspio ubaciti u blizinu ministra obrane Martina Špegelja nakon čega je nastao kontroverzni film 'Šta je istina o naoružavanju terorističkih formacija HDZ-a u Hrvatskoj'

Prije 25 godina, nakon prvih slobodnih izbora u Hrvatskoj, a prije otvorenih sukoba i početka Domovinskog rata, zloglasna tajna služba KOS radila je puno na propagandi protiv Hrvatske i hrvatskih težnji za samostalnost. 

Dokumentarni film u produkciji Večernjeg lista i Intermedia Grupe “Domovinski rat – laži i istine” govori o tom vrlo osjetljivom vremenskom periodu 1990. godine. Film kao autor, redatelj i scenarist potpisuje Miljenko Manjkas. 

Ovaj film problematizira niz kontroverzi koje su nastajale u periodu nakon prvih demokratskih izbora i u početku rata. Na tim je izborima 22. travnja poražena netom redizajnirana i predvođena Ivicom Račanom partija SKH-SDP. Nakon pobjede Hrvatske demokratske zajednice na čelu s novim liderom dr. Franjom Tuđmanom, svi su u Hrvatskoj, a i šire u tada postojećoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ) s velikom napetosti očekivali daljnji razvoj političke situacije.

Jugoslavenska narodna armija (JNA) uoči tih izbora pokupila je najveći dio oružja tadašnje Teritorijalne obrane. O problemu s otetim oružjem govori se u cijelom dokumentarcu. Dok su Hrvati preko Mađarske organizirali prve šlepere oružja, KOS je radio na propagandi i zamkama. 

U dokumentarcu se otkriva kako je i koga je KOS uspio ubaciti u blizinu ministra obrane Martina Špegelja nakon čega je nastao kontroverzni film "Šta je istina o naoružavanju terorističkih formacija HDZ-a u Hrvatskoj" koji su Milošević, KOS i JNA koristili za destabilizaciju Hrvatske, a nakon 3. prosinca su krenula i uhićenja po Hrvatskoj zbog naručivanja oružja. 

Pogledajte cijeli dokumentarac s detaljnim pojašnjenjem zamke za Špegelja:

Ključne riječi

Komentara 7

BA
bakaslis
11:03 26.11.2015.

spegelj je radio kao dvostruki agent... jer nema smisla da u onim tel. razgovorima kao ljevicari i komunjare govore o ubijanju srpskih civila zesce nego neki povratnici iz australije. a znali su da ih se snima i kome to ide u prilog, nama sigurno ne

BA
bakaslis
11:04 26.11.2015.

mislim na razgovore spegelja i boljkovca

SR
srtuja
10:46 26.11.2015.

Ovo je samo jedna od "istina" o domovinskom ratu. Tu se vidi ko je prvi počeo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije